Kabin bagajı ile ilgili bilmeniz gerekenler


Seyahat öncesi planlardan birisi de yolculuk esnasında götürülecek eşyaların düzenlenmesi. Bazı seyahatlerimizi ise uçakla yapmayı tercih ediyoruz. Uçakla yapılan seyahatlerde de yanınızda götürmek istediğiniz eşyalara, bazı sınırlamalar getiriliyor. Bu sınırlamalar, kiloya ve taşınılan eşyanın türüne göre değişiklikler gösteriyor. Bagaja verilen bavullarda büyük sorunlar yaşanılmasa da yanınızda taşımak istediğiniz el bagajınız, hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyen kurallara tabi tutuluyor. Kabin bagajı ile ilgili bilmeniz gerekenler zaman içinde değişebiliyor. Biz de el bagajlarında izin verilen ve yasaklanan eşyaların güncel halini sizinle paylaşmak istedik.


Kabin bagajı neyi kapsıyor?


Uçağa bindiğinizde yanınıza ücretsiz alabileceğiniz ve içindeki eşyaların sizin sorumluluğunuzda olan küçük bavulunuza, kabin bagajı veya el bagajı deniliyor. Bavulunuzun ebatları çok büyük olmaması gerekiyor. Sayıyla ifade etmek gerekirse 55x40x23 cm ebatlarında olmalı. Kilo olarak da sınırlamanız vardır. 8 kiloyu geçmemesi gerekiyor. Eğer ağırlık limitini geçerseniz, el bagajındaki eşyalarınızın bir kısmını çıkarmanız istenecektir.


Bazı özel eşyaların durumu


Takım elbise kılıfınızın ebatları (114x60x11 cm) istenilenden farklı olsa da yanınızda taşıyabilirsiniz.


El çantası, kamera, fotoğraf makinesi, çanta tipi bebek puseti, tablet, diz üstü bilgisayar ve ucu sivri olmayan şemsiye, uçakta yanınıza sadece bir adet alabileceğiniz eşyalardandır.


Eğer el bagajınız belirtilen ebatlardan büyükse ve başüstü dolaplara yerleştirilemiyorsa, bagajın ağırlığı kadar ödeme talep edilebilir ve uçağın kargo bölümüne alınır.


Bebek pusetleri, koltukların altına veya başüstü dolaplara sığmayacak kadar büyükse, yine kargo bölümüne aktarılır. Fakat ücret talep edilmez.


El bagajınızda sıvı maddelere izin var mı?


Havacılık kanunları sebebiyle tüm sıvı maddeler, bir takım sınırlamalara uyularak taşınmasına izin verilir. Kurallar ise şöyle: Taşıyacağınız sıvı maddelerin her biri en fazla 100 ml olan kaplarda olmalı. Sıvıların olduğu kaplar, şeffaf bir poşetin içine kapatılarak koyulmalı ve sadece bir adet poşet olmalı. En son gireceğiniz güvenlik kontrolünde, bu poşetinizi çantanızdan çıkarmanız gerekir.


Bazı sıvı maddelerde istisnalar olabilir


İlaçlarınızı taşıyabilirsiniz fakat orijinal ambalajında ve reçetenizle birlikte olmalısınız.


Bebek ile seyahat edenler, yolculuk süresinde bebeğin ihtiyaç duyduğu kadar limitte bebek maması taşıyabilirler. Yani bir hafta boyunca yetecek kadar bebek maması taşıyamazsınız.


Hangi sıvılar en fazla 100 ml olabilir?


Su, şurup ve içilebilecek diğer sıvılar,


Krem, losyon, yağ (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfüm, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi,


Traş köpüğü, deodorant, diş macunu ve akışkanlığı bulunan diğer maddeler,


Reçel, bal, yoğurt, pekmez, tahin ve salça gibi yiyecekler,


Gözünüz için kullandığınız lensin koruyucu sıvıları, şampuan, sprey ve bahsedilen sıvı özelliklerine benzer her türlü madde kısıtlamaya tabidir.


Uçakta yanınıza alamayacağınız eşyalar nelerdir?


Uçuş esnasında yolcuların sağlığıyla ilgili herhangi bir şekilde tehdit oluşturabilecek her türlü madde yasaklanabilir. Yasaklı maddeler listesi oldukça uzatılabilir. Fakat ana başlıklarda söylemek gerekirse şöyle: Her türlü silah ve ateşli silahlar. (Sapan, tabanca şeklindeki çakmaklar ve oyuncak tabancalar da dahildir.)


Tüm delici ve kesici aletler. (6 cm’den büyük makas, tırnak makası,  törpü, tirbüşon, dikiş iğnesi ve her türlü çakı yasaktır.)


Tüm patlayıcı ve parlayıcı maddeler.


Duty Free’den aldığınız sıvı maddeler


Duty Free mağazalarından aldığınız sıvı ürünler, kendi özel kapalı poşetleri içinde faturalarıyla birlikte taşınılırsa problem olmaz. Poşetler açarsanız, güvenlik kontrol noktasında eşyalarınıza el konulabilir.