Berlin’de gezilecek yerler


Yıkılan ama her defasında ayağa kalkan bir kent Berlin. İki büyük savaşın da başrol oyuncusu olan Almanya’nın başkenti, her iki savaşta da yerle bir olmasına rağmen tekrar ayağa kalkmıştır. Gününümüzde ise, popülaritesi her geçen gün artan bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Berlin’e yolunuz mu düştü? İşte kentte görmenizi tavsiye edebileceğimiz 10 özel nokta:


Reichstag


Almanya’nın Doğu ve Batı olarak iki ülke olduğu yıllarda, Batı Almanya’nın başkenti Bonn, Doğu Almanya’nın başkenti ise Doğu Berlin’di. Duvarın yıkılması ve iki devletin birleşmesinin ardından Berlin, ülkenin başkenti olmuş, Federal Meclis ise Berlin Duvarı’nın çevresindeki askeri bölge olan Mauerstreifen’deki Reichstag’a taşınmıştır. Kapsamlı bir renovasyondan geçirilerek ayağa kaldırılan bina, 1884-1894 yılları arasında Frankfurtlu mimar Paul Wallot tarafından yapılmıştır.


Binanın tepesinde bulunan cam kubbe, parlamento salonunu aydınlatmaktadır. Renovasyon sırasıda eklenen cam kubbeyi ziyaret etmek serbesttir. Burada, etraftaki manzarayı izleyebilirsiniz.


Brandenburg Kapısı


Brandenburg Kapısı, tartışmasız olarak Berlin silüetine imzasını atmış bir yapıdır. 1791 yılında kentin pek çok yerine yapılan kapılardan biri olan Brandenburg, dikkate değer bir büyüklüğe sahiptir. Brandenburg’un ayaklarının dibinde uzanan Pariser Platz (Pariser Meydanı), Hotel Adlon, Sanat Akademisi (Akademie der Künste) gibi çok sayıda binaya da ev sahipliği yapar.


Berlin Televizyon Kulesi (Fernsehturm)


Berlinlilerin ‘Fernsehturm’ diye adlandırdığı Berlin Televizyon Kulesi, 368 metre ile kentin en yüksek yapısıdır. Yükseklik korkunuz yoksa ve 360 derece Berlin manzarası görmek istiyorsanız, Fernsehturm sizi bekliyor. Eğer bir Berlin WecomeCard’ınız varsa, kuleyi yüzde 25 daha ucuza ziyaret edebilirsiniz. Yılda 1 milyonun üzerinde insanın ziyaret ettiği kulenin giriş ücreti yetişkinler için 13, 3-16 yaş arasındaki çocuklar için 8.5 eurodur.


 Gendarmenmarkt


Seçkin alıiveriş merkezlerinin bulunduğu Mitte bölgesindeki Friedrichstraße yakınlarında bulunan Gendarmenmarkt, Berlin’in en güzel meydanlarından biridir. Berlin’in en etkileyici iç mimari yapısı olan Konser Evi (Konzerthaus) ile Alman ve Fransız katedralleri de buradadır. (Deutscher Dom ve Französischer Dom)


 Berlin Katedrali (Berliner Dom)


Berlin Katedrali, etkileyici kubbesi ile, 19. yüzyıl Alman mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Alman Tarih Müzesi ve Müze Adası da yine buradadır. Berlin Bulvarı’nın (Unter den Linden) yanında, St.Hedwigs Katolik Kilisesi yer alır.


Kurfürstendamm


Breitscheidplatz’daki harabe Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi’nden başlayıp seçkin Halensee’ye kadar uzanan, onlarca seçkin mağazaya ev sahipliği yapan Ku’dam adlı pahalı bir bölgedir. Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi KaDeWe de yine Ku’dam’daki, Tauentzienstrasse’de konumlanmıştır. Burada küçükler için bir de hayvanat bahçesi bulunmaktadır.


Charlottenburg Sarayı (Schloss Charlottenburg)


Charlottenburg Sarayı, kent merkezinin dışında yer alan muhteşem bir yapıdır. Spree Nehri’nin kenarında, kartpostal gibi bir bahçenin içinde yer alan saray, Hohenzollern Hanedanı’nın Berlin’deki tek mirası olarak biliniyor. Barok ve rokoko mimari unsurlarının yer aldığı bina, İkinci Dünya Savaşı’nda büyük hasar göresine rağmen sonradan restore edilerek ayağa kaldırılmışır. Charlottenburg Sarayı ve bahçesi, Berlin’de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlenden biridir.


 Müzeler Adası (Museumsinsel)


UNSCO Dünya Mirası listesinde yer alan Berlin Müzeler Adası, en önemli sergilerin de yapıldığı yerdir. Burada bulunan müzeler, Altes Museum (Eski Müze), Neues Museum (Yeni Müze) Bode Müzesi, Pergamon Müzesi ve Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri) olarak sıralanıyor. Bu müzelerdeki koleksiyonlar, 600 yıllık sanat ve kültür ögelerini kapsamaktadır.


Berlin’deki müzeleri 3 gün boyunca ziyaret edebileceğiniz Berlin Museum Pass adlı bir kart satılmaktadır. Bu kartın normal fiyatı 24, indirimli fiyatı ise 12 eurodur.


 Berlin Duvarı Anıtı ve Dokümantasyon Merkezi (Gedenkstätte Berliner Mauer)


Bernauer Caddesi üzerinde Wedding ile Mitte arasında yer alan Berlin Duvarı Anıtı; Berlin Duvarı Kurbanları anısına dikilmiş bir anıt, bir dokümantasyon merkezi ve bir şapelden oluşmaktadır. Duvarın ayakta kalan bölümü ve gözetleme kulesi, ziyaretçilere duvarın işlevine dair fikir vermektedir. Anıt, son yıllarda yapılan çalışmaların ardından 2014 yılında tamamıyla bitirilmiştir.


Potsdamer Platz


İkinci Dünya Savaşı öncesinde Berlin’in en hareketli noktası olan Potsdamer Platz, 1945 yılından duvarın yıkıldığı 1989 yılına kadar kimsenin ayak basmadığı bir yerdi. Duvarın yıkılmasından sonra hızlı bir değişim sürecine giren Potsdamer Platz, şimdilerde Sony Center, Skyscrapers ve bitmek bilmeyen alışveriş merkezlerinin mekanıdır. Potsdamer Platz, sadece film festivalleri döneminde değil, normal zamanlarda da ünlülerin konaklama mekanıdır.