Sivas Gezilecek Yerler



Çifte Minareli Medrese

Şehrin tam kalbinde yer alan bu yapı, üzerinde yer alan kitabeye göre 1271 yılında İlhanlılar veziri Şemsettin Cüveyni tarafından inşa ettirilmiş. Benzerlerinden ayıran özelliği üzerinde karşıdan bakıldığında bile parıldayan çini işlemeleri. Tarihi bir yapıdan ziyade canlı bir izlenim bırakıyor. Maalesef medresenin sadece bu minareleri ve minarelerin üzerinde bulunduğu kapı girişi ve duvarları günümüze ulaşmış. Diğer kısımlar yıkılmış, bugün yıkılan yerlerde çay bahçesi mevcut.

Şifaiye Medresesi

Çifte Minareli medresenin tam karşısında Şifaiye Medresesi bulunuyor. Selçuklu Sultanı İzzetin Keykavus tarafından 1217 yılında yapılan bu yapı bu devirde hastane olarak kullanılırken, Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılmış. 1.Dünya savaşında ise ordu tarafından levazım deposu olarak kullanılırken, 1937 yılında günümüzdeki haline kavuşturulmuş. 3400 metrekarelik alanıyla, devrinin en büyük hastanesi imiş. Yapının güneyinde Keykavus’un türbesi de bulunmaktadır.

Maalesef günümüzde yapının içerisi bir nevi işgal edilmiş. Girişten itibaren her iki yandaki odaların hediyelik eşya dükkanı olarak kullanılması yetmezmiş gibi, yapının tam ortasına da kafe konulmuş. Medreseyi görmekten ziyade, masa-sandalye ve hediyelik eşya görüyorsunuz. Sivas’ta az sayıda bulunan bu tarihi yapıların bu şekilde kullanılmasını hiç doğru bulmadım.

Buruciye Medresesi

Buruciye ya da diğer adıyla Hacı Mes’ud medresesi şifaiye medresesinin hemen yanında bulunuyor.1271 yılında Gıyaseddin Keyhusrev zamanında, İran’ın Burucird kentinde doğan Muzafferuddin Burucirdi tarafından yaptırıldığı için bu ismi almış. Burası ilk zamanlarından itibaren eğitim-öğretim yapılan medreseler olarak kullanılmış. Şifaiye Medresesine benzer bir mimaride olan yapı, çok güzel taş işlemecilikleri ile ün yapmış. Yine bir kösesinde, medreseyi kuran Burucirdi ve ailesinin türbeleri bulunuyor. Burası biraz daha iyi korunmakla birlikte, yine özel sektörün kullanımına açılmış.

Gök Medrese

Sahibiye Medresesi olarak da bilinmektedir. Yine 1271 yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluytan’a yaptırılmış. Taç Kapı üzerindeki kitabede yazan şu ifadeler dikkat çekmektedir; “Ulu sultan, yüce şahlar şahı, dünya ve dinin yardımcısı Kılıç Arslan oğlu Keyhüsrev’in devleti zamanında yapılmıştır. Allah devletini daim eylesin.” Tabi ki iyi ilekler yeterli olmuyor. Her şeyin olduğu gibi devletlerin de sonu geliyor.

Sivas Kalesi

Topraktepe denen mevkiide yer almaktadır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Maalesef günümüze de kalan pek bir şey yok. Gördüğüm kaleler içerisinde en az ilgi çekici olanı olduğunu söyleyebilirim. Pek yüksek konumlu olmayan kalede, günümüzde çay bahçeleri ve küçük bir yürüyüş yolu olan park bulunmaktadır.

Karadeniz turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/karadeniz-turlari-940 bu adresten ulaşabilirsiniz.