Muhteşem doğa harikası: İguazu Şelaleleri


UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan ve dünyanın 7 doğa harikasından biri olarak gösterilen İguazu Şelaleleri, Güney Amerika’da seyahat ederken en çok görmek istediğim yerdi. Gerek doğa yapısı gerekse şelalenin büyüleyici etkisi ile Iguazu Şelaleleri, gördüğüm en güzel doğa harikasıydı…

Arjantin ve Brezilya sınırının kesiştiği noktada yer alıyor, döküldüğü nehir ise Arjantin, Brazilya ve Paraguay sınırlarından geçiyor. Şelalelerin Brezilya tarafına Foz de Iguacu, Arjantin tarafına ise Cataratas del Iguazu deniyor.

270’den fazla şelaleden oluşan ve genişliği 2.700 metreyi bulan ‘Büyük Su’ anlamına gelen İguazu Şelaleleri, 1542 yılında AlvarNunez de Vaca tarafından keşfedilmiş. Dillerde dolaşan bir söylentiye göre, FirsLadyEleanor Roosevelt bu şelaleye bakıca ağzından şu kelimeler dökülmüş: Zavallı Niagara!

Turistlerin ilgisi yüksek

Iguazu’yu görme planım Arjantin seyahatimin devamı olduğu için Buenos Aires’ten tek otobüsle Cataratas del Iguazu’ya gittim. Yaklaşık 13 saat süren yolculuk yataklı otobüs seçeneği ile oldukça kolay geçti. Cataratas del Iguazu şelaleyi içine alan küçük bir kasaba. Otobüs terminali ve kasaba, şelaleyi görmeye gelen turistlerle dolup taşıyor.

Otobüs terminalinden kalkan dolmuşlarla, yaklaşık 30 dakikada Iguazu Milli Parkı’na ulaşıp 330 peso ödeyerek parka giriş yaptım. Harika bir doğa güzelliğine sahip bu parktan yürüyerek tren istasyonuna vardım. Şelalenin olduğu alana iki tren değiştirerek varılıyor ve bu yolculuk bir saat sürüyor. Kalabalık günlerde tren için uzun kuyruklar oluşuyor. Park gişesinden harita alıp ya da rehberlere danışarak şelaleye yürüyerek de ulaşmak mümkün.

Şelale ile mesafeler ortadan kalktıkça heyecanım da artmaya başlıyor. Hayatımda görmediğim çiçekler, bitkilerle dolu Tropikal orman, etrafta uçuşan kelebekler ve yoluma her an çıkan çeşit çeşit hayvanlar ile bu yolculuk oldukça maceralı olmaya başlıyor.

Son istasyonda inip şelalenin en yüksek noktadan döküldüğü Şeytan Gırtlağı’na doğru yürüyorum. Yol nehrin üstünden devam etmeye başlıyor ve yürüdükçe şelalenin o iç ürperten sesi artıyor. Bir anda şelalenin döküldüğü boğaza varıyorum ve hayatımın en güzel manzarası ile karşı karşıya kalıyorum. Yaklaşık yüz metre yükseklikten dökülen su, rüzgarın da etkisiyle yağmur etkisi yapıyor ve sırılsıklam oluyorum.Gürül gürül akan şelalenin uğultusu ise kulaklarımı çınlatıyor. Rüzgar dinip şelalenin döküldüğü nokta görülmeye başlayınca bir gökkuşağı beliriyor. Üstüm başım sırılsıklam, kulaklarımda şelalenin uğultusu; insanın kendini karşısında pek aciz hissettiği bu güçlü doğa olayını uzun uzun izliyorum…

Şelalenin en can alıcı noktasını gördükten sonra trenle orta istasyona inip şelalenin karşı tarafına ulaşan parkurda yürümeye başlıyorum. Tabelaları takip ederek bitkilerle sarılmış tünel gibi yürüyüş yolundan geçip şelalenin karşı tarafına geçmiş oluyorum. Bir saat önce bulunduğum, şelalenin döküldüğü alana bu sefer karşıdan bakıyorum ve şelalenin büyüklüğünü daha iyi kavrıyorum.

Gerek doğa yapısı gerekse şelalenin büyüleyici etkisi ile Iguazu Şelaleleri, hayatımda gördüğüm en güzel doğa harikası olarak zihnime kazınıyor.


İguazu Şelaleleri Nasıl gidilir, nerede kalınır?


Şelalenin iki ülkenin sınırından da görünüyor olması ‘Hangi taraftan daha güzel görünüyor?’ tartışmasını ortaya çıkarmış ve hangi tarafa, nasıl gidileceği konusunda bir karmaşa yaşanıyor. Hangi tarafa gitmek isterseniz isteyin uçak, otobüs, taksi gibi seçeneklerle ulaşım çok kolay. Foz de Iguacu’ya da Cataratas del Iguazu’ya da uçakla gitmek mümkün. Otobüsü tercih ederseniz bu iki noktaya da bulunduğunuz ülkeden sık sık otobüsler kalkıyor. Şelalenin bir tarafını görüp diğer tarafa geçmek isterseniz, terminallerden kalan otobüsler sınırın diğer tarafına kadar götürüyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Brezilya ve Arjantin’e 90 günü geçmeyen turistik geziler vizesiz olduğu için, sınırdan diğer tarafa geçmek kolay oluyor.


Brezilya’nın resmi dili Portekizce, Arjantin’in resmi dili ise İspanyolca; şelalelerin olduğu nokta çok turistik bir bölge ama İngilizce konuşan birilerini bulmak pek kolay olmuyor. İki tarafta da Brezilya para birimi olan Real, Arjantin para birimi olan peso ve Dolar kullanabiliyor.

  1. Brezilya ve Arjantin Güney Yarım Kürede yer aldığı için bizim kışı yaşadığımız dönemler orada yaz yaşanıyor, dolayısıyla Ocak, Şubat ayları oraların en sıcak ve en kalabalık olduğu dönemler oluyor.
  2. Konaklama konusuna gelince de her bütçeye göre çok sayıda hostel, pansiyon var. Özellikler hosteller dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolup taştığı için akşamları sohbetler pek keyifli oluyor.
  3. Ulaşımında konaklamasına kadar her koşulu oldukça basit bu dünya harikasını görmek, hayatta yapılabilecek en güzel eylemlerden biri.