Kömür Limanı Kamp Alanı


Çanakkale’nin saklı cenneti Kömür Limanı’nı keşfetmeye hazır mısınız? Teknolojik aletleri bir kenara bırakıp medeniyetten uzaklaşmak, yoğun iş temposunun bünyede yarattığı stresin etkilerinden kurtulmak, hem zihinsel hem bedensel bir dinlenme süreci yaşamak… Toprakla, suyla, çiçekle haşır neşir olmak, her öğünü kuş seslerinin eşliğinde geçirmek… Kömür Limanı tüm bunları ve çok daha fazlasını yaşayabileceğiniz bir yer. Tertemiz sularda dalış yapmak; el değmemiş doğal güzellikler arasında, sakin bir ortamda kamp yapmak istemez misiniz? Kamp tutkunlarının ve dalış meraklılarının yeni yeni keşfetmeye başladığı bu koy önümüzdeki yıllarda adından çokça bahsettirecek gibi görünüyor. İşte Kömür Limanı hakkında her detayı bulabileceğiniz gezi rehberimiz…


Doğaseverlerin Gözdesi Kömür Limanı Nerede?


Kömür Limanı dendiğinde aklınıza sanayi siteleri ya da koca koca yük gemileri gelmesin, burası kamp yapabileceğiniz, denize girip keyifle yüzebileceğiniz bir körfez aslında. Eski zamanlarda bu liman aracılığıyla kömür taşımacılığı yapıldığı için adına Kömür Limanı denmiş ve bu isim günümüze kadar ulaşmış. Şu an yeniden isim verilecek olsa “Dünyanın en sevimli koyu” veya “Ölmeden önce mutlaka görmeniz gereken müthiş ötesi bir koy” denebilirmiş burası için. Peki yükselen yıldız Kömür Limanı nerede? Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, Fındık Köyü’ne bağlı olan Kömür Limanı, İstanbul’a yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta. Koya ulaşabilmek için özel aracınızın olması şart çünkü koya giden bir toplu taşıma aracı yok. Gelibolu’yu geçtikten bir süre sonra Fındıklı Köyü tabelasını göreceksiniz. Tabelaları takip ederek 17 kilometre sonra köye ulaşabilirsiniz. Koya gitmek için ise köyün sonundaki taşlı dağ yolunu izlemelisiniz. Gidiyoruz gidiyoruz deniz görünmüyor galiba yanlış yere geldik diye düşünmeyin, yol sizi Kömür Limanı’na kadar götürüyor. Limanı kuş bakışı göreceğiniz yere geldiğinizde derin bir nefes alın ve deniz ile ormanın kucaklaştığı bu muhteşem manzaranın tadını çıkarın.


Saroz Kömür Limanı Neden Önemli?


Kömür Limanı günümüze kadar bakir kalmış ve çevresinde çok fazla işletme bulunmuyor. Denizde yüzen büyük balıkların hareketlerini çıplak gözle bile görmeniz mümkün. Sabah sporunuzu böylesine özel bir manzaraya karşı, bol oksijenle ve kuş sesleri eşliğinde yapmak inanılmaz bir keyif. Ama tüm bunların ötesinde, koy dünyada en nadir rastlanan coğrafi özelliklerden birini taşıyor. Lodos esnasında denizden karaya, poyraz esnasında ise karadan denize esen rüzgarlar bölge suyu için sonu gelmeyen bir döngü oluşturuyor. Döngü sayesinde su daima temiz kalıyor. Diğer bir deyişle Kömür Limanı kendi kendini temizliyor. Özellikle hafta sonlarında ziyareti akınına uğrayan koy; İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi yakın şehirlerde bulunan dalış kurslarının eğitim alanı olarak kullanılıyor. Suyun temiz olması bölgedeki canlı çeşitliliği açısından da pozitif sonuçlar doğurmuş; eğer şansınız varsa Kömür Limanı’nda yunus balığı bile görebilirsiniz.


Buraya Kadar Gelmişken Kamp Yapmadan Olmaz: Kömür Limanı Kamp Alanı


Kömür Limanı’nda konaklama konusunda iki alternatif bulunuyor. Öncelikle, Çanakkale’nin Gelibolu bölgesindeki otellerde ve pansiyonlarda konaklayabilir, koya günübirlik gelip geri dönebilirsiniz. Gelibolu merkez ile koyun arası yaklaşık 30 kilometre. Böyle bir yer bulmuşken kamp yapmamak olmaz diyorsanız Kömür Limanı Plajı’nın hemen bittiği yerde başlayan bölgede kamp yapabilirsiniz. Tuvalet ihtiyacı için bir yer var ama duş ve elektrik hizmetleri konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bardağın dolu tarafından bakarsanız doğayla bu kadar iç içe olacağınız bir yerde teknolojiden uzaklaşarak tamamen kendinizi dinliyor olmak tatilden maksimum verim almanın en iyi yolu. Kamp yaptığınız süre boyunca motor ve korna sesi duymayacak olmanız bile başlı başına yeterliyken, dağların derinliklerinden sahile kadar ulaşan buz gibi kaynak suları içecek olmanız da vücudunuz için muhteşem bir terapi. Ancak kamp yapmak isteyenlere bir tavsiyemiz var; Kömür Limanı’nın plajında kamp yapacaksanız, plaj şeridi taşlık olduğundan mat ve uyku tulumu ikilisi yeterli olmayabilir. Taşlık bölgelerde kamp yapmak için en önemli ihtiyaçlardan biri de şişme yatak, Kömür Limanı’na giderken bu bilgiyi aklınızda bulundurmalısınız.


Kömür Limanı Kamp Dışında Ne Sunuyor? Bölgede Neler Yapılır?


Koyda, kampçılık dışında en çok yapılan aktivite dalış sporu. Koyun altında yaşayan pek çok balık türü var. Koyda dalış yaptığınız andan itibaren kendinizi dev bir akvaryumda gibi hissediyorsunuz, rengarenk balıklar kuyruklarını sallaya sallaya geçip gidiyor önünüzden. Aslında suya değil tam manasıyla görsel bir şölene dalış yapıyorsunuz. Bu deneyimi mutlaka yaşamalıyım diyorsanız sahilin batı yakasında dalış eğitimi veren profesyonel ekiplerle iletişime geçerek gerekli malzemeleri kiralayabilirsiniz. Scuba diving bana göre değil diyorsanız bile en azından deniz gözlüğüyle suyun altını şöyle bir incelemenizi öneririz. O tertemiz suda balıkların nasıl keyifle yaşadığına tanık olmak insana huzur veriyor. Ayrıca bölge doğa fotoğrafçılığı için de uygun; denizin berrak suyu, denize doğru uzanan kayaların oluşturduğu manzara, yemyeşil orman… Doğanın ihtişamlı renklerini cömertçe sergilediği bu coğrafyada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Her zaman olmasa da ziyaretçileri gezdirebilecek tekneler zaman zaman koya yaklaşıyor, denk gelirseniz bunlardan biriyle anlaşıp kayalıkların arkasına saklanmış koyları ve tertemiz suları keşfedebilirsiniz. Kimsenin uğramadığı bu tenha koylarda yüzmek paha biçilemez. Denizin dibi çakıllı olduğundan suya girerken deniz ayakkabısı veya deniz terliği kullanmanızı tavsiye ediyoruz.


Kömür Limanı’nda Yeme İçme


Her nefeste bol bol oksijen alınca ve sürekli hareket edince insan sürekli acıkıyor. Kömür Limanı’nda, işletmeciliğini Fındıklı Köy’ün yaptığı küçük restoranı ziyaret ederek karnınızı doyurabilirsiniz. Menüde gözleme, menemen, sosisli, hamburger gibi yiyecekler bulunuyor. Köyün tarlalarından taze taze toplanan salatalık, domates gibi sebzeler de yemeğinize eşlik ediyor.