Cunda Adası Nerede?


Balıkesir’in Ayvalık ilçesine yakın bir yerde bulunan Cunda Adası, yeni adıyla Alibey Adası olarak da bilinmekte. Türkiye’nin sahip olduğu adalar arasında büyüklük olarak 4. Sırada yer alan bu şirin ada, yerleşime açık bir özelliktedir. Tarihi sit alanı olarak kabul edilmiş olan ada, doğal güzellikleriyle ve taştan yapılmış tarihi binalarıyla sizi büyüleyen bir güzellikte.


Cunda Adası Nerede?

Ayvalık koyundaki takım adalardan birisi olan Cunda Adası, Ayvalık’la arasındaki bağlantıyı sağlayan iki köprüye sahip. Cunda Adası konum olarak Ayvalık’a çok yakın bir mesafede yer alıyor. Buraya gelmek isteyenler önce Ayvalık’a, oradan da köprü üzerinden Cunda Adası’na rahat bir şekilde ulaşabilmekteler.

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

Otobüs ile gelenler Balıkesir’e uğradıktan sonra, Ayvalık’a giden minibüs veya otobüsleri kullanarak Ayvalık’a ulaşabilir. Balıkesir ile Ayvalık arası ortalama 2 saat. İstanbul’dan deniz yoluyla gelenler, İDO feribotlarına binip, önce Bandırma’ya, oradan da Ayvalık ya da Cunda’ya ulaşma imkanına sahip.

Ulaşım için kendi araçlarını tercih edenler ise, önce Ayvalık’a oradan da 8 km daha giderek, Ayvalık ile Cunda’yı birbirine bağlayan Boğaz Köprüsü’nü kullanarak Cunda’ya varabilirler.

Hava yolunu kullanmak isteyenler, Edremit Havaalanı’na uçakla geldikten sonra, Ayvalık’a giden servislere binerek ulaşabilirler. Ya da İzmir’e uçakla indikten sonra, karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

İstanbul ile Cunda Adası Arasındaki Mesafe: 525 km – Kaç Saatte Varılır: 7 saat 45 dakika

Ankara ile Cunda Adası Arasındaki Mesafe: 680 km –Kaç Saatte Varılır: 8 saat

İzmir ile Cunda Adası Arasındaki Mesafe: 160 km – Kaç Saatte Varılır: 2 buçuk saat

Bursa ile Cunda Adası Arasındaki Mesafe: 280 km – Kaç saatte Varılır: 4 saat

Cunda – Gezilecek Yerler

Aşıklar Tepesi: Adanın enfes manzarasını izleme şansı bulduğunuz bu tepe, Cunda’ya varmadan sol tarafta kalan bir noktada. Denize hakim bir konumda olup, Aşıklar Tepesi’nde Agios Yannis Kilisesi ile bir yel değirmeni bulunmakta. Kilise günümüzde Rahmi Koç tarafından restore edilip, kütüphaneye dönüştürülmüş. Ayrıca Yel değirmeni ise, modern bir kafe olarak hizmet vermekte.

Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi: 1873 yılında yapımı tamamlanan bu kilise, 2014 yılında Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülerek, tarihi miras olarak varlığını korumakta. Bugün müze, endüstri ve mühendislik ile ilgili eşyaların sergilendiği bir mekan niteliğinde.

Tarihi Cunda Evleri: 100 yıldan fazla ömre sahip bu evlerde Rum mimarisinin en güzel örneklerini görmek mümkün. Çoğunlukla iki katlı olup, sarımsak taşı kullanılarak tasarlanmış. Günümüzde bu evler daha çok butik otel, restoran ve el dokuma işlerinin sergilendiği yerler olarak hizmet vermekte.

Manastır ve Kiliseler: Taksiyarhis Kilisesi, Agia Triyada Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Panagia Manastırı, Kızlar Manastırı, Cunda Adası’nın tarihi manastır ve kiliseli arasındadır.

Cunda Plajları: Eski yol bölgesinde yer alan Arkadeniz plajı temiz kum ve denizi ile öne çıkan plajlardan. Aynı bölgedeki Çataltepe Plajı de yoğun ziyaretçi çekmekte. Cunda merkezde bulunan Cunda plajı, küçük bir plaj niteliğinde. Ancak ulaşım yönünden Cunda plajları arasında en rahat gidilen plaj özelliği taşıyor.

Cunda Otelleri ve Fiyatları

Gelen ziyaretçiler için farklı konseptlerde konaklama imkanları bulunmakta. Dilerseniz Butik Otel olarak açılan tarihi Rum evlerinde konaklayabilir. Ya da orman ve denizle iç içe olan otelleri tercih edebilirsiniz. Önerdiğimiz otellerden bazıları: Macaron Konağı, Begonvilla Evleri, Gizemli Konak, Otel Labris, Mola Cunda Otel sayılabilir.

Cunda Otel Fiyatları: Sezona göre değişkenlik göstermekle beraber günlük konaklama bedeli 1000 TL ile 5.250 TL arasında değişmekte. Buna oda kahvaltısı dahildir.

Gezmeye doyamayacağınız https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-bursa-mudanya-trilye-iznik-turu İznik turu burada.