Cumalıkızık gezilecek yerler


Bursa’da Uludağ’ın eteklerinde Cumalıkızık adında şirin mi şirin bir köy var. Dağın eteklerinde tam 5 tane köy bulunuyor. Bunlar Cumalıkızık dışında Hamamlıkızık, Derekızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık. Köyün adı biraz zor söylendiği için çoğu kişi yanlış söylüyor. Cumalıkazık, Cumalı kızak, Cumalıkız gibi çeşitli farklı farklı isimler söyleniyor bu köye. Ama kim ne derse desin köyün adı zorda olsa Cumalıkızık.


Osmanlı zamanına yolculuk etmek isteyen herkesin yakından görmesi gereken bir yer. Çünkü köy tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Son yıllarda tüm dünyaya kendini duyuran köyün zengin bir kültür varlığı bulunuyor. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda yer almasından dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiş. Şehrin üne kavuşmasındaki bir diğer neden Türk dizisi olan Kınalı Kar’ın çekimlerinin burada yapılması. Yurtdışında yayınlanmaya başladığında ise yabancı turistlerinde gözde yerlerinden biri haline gelmiş. Bizce herkesin gezip görmesi gereken Bursa’da dağın eteğinde konumlanmış bir Osmanlı köyü.


Cumalıkızık’ta gezilecek yerler çok güzel. Günübirlik gezilere oldukça uygun bir yer. Küçük bir köy gibi geliyor insana ama her yerinde tarih kokusu çekiyor sizi. Ayrıca Cumalıkızık’ta kahvaltı da turistlerin yapmayı en çok sevdiği şeylerin başında geliyor.  Gelin Cumalıkızık’ta nereler gezilir yakından bakalım. Cumalıkızık’ gezilecek yerler:


Cumalıkızık Evleri


Cumalıkızık turunuza başladığınızda aynı zamanda huzurla dolmaya başlıyorsunuz. Köy içinde 200’ye yakın tarihi dokusunu koruyan ev bulunuyor. Cumalıkızık Evleri turistlerden büyük ilgi görüyor. Evler hemen hemen aynı tarzda inşa edilmiş. Alt katlar taş duvardan üst katlar ise tahtalardan yapılmış. Bunun nedeni aile mahremiyetini korumak içinmiş.


Parça parça taşlardan oluşan sokaklarda gezerken eski evleri yakından görebilirsiniz. Hemen hemen her evin küçük şirin bir cundası bulunuyor. Fotoğraf makinelerinizi her daim hazırda tutun. Geçmişten günümüze kadar gelmiş bu güzel evlerin fotoğraflarını bol bol çekmenizi öneririz.


Küpeli Ev


350 yıldır yıllara meydan okuyarak günümüze kadar gelmiş bir yapı Küpeli Ev. Evin adı çevresini saran küpeli çiçeğinin adından geliyor. Bu ev UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi olarak Cumalıkızık için projelerin yürütüldüğü yer olarak kullanılıyor. Evin içerisinde antika değerindeki eşyalar sergileniyor. İçerideki her şey Bursa’dan toplanmış.


Cumalıkızık Cami


Köyün meydanında yer alan Cumalıkızık Cami, gelen herkesi karşılıyor adeta. Bu cami ne zaman yapıldı ve kim tarafından yapıldı bilinmiyor maalesef. Ama 300 yıldan fazla bir zamandır burada olduğu söyleniyor. Osmanlı mimarisinin en güzel yanlarını yansıtan Cumalıkızık Cami’yi görmenizi öneririz.


Cumalıkızık Hamamı


Cumalıkızık Cami’nin hemen yanında bulunan Cumalıkızık Hamamı’de köyde büyük bir öneme sahip. Bu hamamda kim tarafından yapıldı bilinmiyor. Ama Vakıflar Genel Müdürlüğü bu yapıyı kaybetmemek adına 1983 yılında onarmış. Onarılmasının üstünden 20 yıldan fazla zaman geçmiş. O yüzden yinede çok eski bir görünüme sahip.


Cumalıkızık Etnografya Müzesi


Cumalıkızık Etnografya Müzesi’de meydandaki caminin yakınlarında bulunuyor. Camiyi ve hamamı gezdikten sonra müzeye geçebilirsiniz. Bu müzenin içinde göreceğiniz her eseri halkın kendisi bağışlamış. Geçmişe ait çok fazla sayıda eşya görebilirsiniz. Mutfak aletlerinden tarım aletlerine kadar halk geçmişini yansıtacak ne kadar şey bulduysa bu müzeye bağışlamış.


Anıt Çınarlar


Köyün girişinde gelenleri karşılayan iki çınar ağacı var. Bunlardan en genç olan çınar 4 metre genişliğinde, diğer çınar ise 6 metre genişliğinde. Dilerseniz köye girer girmez bu çınarları inceleyebilirsiniz. Sonra gezeceğim derseniz de bütün köyü gezdikten sonra dinlenmek için gidip ağaçların altına oturabilirsiniz. Bu çınarlar dallarının sahip olduğu ilginç şekiller nedeni ile turistlerin ilgisini çekiyor.


Cin Aralığı


Cin Aralığı’nı ilk kez duyanların aklılarına hemen mistik olaylarla ilgili bir şey gibi geliyor. Oysa burasının ünü bu tip cinli perili masallardan dolayı değil. Kurtuluş Savaşı zamanlarında köyü basan Yunan askerleri bütün halkı Cami’nin içine toplamış. Amaçları camiyi yakıp tüm halkı yok etmekmiş. Ama halk bir şekilde caminin içinden kaçmışlar. Bir sokakta iki evin birleştiği yerde çok küçücük bir aralık bulunuyor. Genişliği 60 cm kadar olan öyle küçük bir aralık ki sadece bir kişi geçebiliyor. Ayrıca bu aralık sokağın başından bakıldığında görünmüyor. Halk bu aralıktan kaçmış ama Yunan askerleri aralığı görmediği için buradan kaçan anca cin olabilir deyip korkup köyü terk etmişler. Halkın kurtulmasını sağlayan bu aralığın ismi de Cin Aralığı olarak kalmış.


Uludağ


Bursa Cumalıkızık’a gelmişken Uludağ’a çıkmanızı öneririz. Özellikle kayak yapmayı biliyorsanız kış aylarını tercih edebilirsiniz. Kayak yapmak için ideal kayak pistleri bulunuyor. Kayak yapmayı bilmiyor olsanız bile zirveye teleferikle çıkarak bir dağ havası almanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Zirvede sıcacık bir kahve alabileceğiniz cafe bulunuyor.


Kınalı Kar Konakları


Kınalı Kar dizisinin çekildiği en ünlü konaklardan biri de Cumalıkızık’taki Bulanlar Konak. 700 yıldan beri ayakta duran konağın ziyaretçisi çok fazla. Evin içerisine girdiğinizde adeta zamanda yolculuk yapmaya başlıyorsunuz. 2003 yılında otel ve restoran hizmeti vermeye başlamış. Konağın restoranında dilerseniz yemek yiyebilirsiniz.


Cumalıkızık’ta ne yenir?


Cumalıkızık’ta ne yenir diye sorulduğunda akıllara meşhur köy kahvaltıları gelir. Kahvaltı mekanları burada çok fazla. Ama önceden sizi uyaralım. Köyü hafta sonu ziyaret edecek olursanız yer bulmanız oldukça zor oluyor. Girdiğiniz kahvaltı mekanlarında sıcacık bir gülümseme ile sizi yerel halk karşılıyor. Sonrasında da birbirinden lezzetli yumurtalar, zeytinler, reçeller ile karnınızı doyuruyorsunuz. Tarihi dokusunu korumuş evlerde kahvaltı keyfi yapmak çok farklı bir deneyim yaşatıyor. Kahvaltı fiyatları meydanda bulunan yerlerde biraz daha pahalı. Ama ara sokaklarda olan yerleri tercih ederseniz daha uyguna yemek bulabilirsiniz.


Bursa’ya gelmişken İskender yemeden dönmek olmaz tabi. Kahvaltı yapıp Cumalıkızık’ta gezilecek yerleri gördükten sonra yemek olarak İskender yemenizi öneriyoruz. Ayrıca teyzelerin yaptığı köftelerden de yiyebilirsiniz.


Köyde gezerken atıştırmalık bir şeyler yemek isterseniz gözleme yiyebilirsiniz. Peynirli, patatesli, kıymalı olarak istediğiniz çeşitte yiyebilirsiniz. Ayrıca kestanecilerden kestane almayı da unutmayın. Eminiz ki hayatınızda bu kadar tatlı kestaneyi hiçbir yerde yememişsinizdir.


Cumalıkızık yeme içme yerleri


Narlı Bahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi: Ne zaman giderseniz gidin açık olan muhteşem bir kahvaltı mekanı. Yer bulursanız içeride bulunan sedirde oturarak yer kahvaltısı yapmanızı öneririz.


Turhan Kahvaltı ve Gözleme Evi: Kapısının girişinde el işi hediyelik satan tezgahların bulunduğu bir yer. Bu kahvaltıcıda da yer kahvaltısı yapabilirsiniz


Köylüm Gözleme Evi: Kendinizi köy evinde gibi hissedeceğiniz küçük bir mekan. Çevresindeki eski evleri görebileceğiniz terasında bir yandan gözleme yerken bir yandan da çayınızı içebilirsiniz.


Hacı Arif Osmanlı Sofrası: Kahvaltıdan köfteye kadar çeşitli yiyecekleri bulabilirsiniz. İçeride piknik masaları bulunuyor. Ortadaki sobanın üzerinde bir yandan çaylar demleniyor bir yandan da ekmekler kızartılıyor.


Asma Altı Aile Çay Bahçesi: Ağaçların altında kahvaltı yapabileceğiniz şirin bir mekan.


Asmalı Konak Çiftliği Köy Kahvaltısı: Turistlerin gözde yerlerinden biri. Yer kahvaltısı yapabileceğiniz minderler bulunuyor.


Azime Ablanın Yeri: Ağaçlar altında yer alan bir başka mekan. Azime ablanın elinden çıkan lezzetli yemekleri yiyebilirsiniz.


Bulanlar Konak Restaurant: Kınalı Kar dizisinin çekildiği konakta lezzet dolu yemeklerden yiyebilirsiniz.


Cumalıkızık’ta alışveriş


Cumalıkızık’ta alışveriş yapabileceğiniz çok fazla yer var. Sokak aralarındaki tezgahlar ve pazar yerinde çeşitli hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Fiyatlar tezgahtan tezgaha değişim gösteriyor. Yiyecek tarzındaki ürünler el yapımı oldukları için genelde marketlere göre daha pahalı olabiliyor. Ama bizce ürünler buna değer fiyatlara sahip. Meydanın olduğu yerde çok tezgahlar kuruluyor. Bu tezgahlarda köylülerin elleriyle yaptığı örgü yelekler, patikler, işlemeli örtüler, çeşit çeşit reçeller, erişteler alabilirsiniz. Ahududu zamanında giderseniz özellikle ahududu almayı unutmamanızı öneririz. Ahududu bu köyde çok büyük bir öneme sahip. Her yıl bu köyde Ahududu Festivali gerçekleştiriliyor. Festival tarihi seneden seneye değişiklik gösterebiliyor. Ama her yıl Haziran ya da Temmuz ayında festival yapılıyor. Gitmeden önce araştırırsanız festivali yakalayabilirsiniz.