Viyana’da gezmeniz gereken 5 yer


Sadece Avusturya’nın değil, Avrupa’nın da kültür-sanat başkenti Viyana. Düzenli, her sokağı huzur verici bu özel kentte ruhunuzu dinlendireceksiniz. Bu kent tıpkı sabahları kahve eşliğinde dinlenen Strauss kadar dinlendirici!


Karlsplatz


Bir bakıma İstanbul’un İstiklal Caddesi diyebiliriz Karlsplatz için. Yazar Cenap Şahabettin de aslında Viyana için “Biraz Paris, biraz Beyoğlu rayihası vardır.” demiş.


Usta yazarla hemfikiriz! Restoran, bar, kitapçı ve opera binalarıyla ünlü bu cadde I. Viyana olarak da geçiyor. Nasıl İstanbul’a gelip de “İstiklal’de yürümeden döndüm!” diyemezseniz, aynı şey Viyana’da Karlsplatz için de geçerli; caddede yürümeden dönmeyin!


Stephansdom/Aziz Stefan Katedrali


Şehrin en önemli simgesi olan katedral, 1147’de inşa edilmiş. Katedralle ilgili, sizinle paylaşmak istediğim iki önemli konu var. İlki, Nazi saldırıları sırasında hasar gören katedralin dış yüzü, her zaman o vahşeti hatırlamak için restore edilmeden, yanmış, hasar görmüş haliyle duruyor.


Viyana’nın tam merkezinde insanlığa, tarihi bir ders verir nitelikte tüm haşmetiyle ve savaşın elem iziyle duruyor! Hayatın içinde sanatsal bir başkaldırı bir bakıma…


Aziz Stefan ile ilgili ikinci bir konuysa şu: Osmanlı saldırıları sırasında çan kulesinde 1534 yılında, Osmanlı askerlerinin yaklaştığını haber vermek üzere bir memur görevlendirilmiş. “Osmanlı tehlikesi” ortadan kalktığı için memuriyetin kaldırılmasıysa ancak 1956 yılında gerçekleşmiş! Bu arada katedralin bu çan kulesine çıkıp şehre panoramik bir bakış yapabiliyorsunuz.


Viyana (Staatsoper) Opera Binası


Klasik müziğin başkenti! Viyana opera binası, 19. yüzyılda inşa edilmiş ve iki binin üzerinde izleyici kapasitesine sahip. İçeride opera izlerken, nostalji yaşamak için dürbün de kiralayabiliyorsunuz. Ben, opera izlemek istediğimde bilet bulamamıştım. Ama binanın duvarına dev slayt gösterisiyle temsili vermişlerdi ve biz, bilet bulamayanlar dışarıdan izleme şansı yakalamıştık. Öyle ki orada içecekleri ve yoga matlarıyla gelip izleyen hatırı sayılır bir kalabalık vardı. Müziği binanın içinde tarihi dokusuyla -belki de dürbünle- izleyenler ve bizim gibi dışarıdaki izleyiciler. Müzik yine birleştiriciydi…


Schönbrunn Sarayı


Birçok sarayın yer aldığı Viyana’nın hatta Avrupa’nın en güzel sarayı Schönbrunn. Aslında Habsburg hanedanının yazlık sarayı olan bu muhteşem yapı, kentte en çok ziyaret edilen yer olma özelliğini de taşıyor. Nasıl olmasın? Tam 1441 odaya ve olağanüstü peyzaja sahip sarayı, sadece bahçesindeki muhteşem heykeller için bile ziyaret edebilirsiniz.


Schmetterlingshaus Müzesi/Kelebek evi


Kelebek Evi, Viyana’da Schmetterlinghaus Müzesi’nde yer alıyor. Şehrin merkezine de çok yakın. Viyana Opera Binası’na sadece 200 metre uzaklıkta. Burada her renkte ve türde kelebeği yakından görebilecek, inanılmaz bir yeşilliğin içinde kendinizi Alice Harikalar Diyarında gibi hissedeceksiniz.


Kelebek Evi’nin içerisi, tropikal iklime uygun nem oranında ve sıcaklıkta ayarlanmış. Her yerden havalanan kelebekler saçlarınıza, yüzünüze konunca yüzünüzde doğal bir tebessüm belirecek.

Viyana'lı Orta Avrupa Turlarımıza linkimizden ualaşbilirsiniz.
https://www.tatilkalbi.com/tours?wheref=orta+avrupa