Hangi ülkede, ne kadar bahşiş vermek gerekir?


Ne kadar bahşiş vermeliyim, seyahatlerimiz öncesinde pek düşünmediğimiz ama bir restoran, bar veya kafeye gidildiğinde hesap ödenirken akıllara gelen bir soru. Bahşiş verip vermemek çok büyük bir sorun olmasa da her ülkenin kendine göre farklı senaryoları gelişebiliyor. Biz de gittiğiniz ülkelerde, beklentinin üzerinde alınan iyi hizmet karşısında, takdirinizi yeterince gösterebilmeniz için bazı ülkelere göre bahşiş tüyoları hazırladık. Hangi ülkede, kime, ne kadar bahşiş vermek gerekir? İşte cevabı:

Dubai

Dubai hükümeti, çıkardığı bir yasayla ülkedeki bahşiş sorununu büyük bir oranda çözmüştür. Tüm otel, restoran, bar ve kafelerde, kesilen faturalara yüzde 10 servis ücreti ilave edilir ve biriken paralar çalışanlara eşit miktarda bölüştürülür. Eğer aldığınız hizmetten memnuniyetinizi belirtmek isterseniz, size servis eden garsona bizzat elinizle vermeniz gerekiyor. Bavullarınızı taşıyan bellboylara 10 dirhem verebilirsiniz. Dubai’deki taksiciler ise her hangi bir şey beklemez ama 5 Dirhem fazladan vermeniz, turistik gezinize çok şey kazandırabilir.

Mısır

Mısır’da restoranlarda faturalara yüzde 5 oranında servis ücreti dahil edilir. Otellerde, housekeeper için bir, iki Dolar ayırmanız, odanızın harika anlamda temizlenmesini sağlayacaktır. Rehberler için günlük 20 Dolar, taksiciler için yüzde 15 oranında bahşiş istenir. Hangi döviz kurunda ödeme yapıldığı da çok önemli değildir, her türlü bahşiş kabul edilmektedir. Mısır’da deve ile geziye çıkacaksanız, deve sahipleri size develere binmek ücretsizdir der ama 5 Dolar bahşiş verirseniz diye uyarır. Geziniz bittiğinde ise deveden inmek için 20 Dolar bahşiş vermeniz gerekir.

İsrail

Ortadoğu’nun ve dünyanın en özel ülkesinde, restoranlar faturalara kişi başına 1 Şekel servis ücreti dahil eder. 1 Şekel ortalama 4 Dolardır. Otellerde ise küçük bir iyilik yapmak için bir servet ödersiniz. Oda temizliği veya bavullarınızın taşınması için 6 Şekel verirsiniz. Rehberler kişi başına 90-120 Şekel arası para talep eder. Taksiciler ise yüzde 15 bahşiş beklerler. Dolar ve Euro ile yapılan ödemeler kabul edilse de daha çok Şekel tercih edilmektedir.

Çek Cumhuriyeti

Çek restoranlarında genelde hesabın yüzde 15 ve üzeri bir bahşiş beklenilir. Otellerde odacılar eğer size özel bir hizmet verirlerse en az 20 Dolar bahşiş vermelisiniz. Bellboylara, çanta başına 2 Dolar vermeniz yeterlidir. Eşyalarınızı temizletmek isterseniz 3-5 Dolar arasıdır. Rehberler, küçük gruplarda kişi başı 15 Dolar talep eder. Taksiciler ise 5-10 Dolar arası bahşiş beklerler.

Fransa

Fransa’da restoranlarda faturalara servis hizmeti dahil edilmez garsonlar da her hangi bir bahşiş beklentisi içerisinde değildirler ama Fransa’da yaşayanlar hesabın yüzde 10’u kadar bahşiş vermeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Belboylara çanta başı 2 Euro, oda temizliği için ise 2 Euro vermeniz yeterlidir. Eğer resepsiyona bir restoranda rezervasyon yapılmasını talep edersiniz 15 Euro vermeniz yeter. Fransa’da amatör rehberler 25 Euro isterken, ulusal sertifika sahibi olan rehberler ise 50 Euro istemektedirler. Taksicilere, hava alanından yapılan özel transferlerde 10-20 Euro arası bahşiş bırakılır. Diğer şehir içi ulaşımda taksicilere turarın yüzde 10 kadar bahşiş vermeniz yeterlidir.

Almanya

Almanya’da bahşişler Dolar yerine Euro olarak verilirse, yüzler biraz daha gülümser. Restoranlarda hesabın yüzde 10’u kadar bahşiş vermeniz beklenir. Otellerde, housekeeper için geceliği 5 Euro, belboylara çanta başı 3 Euro ve yardımsever misafir ilişkileri departmanı için 20 Euro vermeniz yeterlidir. Almanya’da servilerin kalitesi her ne kadar ünlü olsa da tip alma konusunda çok da büyük bir beklenti içine girilmez.

İtalya

İtalya’da restoranlarda hesabınızın yüzde 10’undan fazlasını ödemenize gerek yoktur. Otellerde ise housekeeper için 5 Euro vermeniz yeter. Kanallarda yapacağınız gondol gezilerinde ise bahşiş vermenize gerek yoktur.