Beypazarı Gezilecek Yerler


Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi’nde başkent Ankara‘nın bir ilçesidir. Ankara’nın 98 kilometre batısında, denizden ortalama 700 metre yükseklikte bulunmaktadır.Başta Osmanlı ve Anadolu Selçuklular olmak üzere, Bizans, Roma gibi pek çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Sizler için ‘Beypazarı Gezilecek Yerler’ rehberi hazırladık. Beypazarı konakları ile turistik anlamda ünlenmiştir. İki veya üç katlı, cumbalı ahşap evler, taştan duvarlar farklı mimarideki evleri öne çıkarmaktadır. Beypazarı ilçesinde ekonomi; tarım, ticaret, hayvancılık, küçük sanayi ve el sanatlarına dayanırken son yıllarda turistik önemi de artmaktadır. Beypazarı’nın nüfusunun yüzde 67’si tarımla, yüzde 6 kadarı ticaretle uğraşmaktadır. Gümüş işlemeciliğinin önem kazandığı Beypazarı ilçesinde gümüş ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması üzerine çalışmalar yapılmakta Arap ülkeleri başta olmak üzere 18 ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Ankara’dan Eskişehir’e ve oradan İstanbul aksına kadar uzanan bir hatta özellikle başkent Ankara’ya yakınlığı ile ticaret merkezi olması açısından yıllar boyunca öne çıkan Beypazarı, Ankara-İstanbul yolunun yeni otoban kısmının Kızılcahamam’a yönlendirilmesi ile eski önemini kısmen kaybetmiştir. Ancak başkent Ankara’ya gidiyorsanız Beypazarı’na günübirlik de olsa gitmenizi tavsiye ederiz.


Beypazarı’na nasıl gidilir?


Beypazarı Belediyesi’nin verdiği bilgilere göre Beypazarı’na ulaşım için; Ankara’da bulunan Etlik Otobüs Terminali’nden (Eski Garajlar) saat başı, Akköprü Migros’tan yarım saat arayla otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. Beypazarı’na kendi aracıyla gelmek isteyenler ise Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkabilirler. Beypazarı, Ankara’dan 100 km, İstanbul’dan 320 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Beypazarı’nda şehri yukarıdan görmek isteyenlere Hıdırlık Tepesi’ne gitmelerini tavsiye ederiz. Başta tarihi konaklar olmak üzere kentin tüm güzelliklerini buradan kuşbakışı görmek ve fotoğraflamak mümkün. Bu alanda çay, kahve içebileceğiniz mekanlar da var. Cumhuriyet dönemi inşa edilen Rüstempaşa Ortaokulu daha sonraki yıllarda Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Bölgenin antik çağlardan bugüne gelen ve müze değeri taşıyan kalıntılar ve eserler sergilenmektedir. Tarihi konakların yer aldığı, yöresel ürünlerin satıldığı ilçenin en popüler mekanı Alaattin Sokak olarak bilinmektedir. Restorasyondan geçen konakların bir kısmında konaklama hizmeti de verilmektedir. 1683 yılında yapılan ve çarşı içinde yer alan iki katlı Suluhan Kervansarayı restorasyon ile Osmanlı dönemi mimari karakteri yeniden kazandırılmıştır. Haznedar Ekmekçizade Ahmet´in torunlarından olan sanatçı Cahide Gürsoy adına Halk Evi içerisinde oluşturulan Müze Evi’nde, sanatçının çeşitli eserleri ve eşyaları misafirlerin ilgisine sunulmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öldüğü yıl açılan Halk Evi de restore edilerek bugün seminer ve çeşitli organizasyonlar için çok amaçlı kullanılmaktadır. 19. Yüzyılda yapımına başlanan ve belediye tarafından restore edilerek ziyaretçilere açılan  yaşayan müze olarak kabul edilen Abbaszade Konağı ilçenin kuzeyinde tepelik bir bölgede yer almaktadır. Konak Abbaszade ailesinin yan yana yaptırdığı iki konaktan biridir. Diğer konak ise Adalet Evi ve Müzesi olarak kullanılmakta, misafirhane hizmeti vermesinin yanı sıra eski adliye eşyalarının sergilendiği müze olarak hizmet vermektedir. Gümüş işlemeciliğinin önem kazandığı Beypazarı’nda gidilecek yerlerden biri de Gümüşçüler Çarşısı’dır. Şehrin içinde de pek çok gümüş mağazası bulabilirsiniz. Ayrıca Beypazarı Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde el sanatları atölyesi, gümüş atölyesi, kilim, biçki-dikiş atölyeleri gezilebilir.


Beypazarında turistik olarak keşfedilecek pek çok yer var. Sakarya Nehri’ne karışan Kimir Çayı ve Gönen Vadisi yeşil alanları ile dikkat çekiyor. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Tekke Yaylası piknikçilerin en çok gittiği yerler arasında. Beypazarı’nın kuzeyinde yer alan bitki örtüsü açısından zengin olan İnözü Vadisi doğa sporlarını severlerin ilgisini çekiyor. Vadi civarında kahvaltı yapabileceğiniz veya yemek yiyebileceğiniz hoş, otantik mekanlar da bulunuyor. İnözü vadisinde yer alan mağaralar kaya duvarlar ve geniş pencereler ile vadiye açılıyor. Yine yürüyüş alanları ve atlı gezinti imkanı ile dikkat çeken, göleti, ahşap evleri ile ormanlık alan içinde yer alan Eğriova Yaylası görülecek diğer yerler arasında.Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde restore edilen Selçuklu dönemine ait Boğazkesen Kümbeti, İnözü Çayı’nın kenarında yer alan Yediler Türbesi,  Osman Gazi’nin dedesi olan Gazi Gündüzalp Türbesi, İnözü Vadisi’nde bulunan Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış, Hacı Bayram Veli’nin öğrencilerinden bilge Karadavut Türbesi, yine İvaz Dede Türbesi görülecek yerler arasında.


Beypazarı’nda el sanatları


Beypazarı’nda Telkari denen gümüş işletmeciliği yaygındır. Beypazarı’nın gümüş ustalarının dünyaca meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Bu meslek ahilik yoluyla esnafa kazandırılan bir sanat olarak günümüze kadar gelmiştir. El sanatları arasında yer alan Dövme Bakırcılık, iplik işlemeleri, ipekli el dokumacılığı yaygındır; eski çağlara kadar giden eski bir meslek olan semerciliği az da olsa yapanlar bulunmaktadır. Dokumacılık, demircilik, saraçlık diğer zanaat meslek kolları arasında Beypazarı’nda yapılmaktadır. Beypazarından ne alınır? Beypazarı’nda alışveriş yapanlara ne tavsiye edersiniz diyen olursa işte sözünü ettiğimiz gümüş işleri, takılar, tesbihler tam hediyelik. Danteller, örtü ve oyalar, yastık-yorgan süslemeli yatak odası takımları da çeyizini hazırlayanlara hitap ediyor.


Türkiye’nin ilk hamam müzesi Beypazarı’nda!


Türkiye’nin ilk hamam müzesi Ankara Kalkınma Ajansı´nın desteğiyle Beypazarı’nda açılmış. Zengin bir koleksiyona sahip olan Türk Hamam Müzesi, hamam kültürünü sergilemenin yanı sıra düzenlediği gerçek bir gelin hamamı organizasyonu ile de Türk müzecilik çalışmalarına farklı bir boyut kazandırıyor. Müze birkaç yıl öncesine kadar hamam olarak kullanılıyormuş. Türk Hamam Müzesi’nde, klasik Türk hamamlarındaki “sıcaklık, ılıklık, halvet, külhan, şırvan, hazne ve tıraşlık” gibi mekanlar bulunuyor. Ayrıca “nalın, buhurdan, ibrik, sürmedan, kirdenlik, mücre ve hamam tası” gibi Türk el sanatlarından örnekler; “hamamcı minderi, kaynana arkalığı, hamam bohçası, yaygı, peştamal, pullu, bindallı, hamam beyazı, dindin, bürgü, içlik, üçetek, haşlama, salta” gibi Beypazarı’na özgü yerel kıyafetler ve hamam kültürüne ait dokumalarda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.


Beypazarına ne zaman gidilir?


Başkent Ankara’nın güzide ilçesi Beypazarı’nın her mevsim ayrı güzellikte olduğunu söyleyebiliriz. Fakat İnözü Vadisi, Tekke Yaylası gibi pek çok doğal güzellik alanlarına gidilmesi ve tarihi, kültürel mekanların yürüyerek gezme ihtimalleri düşünüldüğünde yaz dönemi veya bahar ayları gitmek için en güzel dönem olarak tercih edebilirsiniz. Beypazarı’nda gezilecek yerlerin tümünü günübirlik bir gezi yaparak görebilirsiniz. Ancak İnözü Vadisi’ni görmek ve doğayla kucaklaşmak istiyorsanız o vakit 1 gece konaklamanızı tavsiye ederiz. Kışın doğayı keşfetmek zor olabilir o yüzden yaz mevsimi konaklamalı bir gezi için ideal olabilir.


Beypazarında nerede ne yenir ne içilir?


Tarihi ve kültürel zenginliği ile dikkat çeken Beypazarı aynı zamanda yerel mutfağı ile de dikkat çekiyor. El yapımı tarhana çorbası, taş fırınlarda pişirilerek yine özel güveç kaplarında ikram edilen Beypazarı etli güveci, damarsız ve ince kara üzüm yaprağına incecik sarılan Beypazarı etli dolması, 80 kat ince yufkadan açılan Beypazarı ev baklavası ve yöresel tatlısı olan höşmerim harika lezzetler olarak ilçe mutfağında duruyor. Organik tarımla üretilen ürünlerin hızla arttığı Beypazarı’nda Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 60’ı karşılanıyor. Şehrin merkezinde de büyük bir havuç heykeli sizi karşılıyor. Havuç suyu satan mekanlarda mola verip havuç suyunun tadına bakmanızı tavsiye ederiz. Beypazarı Belediyesi tarafından işletilen Tarihi Taş Mektep Restoran da tüm bu yemeklerin tadına bakabilirsiniz.  Beypazarı Hacı Bostan Konağı da bir diğer seçenek olabilir.


Beypazarı’nın vazgeçilmezi Beypazarı Kurusu


Beypazarı damak çatlatan, leziz yemekleri ile dikkat çekiyor. Beypazarlı ev hanımlarının tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama, erişte gibi el emeği ürünlerini alabilirsiniz. Türkiye’de sadece Beypazarı’nda üretilen ve tazeliğini bir sene koruyan, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden Beypazarı Kurusu’nu; hem üretim hem satış yeri olan taş fırınlardan tadarak alabilirsiniz. Beypazarı esnafı turist dostudur. Her konuda size yardımcı olmaya çalışır ve sıcakkanlıdır. Küçük bir yerleşim yeri olduğu için her yeri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Yoldaysanız şimdiden keyifli bir seyahat diliyoruz.

Beypazarı turumuza linkimizden ulaşabilirsiniz
https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-beypazari-abant-golcuk-turu-gunubirlik