Karaburun gezilecek yerler


İzmir’in Urla ve Foça’dan sonra beni en fazla çeken sakin rotalarından olan Karaburun, kesinlikle ilgiyi daha çok hak eden bir turizm cenneti. Köyleri, doğal yaşamı ve yereli koruyan özellikleri ile günümüz turizm trendlerini yakalayan bir keşif rotası. Şimdilerde ulaşımın biraz daha kolaylaştığı ama eskiden İstanbul’un Şile ve Ağvası’na gidiyormuş hissini veren virajlı ve uzun yolu Karaburun’a varınca tüm zahmeti unutturuyor. İzmir’e 105 kilometre uzaklıkta olan, doğal güzelliğini koruyan bu küçük ilçede yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. Tabii ilçe nüfusu yaz aylarında artıyor. Gelin bu güzel tatil rotasını yakından tanıyalım…


Çeşme ve Foça’ya komşu bu keyifli tatil kasabası için yola çıkmaya değer pek çok gerekçe var. Her şeyden önemlisi sakinlik ve huzur arayanlar için biçilmiş kaftan. Karaburun Yarımadası’na İzmir’den 1.5-2 saatlik bir yolculukla gidebilirsiniz. Düzenli olarak İzmir merkezden kalkan minibüs ve otobüs seferleri de bulunuyor. Urla-Karaburun arası çalışan bir otobüs hattı da mevcut. İlçe Burgaz, İskele, Kaza ve Bodrum olarak dört bölgeye ayrılmış durumda. Nisan ayından eylül sonlarına kadar gidilebilecek Akdeniz iklimi özelliğini fazlasıyla gösteren bir coğrafya. Şanslıysanız sayıları git gide azalan Akdeniz Foku ve Ada Martısı’nı da görebilirsiniz.


Karaburun gezilecek yerler


Karaburun’un yeşil bitki örtüsü, bakir koyları göz kamaştırıyor. Ege’nin şiir gibi tatlı bir esinti sunan bu keyifli yarımadası deniz tatili yapmak, dalış keyfi yaşamak isteyenler için de pek çok imkana sahip. Kuzey komşusu Midilli, batısında Sakız Adası olan Karaburun tam bir Ege güzeli. İlçenin plajları da keşif rotalarınız arasında mutlaka yer almalı. Ayıbalığı Koyu, Bodrum Plajı, Mimoza Koyu, Akvaryum Plajı gidilecek yerler arasında. Ayrıca trekking, fotoğrafçılık, bisiklet ve kick scooter ile keşif yapabilirsiniz. Adını bir festivale de veren Karaburun’un mis kokulu nergisleri ile de dikkat çekiyor. İlçe merkezinde mola verebileceğiniz cafe ve çay bahçeleri de Ege’ye özgü izler taşıyor. İlçenin görülecek tarihi yapılarından olan Ayşe Kadın Camii yaklaşık 500 sene önce inşaa edilmiş.


Karaburun köyleri


Karaburun köyleri olan Ambarseki, Saip, Bozköy, Hasseki, Salman, İnecik, Sarpıncık, Kösedere, Sazak, Eğlenhoca, Parlak, Küçükbahçe, Yaylaköy, Mordoğan farklı özellikleri ile dikkat çekiyor. Mesela Mordoğan, en güzel mitolojik öykülerden birisi olan Narkissos efsanesinin geçtiği yer. Köyde, eğimli ve düz alanlarda zeytinlikler, ovalarında ise nergis bahçeleri ile tarım alanları yer tutuyor, toprak özelliklerine bağlı olarak maki-funda ve çam ağaçları bulunur. Küçükbahçe Köyü dağcılık ve kampçılık özellikleri ile dikkat çekerken, mübadele öncesinde daha çok Rumlar’ın yaşadığı  Sazak Köyü’nde zeytincilik, bağcılık ve şarapçılık gelişmiş. Karaburun’un en büyük köyü olan Kösedere Köyü ise lezzetleri ile öne çıkıyor: Kösedere mantısı, Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak Çiçeği Dolması, Çiğ Sarma, Etli Sıra, Pirinçli Mantar Böreği, Öküz Köftesi, Peynirli Pide, Katmer, Puf Böreği, Körmen Köftesi, Fırın Böreği bu çeşitlerden bazıları.


Karaburun’da ne yenir ne içilir?


Karaburun denilince hemen aklıma kuzu kapama, yoğurtlu katmer, lor böreği, patlıcan böreği, enginar dolması, kabak çiçeği dolması, fava, lor tatlısı, sündürme geliyor. Kendimi bu lezzetlerden alıkoyamıyorum. Karaburun restoranları tıpkı diğer İzmir sahil kasabaları gibi balık ve deniz mahsülleri ile sizi karşılar. Fiyatların Çeşme ve Urla’ya göre bir tık daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Anadolu’dan gelen emekli memurlar ve onların aileleri yazın burayı canlandırıyor. Diğer Ege lokasyonları gibi burada da yazlıkçılar var. Her mevsim taze balık, karides, kalamar, istakoz ve buraya özgü kalkan bulabilirsiniz. İsmet Usta’nın yeri, Hanımeli Restoran ve liman içi balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Ben gitmedim ama Kalyon Restoran da burada ilgi gören mekanlar arasında. Mezeler ve Ege otları ile süslenmiş masalar dost sohbetlerinin ideal adresleri olarak karşınıza çıkıyor.


Karaburun’da sakız enginar ve kabakçiçeği dolması yemeden, enginar reçelini hediye paketi yaptırmadan dönmeyin derim. Bu bölge şifalı otlar açısından da oldukça zengin. Kekik, adaçayı, kapari, gelincik otu gibi bitkiler ile limon ve mandalina meyveleri ve çeşitli narenciyeler öne çıkıyor. Ebe Gümeci, Şefket-i bostan, Semizotu, Tarhana otu, Körmen, Deniz koruğu, Deniz börülcesi de listenizde mutlaka olmalı.


İsteyenler için küçük, tatlı, salaş mekanlar da var. Karaburun’da yeme-içme dışında gençler için DJ performansı yapan barlar ve eğlenceli pub’lar da yer alıyor. Otel, motel, pansiyon ve bungalov konaklama seçenekleri de ilçenin turizm potansiyelini zenginleştiriyor.