Zinav Gölü Tabiat Parkı Nerede? Nasıl Gidilir


Zinav Gölü tabiat Parkı

Zinav Gölü, ormanları, doğal bitki örtüsü, manzarası ve insana hissettirdikleriyle bir doğa harikası diyebileceğimiz ender yerlerden biridir. Zinav Gölü bir tabiat parkıdır. Gezi için fikir arayan herkesin Zinav Gölü’nü haritalarında mutlaka işaretlemelerini tavsiye ederim. 2400 metre rakıma sahip olan tabiat parkı, oldukça geniş bir bitki faunasına sahip. Eğer şanslıysanız Zinav gölü parkında yaban domuzu, kurt, tilki, sansar, tavşan, sincap, vaşak, ayı, kınalı keklik, bıldırcın, yaban ördeği ve domuz görme ihtimaliniz oldukça yüksek.. Bu yazımda, Tokat ilimizde bulunan Zinav Gölü’nün tarihi, nerede olduğu, ulaşımı ve sizleri bekleyen güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.


Zinav gölü nerededir?

Zinav gölü Tokat ilimize bağlı olan Reşadiye ilçesinin Yolüstü (Meğedün) köyüne 3 km uzaklıktadır. Zinav gölü bazı noktalarda 15 m derinliğe ulaşabilen bir yapıya sahiptir. Gölün uzunluğu 1 km, genişliği ise yer yer 70–500 m değerlerine ulaşabilmektedir. Çam ormanları ile çevrili olan göl, görenleri ilk bakışta kendine bağlamaktadır. Zinav Gölü’ne farklı hatlardan kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Samsun-Ordu tarafından gelen misafirler, Fatsa Bolaman sapağından Aybastı ilçesine doğru hareket ederek 2 saat içinde, Tokat üzerinden gelen ziyaretçiler ise Niksar- Reşadiye hattı üzerinden göle rahatlıkla ulaşabilirler.

Zinav Gölü Oluşumu ve Hakkında Bilgi

Göl tatlı su yapısına sahiptir. Dereler, kaynak suları ve küçük sularla beslenir. Kelkit çayına fazla suyu akıtan bir bölümü vardır. Tabiat parkı konumunda olup, bazı yasaklar bulunmakta. Bölgede Jandarma sıklıkla kontrol yapıyor. Yüksek bir tepeden görülmeye başlayan göl, yan yollar ile her tarafına ulaşılabilir bir yapıya sahip. Çevresinde bataklık ve modern işletme bulunmuyor. Doğa fotoğrafçıları bu mekanı sıklıkla kullanıyorlar. Gölde sazan, yayın alabalık gibi türlü balıklar bulunuyor. Doğru zamanda yaban ördeği gibi birçok yabani kuşun göçünü ve konaklamasını Zinav Gölü tabiat parkında rahatlıkla izleyebilirsiniz. Zinav Gölü tabiat parkı olduğu için avlanma özel izne bağlıdır. Balık ve kuş avı yapmak mevsim ve zaman göre çoğunlukla yasaktır. Jandarma kontrol yapıp uymayanlara ağır cezalar kesmektedir.

Zinav Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Zinav Gölü tabiat parkı olarak hizmet vermektedir. Girişi için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Zinav Gölü Hikayesi

Bir zamanlar zinav gölünün şu an bulunduğu yörede Sinan adında iyi bir insan yaşarmış. Bu bölgede güzel bir çiftliği varmış. Sinan oldukça zengin biriymiş ve insanlara yardım etmeyi severmiş. Sinan yaşlanınca yerini oğluna bırakmaya karar vermiş. Oğluna şöyle demiş: Bak oğul, şimdiye kadar bunca sene çalıştım. Bir çalılığı en güzel, en verimli bağ haline getirdim, şimdiye kadar da kendime kötü dedirtmedim. Sende böyle ol, para gözünü karartıp başını döndürmesin. Elinden geldiğince iyilik yap” demiş. Fakat bu ihtiyarın oğlu kötü kalpli birisiymiş. Büyük malı mülkü alınca babasına tavrı değişmiş. Kötü davranır olmuş. Bunun sonunda yağan aşırı yağmur tüm malı mülkü silip süpürmüş. Burada büyük bir göl oluşmuş. Sinan gölü zaman ile zinav gölü şeklinde dönmüş.

Açılış Kapanış Saati

Tabiat parkı olarak hizmet veren Zinav Gölü’ne dilediğiniz zaman gezi düzeneleyebilirsiniz. Güvenlik gerekçesi ile gece ve akşam ziyareti tavsiye etmiyorum. Gölün kenarında bulunan alanda piknik, mangal, semaver, uçurtma uçurma, bisiklet sürme, gölde kayık turu vb etkinlikler yapabilirsiniz.

Doğa güzelliği https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-amasya-tokat-ballica-magarasi-turu Amasya Tokat turumuza buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.