Ankara Beypazarı Nerede? Nasıl Gidilir? Yemek ve Konaklama Noktaları


Ankara’nın ilçelerinden birisi olan Beypazarı, geçmişte Osmanlı Devleti’nin tımarlı sipahi merkezlerindendi. Bu özelliği, bölgedeki ticaret ve ekonomik hayatı olumlu etkilediğinden buraya çok büyük pazarlar kurulmasına neden olmuştur. Bahsedilen bu özelliklerinden dolayı da kente Bey-Pazarı adı verilmiştir.

Beypazarı her ne kadar Osmanlı zamanında gelişmiş ise de tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakimiyeti altında kalmıştır. Buna bağlı olarak Beypazarı’nda farklı kültürlere ait izler bulunur. Beypazarı’nın şuanda kurulu olduğu bölgede Hitit, Roma, Anadolu Selçuklu, Frig, Bizans gibi önemli devletler bir dönem hüküm sürmüşlerdir. Özellikle Selçuklular döneminde İstanbul ile Bağdat arasındaki önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Günümüzde ise kültürel özellikleri öne çıkan bir kenttir.

Beypazarı’nın sahip olduğu kültürel zenginlik, burayı ülkemizde yer alan diğer ilçelerden daha farklı bir konuma yükseltmektedir. Beypazarı evleri, konakları, pazarları ve kuşganalı veya cumbalı ahşaptan inşa edilen yapıları ilçenin en önemli zenginlikleri arasında yer alır. Kuşganalı evler, geçmişte insanların kullanmayı tercih ettiği yapılardır. Kuşgana, yapıların çatıları ile tavanları arasına inşa edilen ekstra bölümdür ve buralar genellikle depo olarak kullanılırdı. Beypazarı konakları ise ilçenin farklı bir yüzüdür ve bunlardan bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. Genellikle 2 ya da 3 kattan oluşan bu konaklardan günümüze ulaşanlar müze olarak kullanılmaktadır.




İlçenin el sanatları da oldukça meşhurdur. Geçmişte burada yaşayanların en önemli geçim kaynakları demir, gümüş, bakır, deri, ipek ve benzer malzemelerin işlemesiyle yapılan ürünlerdi. Bu ürünlerde kullanılan işçiliğin kalitesinin yüksek olması ve Beypazarı’nın ticaret yolları üzerinde bulunması, söz konusu ürünlerin farklı noktalara kadar ulaşmasını sağlamıştır. Günümüzde ise bu meslekleri yapan kişi sayısı çok fazla olmasa da kente gelen turistlerin alabilecekleri el ürünü hediyelik eşyaların üretimi halen devam etmektedir. Fakat bu mesleklerin ne kadar daha devam edebileceği konusu, çok ciddi soru işareti oluşturmaktadır.

Beypazarı içerisinde bulunan ve özellikle de Osmanlı döneminde yapılmış olan tarih yapı ve eserler, geçtiğimiz dönemlerde restore edilmiş ve hepsi aynı anda insanların ziyaretine açılmıştır. Alaaddin Sokağında bulunan yaklaşık 3500 yapı, burayı ziyaret edenlerin adeta tarihte yolculuk yapmasına neden olmaktadır. Özellikle yaz aylarında ilçeye gelen kişiler, buraya kurulmuş olan stantlardan ev tarhanası, makarna ve benzer yiyecekleri alabildikleri gibi yukarıda bahsedilen el emeği hediyelik eşyalardan da alma fırsatı bulmaktadırlar. Şehrin kalabalık noktası olan bu sokak içerisinde iki farklı müze de bulunuyor.

Eski Osmanlı evlerinin daha iyi tanınması için yapılmış olan müzenin içinde geçmiş dönemde kullanılan eşya ve kıyafetlerden örnekler bulmak mümkündür. İç dekorasyonuyla insanları kendisine hayran bırakan bu müzenin dışı da çok etkileyicidir. Kente gelen kişilerin önemli bir kısmı burayı mutlaka ziyaret eder ve kentte daha sonra ayrılır.

Beypazarı Nerede? Nasıl Gidilir?

Beypazarı, Ankara’nın ilçelerinden bir tanesidir ve eski Ankara-İstanbul yoluna yakın bir noktada bulunur. Ankara’nın kuzeybatısında yer alan bu ilçenin başkente uzaklığı ise 100 km’dir. İstanbul’a olan uzaklığı 320 km kadardır. Özel araçları ile buraya gelecek olan kişilerin Ankara-İstanbul yolunun Sincan-Yenikent ayrımına sapmaları ve Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkmaları gerekir. Bu aşamadan sonra ise tabelalar takip edilerek Beypazarı’na ulaşılabilir.

Ankara kent merkezinde bulunan otogardan, buraya gün içinde toplu taşıma araçları gelmektedir. İsteyenler bu araçlarla da Beypazarı’na ulaşabilirler.

Beypazarı’nda Konaklama

Beypazarı’nın sahip olduğu kültürel zenginlikler, insanların buraya olan ilgilerini arttırmaktadır. Buna bağlı olarak konaklama noktasında bir ihtiyaç oluşmuş ve bu ihtiyacı karşılamak için farklı zamanlarda ilçeye 15 civarında otel, konukevi ve pansiyon açılmıştır. Özellikle eski yapıların pansiyona dönüştürülmesiyle açılan işletme sayısı biraz daha ağırlıktadır. İnsanlar bu yapılarda hem konaklama ihtiyacını gidermekte hem de yapıları çok daha yakından görme fırsatı bulmaktadır. Bu tip yerlerde kalmak isteyenlerin ödemesi gereken ücret 60 TL ile 200 TL arasında farklılık göstermektedir. Konaklama için tercih edilebilecek otel ve pansiyonlar şunlardır:

  • Beypalas Hotel
  • Beypazarı İpekyolu Konağı
  • Akropol Termal Otel
  • Çeşmeli Bağ Evi
  • Çakır Hafızlar Konağı
  • Paşa Konağı
  • Lagania As Hotel
  • Beypazarı’nda Yeme, İçme

Beypazarı’na gelenler istedikleri türden yemekleri rahatlıkla bulabilirler. İlçede yer alan önemli restoranlar şunlardır:

  • Tarihi Güveç Fırını
  • Taşmektep Restoran
  • Bağ Evi Anadolu Mutfağı
  • Değirmencioğlu


Beypazarı turumuzu https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-beypazari-abant-golcuk-turu-gunubirlik tıklıyarak hemen inceleyebilirsiniz.