Saraybosna Gezi Rehberi


Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Eğer Bosna Hersek’e ilk defa gidiyorsanız başkent, başlangıç için en doğru seçim olacaktır. Şehir merkezinde bir iki dakikalık bir yürüyüşten sonra Saraybosna’yı favori şehirleriniz arasına ekleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; Bosna Hersek, Türklerin vizesiz gidebileceği ülkelerden ve Türkiye’deki tur şirketleri Saraybosna’ya harika geziler organize etmekteler. Yapılacak bir Saraybosna gezisinde, yapmadan dönmemeniz gerekenler ve Saraybosna’da gezilecek yerler şöyle:

Eski Şehir’den keşfe çıkın

Saraybosna’yı keşfetmek için harika bir başlangıç noktası söylemek gerekirse, Başçarşı Meydanı en iyi nokta olacaktır. Güvercin Meydanı olarak da bilinen meydanın etrafında sakin bir yürüyüşle gezinize başlayın. Polonya’daki Krakow şehri ile benzer olan Saraybosna’nın, camilerini de eklersek daha zengin bir mimariye sahip de diyebiliriz. Tarihi kent, büyüleyici olduğu kadar konukseverliğini de kimseden esirgemez.

Bakırcılar Çarşısı

Saraybosna’da Eski Şehir bölgesinde keşfe devam ederken hediyelik eşyaları ile turistlerin çekim merkezi olan Bakırcılar Çarşısı’nı ziyaret etmeden geçmeyin. Bakırcılık, dünyada kaybolmak üzere olan mesleklerden biri. Eski Şehir’de halen el emeğinin ve kalitenin yaşam sürdüğü bakırcı dükkanlarından, çok orijinal hediyeler alma imkanınız vardır.

Boşnak mutfağından bir tat Cevapi

Cevapi, Saraybosna’da yapılan bir köfte çeşidinin adıdır. Silindir şeklinde hazırlanan köfteler, Boşnak pidesinin içerisine konulur, pidenin üzerine köftenin yağından gezdirilir ve yanına taze doğranmış soğan eşliğinde servis edilir. Cevapi yemeden, Bosna Hersek’ten ayrılmanıza izin vermeyin. Ek olarak belirtelim; cevapi, Türkiye’deki bir restorana göre uygun bir fiyattadır.

Boşnak birası denemiş miydiniz?

Eski Şehir’e yakın bir yerde bulunan Pivnica HS, Sarajevskaya Brewery’den birkaç blok ötesinde kalan büyük bir bira salonudur. Yerel ve taze demlenmiş biraların satıldığı mekanda, oturup soluklanabilirsiniz. Mekan, sadece bira üretmiyor aynı zamanda restoran olarak da hizmet vermektedir.

Saraybosna tarihini öğrenin

Saraybosna’da hala savaşın izlerini görmek mümkündür. Şehirde düzenlenen “Saraybosna Savaş Turu” katılmanız gereken etkinliklerdendir. Kendi başınıza gezmek isterseniz, Tünel Müzesi gideceğiniz yerlerden birisi. Üç yıl boyunca Saraybosna’ya bu tünelden gıda ve silah yardımı yapılmış. Ayrıca Saraybosna’yı koruyan dağ olarak anılan İgman Dağı’na gidebilirsiniz. Dağın belli yerlerinde hala temizlenmemiş aktif mayınlar bulunmaktadır. Güvenli bölgeler olarak ayrılan alanların dışına çıkmamanız gerekiyor. İgman Dağında göreceğiniz bir başka yer ise, Eski Yahudi Mezarlığındaki keskin nişancı mevzileridir.

Tarihi bir dönüm noktası

Saraybosna’ya gidenlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan birisi de Birinci Dünya Savaşı’nın başlatan olayın yaşandığı yer. Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand ve eşi Saraybosna’da suikasta kurban gidiyor. Bu olay tarihçiler tarafından Birinci Dünya Savaşı’nın ateşleyen en büyük olay olarak ifade ediliyor.

Türk Kahvesi değil Boşnak Kahvesi

Biraz kızdıran bir tabir olabilir ama Boşnaklar, kahvelerini kendilerine has bir usulle hazırlarlar. Bosna Hersek’te çaya Türk çayı derler ama mevzu kahveye geldiğinde Boşnak Kahvesi derler. Peki nasıl hazırlanır bu Boşnak Kahvesi, nasıl servis edilir? Farkı şuradan geliyor, Boşnaklar kahvenin üzerine sıcak su ilave ediyor. Kahve hazırlanırken şeker kullanılmıyor. Kahve köpürene kadar ısıtıldıktan sonra sıra servise gelir. Boşnak kahvesinin servisi de içilişi de bizimkinden farklıdır.  Kahve önünüze “cezva” yani bildiğimiz cezve içinde gelir. Cezveye ek olarak, tepsinin içinde kulpsuz bir fincan, bir tane Türk lokumu :) ve iki küp Boşnak şekeri olur. Şekerin biri fincanın içerisinde, diğeri tepside bekler. Kahveyi içmek için kaşıkla cezvenin üzerindeki köpüğü fincanın içine alıyorsunuz, ardından kahveyi yavaşça fincana döküyorsunuz. Kahvenin altında kalan telveleri kaşıkla tutarak fincana akmamasını sağlıyorsunuz. Son olarak şekerden kıtlama şeklinde bir parça ağzınıza atıyorsunuz. Boşnak Kahvesi’nin tadına bakmak için artık hiçbir prosedür kalmıyor. Afiyet olsun.