Ağrı’da Gezilecek Turistik Yerler


Ağrı’da Gezilecek Yerler yazımız ile sizlere öncelikle Ağrı tarihi hakkında sonrasında ise gezilecek yerleri hakkında bilgi verilecektir.

Ağrı’nın Tarihi

Ağrı, Doğu Anadolu’da yer alan ve İran sınırına kadar uzanan dağlık formasyonu ile ülkenin en yüksek bölgelerinden biridir. Orta Asya kabileleri Asya’dan göç ederken, Ağrı Anadolu’ya geçiş noktasıydı. Birçok medeniyet, Ağrı’yı Anadolu’ya açılan bir kapı olarak kullandılar. Bunlar arasında Urartular en temel ve güçlü olanıydı.

Urartu, güneybatı Asya’nın Van Gölü çevresindeki antik bir krallıktır. Bugün bölge, Ermenistan, doğu Türkiye ve kuzeybatı İran arasında bölünmüştür. Krallık, MÖ 13.-7. yüzyılda gelişti ve Orta Doğu’da 9. ve 8. yüzyıllarda kayda değer bir güce sahip oldu.


Ağrı’da Gezilecek Yerler

Ağrı Dağı

Ağrı dağı 5165 m yüksekliğe kadar yükselen, Türkiye’nin en yüksek zirvesi ve kentin sembolüdür. Bu karlı volkan, dünyanın ikinci başlangıcının efsanevi bölgesi olan İncil’deki ünlü İncil Dağı’dır. Nuh’un Gemisi’nin büyük sel sırasında zirvesinde durduğu ve dağın eteğindeki geniş Iğdır ovasının, Nuh’un felaketten sonra ayak bastığı ilk yer olduğuna inanılıyor. Üzengil köyü yakınındaki bir jeolojik oyuk, geminin iddiasıyla şekillenmiş ve aynı zamanda güzel bir dinlenme alanı olarak turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Ağrı Dağı, muhteşem manzara sunmasının yanı sıra, avcılık, kayak ve dağcılık için de fırsatlar sunmaktadır. Yetkili makamlardan gerekli izni aldığınızda tırmanmak bile mümkündür.

İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın 95 km doğusunda, ilçe merkezinin 6 km dışında bulunan İshak Paşa Sarayı, şehir dışında kalan harabe kalıntılarından oluşmaktadır. Doğubayazıt ilçesinde, 17. yüzyılda Osmanlı valisi İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. O zamandan restore edilmiş ve karma mimari tasarımın özgün bir binası haline gelmiştir. Urartu kral kabartması ve MÖ 9.YY’a tarihlenen bir kaya mezarı, sarayın yakınındaki diğer tarihi kalıntılardır. Aynı döneme ait kalıntılar da diğer önemli Ağrı ilinin Patnos kasabası yakınlarında bulunur.

İlginç bir yer Gürbulak sınır kapısı ve Başçacus köyü arasında yer alan yaklaşık 80 yaşında Meteorik delik, 35 m eninde ve 60 m derinliğinde dünyanın en büyük ikinci deliğidir.

Bu turistik mekânların yanı sıra, kentin başka spesiyaliteleri de var. Biri “alabalık” ile ünlü “Balık Gölü” bir diğeri “Noah’s Pudding” olarak da bilinen “Aşure” yerel tatlısıdır. Tadına bakılması gereken bir tatlıdır.


Önerdiğimiz haftasonu turlarına https://www.tatilkalbi.com/turlar/hafta-sonu-turlari burdan ulaşın!