Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi Nerede?


Van gölü’ndeki 4 adadan en büyüğü olan Akdamar Adası‘nda yer alan Akdamar Kilisesi‘nin kuruluş amacı Kudüs’ten İran’a, İran’dan da Van’a getirilen Hakiki Haç’ın bir parçasını muhafaza etmektir.

Akdamar Kilisesi, Vaspurakan Hanedanı, Kral I. Gakik tarafından bir çok yerden mimar ve usta getirtilerek MS 915-921’de yaptırılmıştır. Akdamar Kilisesi yapılışından 100 yıl sonra 1021’de Vaspurakan Krallığının yıkılmasıyla 1113’te manastıra dönüştürülmüş ve Ermeni Patrikliği Merkezi olmuştur ve manastır olduktan sonra Ermeni Kutsal Haç Kilisesi adı ile anılmaya başlamıştır.

Akdamar Adasının Hikayesi

Rivayete göre Ermeni baş keşişinin Tamara adındaki kızı bu adada yaşamaktadır. Ada etrafındaki köyde yaşayan genç çoban ile Tamara birbirlerine aşık olurlar ve her gece adada buluşurlar. Tamara bu buluşmalar esnasında adadaki yerini çobana belli etmek için fener yakmaktadır. Çoban da her gece Tamara’yı görmek için adaya kadar yüzmektedir. Baş keşiş kızı Tamara ile çoban arasındaki durumu fark edince, yine buluşmanın olacağı bir gece adada yer değiştirerek sürekli fener yakar. Işığa doğru yüzen çoban gücü tükenerek adaya ulaşamadan Ah Tamara diyerek suların arasında boğulur gider. Sesi duyan Tamara’da çobanın boğulduğunu anlayınca kendini sulara atar. Ada o günden sonra ‘Ah Tamara’ ismi ile anılır ve zamanla ‘Akdamar’ adını alır.

Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir? Akdamar Adası Tekne Ücreti

Akdamar Adası İskelesi, Gevaş İlçesi’ne 7 km, Van’a 43 km mesafede bulunmaktadır. Adaya giden tekneler Nisan Mayıs aylarında seferlere başlayarak Eylül sonuna kadar devam etmektedir. 2020 için kişi başı gidiş dönüş ücreti 50 TL. Akdamar adasına her 20 dakikada 1 tekne kalkmaktadır. Akdamar Adası‘na gittiğinizde tekne dönüş saatlerini takip ederek istediğiniz kadar adada kalabiliyorsunuz.

Akdamar adasına tekne yolculuğu 20 dakika sürüyor. Ancak havanın bozulduğu, yağmur yağdığı/yağacağı zamanlarda tekne seferleri düzenlenmeyebiliyor.





Akdamar Kilisesi

Akdamar Kilisesi merkezi kubbeli ve dört yapraklı yonca biçiminde yapılmıştır. Dış cephe kırmızı kesme tüf taşından oluşuyor. Tüf taşı yanardağların püskürttüğü lav, kül ve kumdan oluşmuş bir taş. Oradaki insanların söylediğine göre tüf taşı kışın sıcak, yazın serin olması yanı sıra günden güne taşların birbirine kenetlenmesi ile yapının daha da sağlamlaşmasını sağlamaktaymış. Zira yapı sadece taşların birbirine kenetlenmesi ile oluşturulmuş. Ayrıca tüf taşının rengi mevsim ve günün saatine göre sarı, kırmızı veya gri tonlarını almaktaymış. Akdamar Kilisesi’nin cephelerinde figürlü taş kabartmalar, İncil ve Tevrat’tan alınan dini sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana, havariler, peygamberler, Ermeni asilleri, saray yaşantısından kesitler, av sahneleri, günlük hayattan figürler, çeşitli hayvan, meyve ve geometrik motifler tasvir edilmiştir.

Van Kahvaltı ve Yemek

Vanda bulunan cafe ve restoranlarda kişi başı 150-300 tl ücretlerle kahvaltı yapmanız mümkün oluyor. Yemek olarak ise Kuzu tandır kebab, ayran aşı çorbası gibi seçenekleri değerlendirmenizi ve eğer yolunuz Erciş’e düşerse de tereyağlı ve ızgara alabalık yemenizi tavsiye ederim.

Güzel vatanımızdaki turları keşfe çıkın!   https://www.tatilkalbi.com/turlar