Bursa Kapalı Çarşı Nerede?


Osmanlı döneminde Türkiye başkenti olan Bursa, önemli bir ticaret merkezi olarak değerlendiriliyordu. Hanlar, hamamlar, kaleler ve camileriyle Bursa adeta tarih kokan bir şehir. Bursa Kapalı Çarşı şehrin en büyük ve en çok rağbet gören çarşısıdır. Osmanlı döneminde yapılan ve günümüzde tarihi dokusunu yitirmeyen Bursa Kapalı Çarşı, 130 adet dükkanı içerisinde barındırıyor. Giyim, havlu, altın satışı yapan çok sayıda dükkanıyla müşterilerine hizmet veriyor. Bursa Kapalı Çarşı döviz fiyatı öğrenip, bozdurup satın alabileceğiniz ve altın alabileceğiniz en güvenilir yerlerdendir. Kapalı Çarşıyı gezmeye başladığınız an burada kuyumcu dükkanlarının daha fazla sayıda olduğu gözünüzden kaçmayacaktır. Uzun Çarşı adıyla ticaret yapılmaya başlanan Bursa Kapalı Çarşı sonraki yıllarda eklenen Gelincik, Sahaflar, Yorgancılar, Sipahiler, Aktarlar, Sipahiler, Karacabey ve Eski Bakırcılar Çarşılarıyla ihtişamını daha da arttırmıştır.

Bursa Kapalı Çarşı içerisinde ve çevresinde çeşitli restoranlar bulunuyor. Buralarda köfte, iskender, mantı, pide gibi yemekler bulabilirsiniz. Ayrıca Kuyumcular bölgesinde Bursa’ya özgü olan cantik de yapılmaktadır. Cantik yuvarlak ve simit büyüklüğünde kıymalı veya kuşbaşılı pide olarak düşünülebilir. Bursa’ya gelmişten tatmanız gereken muhteşem bir lezzet. İpek Han ve Koza Han’da ise dinlenebilir, çay, kahve, limonata içerek serinleyebilirsiniz.

Bursa Kapalı Çarşı mağazaları Arda Giyim, Eto Ayakkabı, Ahsen Bebe Market, Berkay Saat, Bursa Giyim, Koçak Gold, Bursa Nikah Şekeri ve Davetiye, Koray Spor, Hayrettin Kuyumculuk bunlardan yalnızca bazılarıdır. Bakırcılar Çarşısı da giyim üzerine hizmet vermektedir. Bursa Kapalı Çarşı kuyumcuları da çarşı içerisinde oldukça fazla rağbet görmektedir. Bursa Kapalı Çarşı’ya değer katan en önemli mimari ise Ulu Camii’dir.


Bursa Kapalı Çarşı’ya Nasıl Gidilir?

Bursa Kapalı Çarşı mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Üst katta 50 dükkan, alt katta 45 dükkan toplamda 95 odası mevcut olan Kapalıçarşının Kuzeye açılan kapısı ise firuze çinilerle süslenmiştir. Kozahan’da ise kafeterya ve çay bahçeleri bulunuyor. Bursa Kapalıçarşı gezinizi sürdürürken burada dinlenebilirsiniz. Bursa Kapalı Çarşı’ya nasıl gidilir? diye merak ediyorsanız, Kapalı çarşı Bursa ilinin Heykel semtindedir. Heykel semti Bursa’nın merkezidir. Heykel’e her yerden kolaylıkla belediye otobüsleri, dolmuşlar ve metroyla ulaşım sağlanmaktadır.

Bursa Kapalı Çarşı Çalışma Saatleri

Alışveriş yapmak istediğinizde ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi tek bir yerde bulmanızı sağlayan Bursa Kapalı Çarşı, tarihsel dokusu nedeniyle de değerleri korunması gereken bir yerdir. Her ne ararsanız çarşı içerisinden bulmanıza imkan vardır. Bursa Kapalı Çarşı çalışma saatleri ise 08:30-19:00 arasındadır. Hafta içi her gün ve Cumartesi günleri açık olan Kapalı Çarşı Pazar günü açık mı diye sorarsanız, çarşı Pazar günü hizmet vermemektedir.

Uzun Çarşı

Uzun Çarşı, Koza Han kuzey kapısından Bat Pazarına kadar uzanmaktadır. Burada elbiseciler, ayakkabıcılar, şekerciler, bıçakçılar bulunuyor. Ancak Uzun Çarşı çoğunlukla tekstil üzerine hizmet vermektedir. Uzun Çarşı’da 80 tane dükkan bulunur, bunlar ağırlıklı olarak giyim üzerine satış yapmaktadır.

Bursa Kapalı Çarşı Tarihi

Osmanlı Devletinin Bursa’yı fethetmesinden önce de şehir ticaret merkezi olarak oldukça gelişmişti. Tüccarlar o dönemlerde Bursa’da çeşitli ticaret etkinlikleri yapmaktaydı. Bursa’nın Osmanlı hakimiyetine geçmesiyle birlikte kentin önemini bilen Orhan Gazi buranın yakınlarında bir han, hamam ve cami yaptırdı. Bunlar günümüzdeki Emir Hanı, Aynalı Çarşı ve Orhan Camisi’dir. Kendisinden sonraysa oğlu Murat Hudavendiğar Emir Han’ın Güneybatısında başka bir han yani Kapan Hanı yaptırır. Daha sonraları yol çalışmaları nedeniyle yıkılan Kapan Han, Bursa Kapalı Çarşı’nın oluşumuna etki edememiştir. Yıldırım Beyazit ise Emir Han’ın kuzeyine Bedesten yani dönemin bankasını yatırır. Bedesten ile Emir Han arasında bir çarşı alanı oluşmaya başlar. Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi ise Arabacılar, Yeni İpek Hanı ve Geyve Hanı yaptırır. Bunlar sırasıyla Emir Hanın batısından doğusuna, doğusundan batısına doğru sıralanmıştır. Ardından XV. Yüzyıl sonlarında Mahmut Paşa Hanı ve Koza Hanı inşasından sonra uzun çarşı kendiliğinden oluşuverir. Uzun Çarşı’nın her iki tarafında çeşitli küçük işlerleri kurulmaya başlar. Zaman geçtikçe büyümeyi sürdüren çarşının üzeri birbirine birleşik şekilde kapatılmaya başlanır. 1420 yıllarında Gelincik ve Sipahi çarşıları da yapılır ve çarşı kuzey yönüne doğru yayılır. Batı ve doğu doğrultusunda uzanan çarşı Kapalıçarşı ya da Uzun Çarşı olarak isimlendirilir. Diğer kapalı mekanlar ise kendi isimleriyle nitelenir.

Bursa Kapalı Çarşı oluşumunu tamamlayıp günümüze kadar gelişimini sürdürürken çeşitli afetlerle karşılaşmıştır. Bunları belirtecek olursak:

-1584 yılında Aktarlar Çarşısı olarak adlandırılan bölümde yangın çıkmış ve bu yangında 30 dükkan ve Emir Han zarar görmüştür.

-1608 yılında Bursa baskına uğramış ve Kapalı Çarşı’da yangın çıkarılmıştır, çarşı ciddi hasar almıştır.

-1760 yılında Bakırcılar Çarşısı yanmıştır.

1854 yılında Bursa’da meydana gelen büyük depremden ve sonrasında oluşan yangılardan etkilenmiştir.

-1889 yılında Ulucami yakınlarındaki bir leblebicide bir yangın çıkmış ve caminin minaresi külahı ile çok sayıda dükkan yanmıştır.

-1927 yılında büyük çarşı yangını olmuş, Çarşının Koza Kanı ile Tuzpazarına kadar tüm bölüm yanmıştır. Bu yangın nedeniyle Kapalıçarşı küçülmüştür. Sonraları burası Açıkçarşı olarak adlandırılmıştır.

-1958 yılında Sahaflar Çarşısındaki bir matbaada bir gazocağı devrilmesi sonucu yangın çıkmış ve alevler kısa sürede büyümüştür. Bu yangında Kapalıçarşı tamamen kül olurken, Ulucami de üç kez yanma tehlikesiyle karşılaştı. Bu yangından sonra tüm dükkanların onarım ve restorasyon çalışmaları başlandı ve 1965 yılında sona erdi. Bu çalışmalar esnasında ise çarşıda bazı değişiklikler yapıldı. Yangından önce tek katlı olan Kapalıçarşı, üç katlı olarak planlandı ve restorasyon sırasında bodrum kat, zemin kat ve zemin üstü birinci kat olarak işleme alındı. Batı ve Doğu girişlerine yapılan merdivenler sayesinde bodrum kata inmek mümkün oluyor.

Emir Han, Koza Han ve Gevye Han gibi önemli hanların üzeri kapatılır ve bunlara eklenen Yorgancılar, Sahaflar, Kavukçular, Sandıkçılar, İplikçiler, Bakırcılar, Sipahiler, Kuyumcular ile Kapalıçarşı genişletilir. Kapalı Çarşıda çeşitli alternatifler bulabileceğiniz 130 adet dükkan vardır. Tarihe tanıklık eden Bursa Kapalı Çarşı günümüzde çok sayıda yerli ve yabancı turistin akınına uğramaktadır. Gezip görebileceğiniz tarihi alanlardan biri olmasının yanı sıra Kapalı Çarşıda alışveriş de yapabilirsiniz.

Bursa turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/bursa-turlari-223 adresine giderek ulaşabilirsiniz.