Akdeniz’deki Mavi Bayrak’lı Plajlar Nerelerdir? Plajlara Nasıl Gidilir?


Ülkemizin en önemli turizm bölgesi olan Akdeniz, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Buraya gelen turistlerin öncelikli amacı Akdeniz’in özel plajlarında suya girmek ve güneşlenmektir. Bundan dolayı buradaki Mavi Bayrak’lı plajlar turizm açısından son derece önemlidir.

Mavi Bayrak, plajların temiz ve güvenli olduğunu gösteren uluslararası bir semboldür ve dünya üzerinden 49 ülke tarafından kullanılmaktadır. Bu sembolü almak isteyen plajlar, 33 farklı kriteri sağlamalıdır. Sağladıktan sonra da kontroller devam etmekte ve sonraki dönemlerde temizlik ve güvenlik noktasında bozulmalar meydana gelirse verilen bu sembol geri alınmaktadır.

Akdeniz kıyılarında Mavi Bayrak’a sahip toplam 210 tane plaj vardır. Bu plajların illere göre dağılımı şu şekildedir:

Antalya: 200

Mersin: 8

Adana: 2

Akdeniz kıyılarındaki plajların toplam sayısı, Türkiye’deki plajların yarısına yakındır. Bunun en önemli nedeni coğrafi şartlardır. Şartların uygun olması, buraya yüzlerce otel inşa edilmesine neden olmuştur. Bu otellerin önemli bir kısmı bayrak sembolüne sahip olan plajların ya tam önüne ya da yakın bir noktasında yer alır. Böylece plaj üzerinden kendi reklamlarını yapma fırsatını bulurlar.



Akdeniz’deki Mavi Bayrak’lı Plajların Özellikleri

Akdeniz’deki plajların %90’ından fazlası Antalya’da bulunur ve buna bağlı olarak buraya çok sayıda turist gelir. Antalya’da yer alan plajlar şu ilçelerin sınırları içerisinde yer almaktadır:

  1. Aksu: 10 tane
  2. Alanya: 50 tane
  3. Finike: 1 tane
  4. Gazipaşa: 2 tane
  5. Kaş: 10 tane
  6. Kemer: 49 tane
  7. Konyaaltı: 8 tane
  8. Kumluca: 1 tane
  9. Manavgat: 47 tane
  10. Merkez: 7 tane
  11. Muratpaşa: 10 tane
  12. Serik: 27 tane

Yukarıda da bahsedildiği gibi bu plajların önemli bir kısmı oteller tarafından kullanılıyor. Bunlar normalde halka açıktır fakat kent merkezinden çok uzakta olduğu için insanlar bu plajlara gitmek yerine yerleşim merkezlerindekine gitmeyi tercih ediyor. 200 tane plajın yaklaşık 25 tanesi yerleşim merkezleri ya da yakın noktalarda yer aldığından bunlar halk tarafından yoğun olarak kullanılıyor.

Antalya sınırları içerisindeki halk plajlarından özellikle Konyaaltı’nda olanlar oldukça meşhurdur. Halkın yoğun kullanımına ve merkezi bir noktada olmasına karşın, yapılan titiz çalışmalar ve alınan önlemler bu plajın bayrak sembolüne sahip olmasını sağlamaktadır. Bunun dışında Alanya’da bulunan ve halkın kullandığı Kleopatra Doğu Halk Plajı da çok meşhurdur ve burası 2004 yılından beri Mavi Bayrak sembolüne sahiptir.

Antalya’da bulunan plajların uzunlukları farklılık gösterir. Bazıları 40 metre uzunluğa sahipken bazılarının uzunluğu 400 metreyi geçebilmektedir. Şehir merkezi ve yakın noktada olanlara toplu taşıma imkanı vardır fakat otellerin kullandığı uzak yerlerdeki plajlara gitmek isteyenler, özel araçlarıyla buralara gitmek durumundadır.

Akdeniz’in bir diğer önemli kenti Mersin’dir ve buraya yerli turistler daha fazla gelmektedir. Çok uzun bir kıyı şeridi olmasına karşın, Mavi Bayrak sahibi plajların sayısı azdır. Bunun nedeni, coğrafi koşullardan dolayı buradaki plajların toplam sayısının az olmasıdır. Mersin’de yer alan plajların uzunlukları ve genişlikleri farklıdır. Ayrıca 2006’da beri bayrak sembolüne sahip plaj da vardır 2017’de ilk defa almış olan da vardır.

Mersin’in en meşhur plajı, Kızkalesi Halk Plajıdır. Kız Kalesinin hemen karşısında yer alan plajın uzunluğu 2 km, genişliği ise 55 metredir. Plajın geniş olmasından dolayı buraya gelen kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Erdemli merkezinde bulunan plajın Mersin’e olan uzaklığı 40 km’dir. Fakat buraya gelmek isteyenler için toplu taşıma imkanı vardır.

Adana’da sadece 2 tane Mavi Bayrak’lı plaj vardır ve bunlar Yumurtalık ilçesinde bulunur. Ayas Belediye Plajı bunlardan bir tanesidir ve ilçe merkezinde yer alır. Bu plajın uzunluğu 900 metredir. Diğer plaj ise Alara’dır. İlçe merkezinde bulunan bu plajın uzunluğu ise 500 metredir.

Akdeniz’deki Mavi Bayrak’lı Plajlara Nasıl Gidilir?

Akdeniz kıyılarında yer alan bu plajlara gitmek için karayolunun kullanılması gerekir. Öncelikle bu özel plajların olduğu yerleşim yerlerine gelinmelidir. Ardından ise plajlara gitmek için toplu taşıma, taksi ve özel araçlar kullanılabilir.

Akdeniz’deki Mavi Bayrak’lı Plajlara Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Mavi Bayrak taşıyan plajlar tamamen ücretsiz olmasına karşın Akdeniz kıyısında yer alan plajların önemli bir kısmı şehir merkezlerinden uzaktadır. Dolayısıyla da bunları sadece otellerin müşterileri kullanmaktadır. Şehir merkezinde yer alan plajlara ise insanlar ücretsiz olarak girebiliyorlar.

Akdanizdeki turlarımıza hemen ulaşın . https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-ucakli-ege-akdeniz-koylari-turu