En Derin Göller
Dünyanın en derin gölleri nerede diye hiç merak ettiniz mi? Eğer bu sorunun cevabını merak ettiyseniz sizler için dünyanın en derin göllerini bir liste haline getirdik. Listenin başında herkesin bildiği gibi Baykal Gölü geliyor. Gelin başka hangi göller derinmiş yakından bakalım…
Baykal Gölü-Sibirya
Dünyanın en derin gölü olan Baykal Gölü, 1637 metre derinliğe sahip. “Sibirya’nın Mavi Gözü” olarak bilinen Baykal Gölü, 30 milyon yıl önce oluşmuş. Böylece dünyanın en derin gölü unvanını kazanmasının yanı sıra, dünyanın en eski göllerinden biri olma özelliğine sahip olmuş. Ayrıca Baykal Gölü, dünyadaki tatlı su rezervinin %20’sini karşılıyor.
Tanganyika Gölü-Orta Afrika
Dünyanın en derin ikinci gölü Orta Afrika’da bulunan Tanganyika Gölü. Burası 1470 metre derinliğine sahip. Ayrıca 673 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun gölüdür. Tanganyika Gölü’nü iki araştırmacı büyük bir şans sonucu 1858 yılında keşfetmiş. Oysaki araştırmacıların asıl amacı Nil Nehri’nin kaynağını aramaktı. Bu gölün diğer büyük özelliği ise dünyanın en büyük timsahı Gustave’a ev sahipliği yapması. Timsahın 200’den fazla insanı yediği tahmin ediliyor. Gustave timsahı 6 metre uzunluğuna sahip.
Hazar Denizi
Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan’ın kıyısının olduğu Hazar Denizi, dünyanın en derin gölleri arasında üçüncü sırada yerini alıyor. Yaklaşık 1025 metre derinliğine sahip. Aslında göl olsa da Hazar, bir deniz özelliği taşıyor. Kapladığı alan 371 bin kilometrekare. Bu kadar geniş bir alanı kapladığı içinde çok zengin bir bio çeşitliliğe sahip.
Vostok Gölü-Antarktika
Dünyanın en derin dördüncü gölü ise Antarktika’daki Vostok Gölü. Burayı 1996 yılında keşfetmişler. Sıcaklığı -3 derece civarındadır. Ama göl donmuş bir vaziyette değil. Bunun nedeni ise yüksek basıncın olması. Gölün hemen üzerinde büyük bir buz kitlesi var. Göle basınç uyguladığı için donmasını engelliyor.
O’Higgins Gölü
O’Higgins veya San Martin Gölü olarak bilinen bu yer, dünyanın en derin beşinci gölüdür. 836 metre derinliğe sahip. Bu derinliği ile Amerika Kıtası’nın da en derin gölü olma özelliğine sahip. Şili ve Arjantin arasında bulunduğu için iki ismi bulunuyor. Şili’dekiler O’Higgins adını, Arjantin’dekiler ise San Martin adını kullanıyorlar.
Pinatubo Gölü-Filipinler
800 metre derinliği ile dünyanın en derin altıncı gölü olan Pinatubo, bir krater gölü. İsmini ise yanında bulunan Pinatuba Dağı’ndan alır. Göl 1991 yılında volkanik dağın patlaması ile oluşmuş. Bu nedenle de gölün suyu çok asidik. Ayrıca gölde bir canavarın yaşadığı söylentileri ortaya çıkmış. Söylenenlere göre 3 metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde yılan gibi bir canavar varmış.
Malawi Gölü-Tanzanya
Dünyanın en derin yedinci gölü ise 706 metre derinliği ile Malawi Gölü. Tanzanya’da bulunan bu göl Nyasa Gölü olarak da biliniyor. Tanganyika Gölü’nden sonra Afrika’daki en derin ikinci göl. Malawi’nin içinde rengarenk balıklar yaşıyor. İlk gördüğünüzde burası için büyük bir akvaryum benzetmesi yapabilirsiniz.
Issık Gölü-Kırgızistan
Kırgızistan’da bir göl olan Issık, dünyanın en derin gölleri arasında yerini alıyor. Asıl adı Issyk Kul olan gölün derinliği 668 metre. Yapılan araştırmalara göre Issık Gölü’nün olduğu yerde önceden yerleşim varmış. Dağların ortasında bulunan bu dağın manzarası muhteşem.
Büyük Esir Gölü-Kanada
Üzerinde pek çok adaya ev sahipliği yapan Büyük Esir Gölü, 614 metre derinliğine sahip. Kuzey Amerika’daki en büyük ikinci ve en derin gölüdür. 27 bin metrekarelik genişliğe sahip göl 8 ay boyunca buz tutmuş bir vaziyettedir. Özellikle kış aylarında kalın bir buz kütlesi haline geliyor. O kadar kalın bir hal alıyor ki üzerinde tonlarca ağırlıktaki tırlar geçiyor.