Ani Harabeleri Nerede?


Kars diyince ilk akla gelenler hiç şüphesiz meşhur Kars kaşarı ve tarihi dokusuyla görenleri geçmişe götüren Ani Harabeleridir. Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Ani Harabeleri geçmişte Ermenilere başkentlik yapmış tarihi bir yerdir. Uzun yıllar boyunca Bizans ve Ermeni idaresinde kalmış olan Ani Harabelerine bu dönemlerde birçok kilise inşa edilmiştir. Bu nedenden dolayı da Ani Harabeleri, 1001 Kilise Kenti olarak anılmaktadır. Ani harabeleri içerisinde yer alan, volkanik renkli taşlarla bezenmiş kilise ve katedraller de buranın dini bir mekan olarak ön plana çıkmasını sağlamaktadır.

Kars merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Ani Harabeleri Türkiye – Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay nehrinin batı kıyısında konumlanmıştır. Karsta gezilecek yerlerin başında bulunan Ani Harabeleri yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Çok sayıda tarihi kalıntıyı içerisinde barındıran Ani Harabeleri gezi rotanızda 1 gününüzü alabilecek muazzam bir yerdir. Ani Harabeleri burayı gezmeyi gelenleri ilk etapta tarihi surlarıyla karşılamaktadır. Ani şehrini çevreleyen tarihi surların dışarıya açılan 7 kapısı bulunmaktadır ve bu kapılardan en önemlisi günümüzde halen kullanılmaya devam eden Aslanlı kapıdır.

Ani harabelerini gezerken birçok tarihi yapıyla karşılacaksınız. Ani harabeleri içerisinde şimdiye kadar 40’a yakın kilise, şapel ve anit mezar tespit edilmiştir. Dilerseniz yazımızın devamında biraz da Kars Ani Harabeleri içerisinde bulunan en çok dikkat çeken yapılardan bahsedelim.

Emir Menuçehr Cami

Türklerin anadolu’da inşa ettikleri ilk cami olan Emir Menuçehr Cami bu kent içerisinde yer alan önemli tarihi yapılardan biridir. Hemen hemen şehrin merkezinde bulunan Emir Menuçehr Caminin çift renkli taşlardan yapılmış minaresi sonraları gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Ani kentinin ortasında bir zafer anıtı gibi yükselen bu cami Selçuklu mimarisinin izlerini taşımaktadır.




Keseli Kilise

Ani harabeleri içerisinde güneydoğu kısmında, büyük katedral yakınlarında bulunan bu kilise, 1036 yılında kral 3.Sembat tarafından yaptırılmıştır.

Resimli Kilise

Ani Harabeleri içerisinde kuzeydoğu kısmında Mığmığ deresinin Arpaçay nehrine karıştığı yerde bulunan bu kilise anili bir tüccar olan Tigran Honents tarafından 1215 yılında inşa ettirilmiştir. Kilisenin iç mekanında bulunan Freskler, Hz Isa’nin doğumundan ölümüne kadar geçen olayları tasvir etmektedir.

Büyük Katedral ( Fethiye Cami )

büyük katedral

Temelleri Bagratlı kralı 2.Sembat zamanında atılan Büyük Katedral’in inşası kral Sembat’ın ölümünden sonra eşi kraliçe Katranide tarafından 1001 yılında tamamlatılmıştır. Büyük Katedral’in mimari aynı zamanda İstanbul Ayasofya Kilisesinin onarımını da gerçekleştiren Tridat‘tir. Büyük Katedral 1064 yılında Sultan Alparslan‘ın Ani’yi fethetmesinden sonra Camiye çevrilerek Fethiye Cami adını almıştır.

Kars’ta Ani’de Tadılması Gereken Lezzetler

Ani antik kentini yani Ani harabelerini gezdikten sonra ruhumuz yeterince doyduğuna göre biraz da bu yörenin lezzetleriyle damaklarımıza renk katmanın zamanı gelmiş demektir. Kars’a geldiyseniz bu yöreye özgü olan Hörre denilen un çorbasının, Kars ketesinin, erişte pilavının ve Kars kazının tadına mutlaka bakmalısınız.

Kars turlarımızı fırsatlarıyla https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-turistik-dogu-ekspresi-tren-gidis-ucak-donus-kars-turu inceleyin.