Viyana'da en iyi oteller


Lüks otel ya da camping.. Üç yıldızlı pansiyon ya da özel oda.. Viyana’ya gittiğinizde sıradışı otellerde kalarak tatil anılarınızı zenginleştirmek ister misiniz?


Tarihi bir sanayi binasında gecelemek isteyenler, Viyana 10. Bezirk’te Viyana’nın Gegenbauer sirke fabrikasına rezervasyon yaptırabilirler.


1899 yılında inşa edilen bu fabrikada beş oda, mimarlar tarafından olağan dışı bir misafir odasına dönüştürülmüş.


Prizler tavandan sarkıyor


Bu odalarda prizler tavandan sarkıyor, su boruları odanın ortasından geçiyor, tuğlalar ve çelik taşıyıcı kirişler açıkça görünüyor. Minimalist tarzdaki bu Wiener Gäste Zimmer odaları zanaatkârlığı görünür kılmayı amaçlıyorlar.


Ziyaretçiler sirke ve bira yapımı, ağ üretimi ve kahve kavurma sanatlarını da binanın ortak mutfağında ilk elden görebilirler. Çünkü binada büyük bir hararetle üretim yapılmaya devam ediliyor. Ayrıca tavandaki arıların balı ve binada pişirilen ekmek de mutfakta sunulanlar arasında…


Yollarda olmayı sevenler için


Yollarda olmayı sevenler Trailer’de gecelemek isteyebilirler. Viyana’da 3. Bezirk’te bulunan Hotel Daniel Wien önünde pırıltılı alüminyum gövdeli şık karavanlar duruyor.


Karavanların 16 m² alanı tekne yapımı ustaları tarafından rahat bir şekilde düzenlendi. Isı ve gürültü izolasyonunun yanında klima, kalorifer, Flat-TV, WLAN ve ayaklı banyo küveti, karavanların donanımları arasında.


Viyanalılar’ın yanında yatıya kalmaya ne dersiniz?


“Gerçek” Viyanalıların yanında yatıya kalmak isteyenler için de Chez Cliché 1. ve 9. Bezirk semtlerinde kurgusal kişilere ait beş apartman dairesini sunuyor.


Eski jokey Raul deri, ahşap ve eğer aksesuarlı dairesini binicilik meraklılarına kiralıyor. Hostes Bella’nın dairesi ise onun dünyayı dolaşmış olduğunu hediyelik eşyalarla belgeliyor. Maria Theresia’nın dairesi ise klasik müzik ve imparatorluk dönemi dekorasyon zevkiyle dikkat çekiyor.


Merkezi konumda bulunan daireler ayrıntılara gösterilen özenle beğeni topluyor, isteyenler için ayrıca bol bol Viyana’yı gezme tüyosu da veriliyor.


Bir dükkanın içinde yatmaya ne dersiniz?


Dükkan yerine otel odası: Viyanalı genç mimarlar ekibi Urbanauts dört yıl önce bu ana fikirle yeni bir konaklama modelini başlattı. Ekip boş duran sokak içi lokalleri ve dükkanları Viyana ziyaretçileri için konaklama odalarına dönüştürüyor ve bunu yaparken eski dükkanların, imalathanelerin ve atölyelerin tarihini koruyor.


Viyana’da halen bu sokak dairelerinden (Street Lofts) beş tanesi hizmet veriyor ve “Terzi” (Die Schneiderin) “Sanatçı” (Der Künstler) ve “Galerici” (Der Galerist) gibi isimleri, mekânların eski sahiplerini hatırlatıyor. Viyana yeni ana tren garı yakınında 4. Bezirk’te bulunan bu dağınık otel odaları için internet kanalıyla rezervasyon yaptırılabiliyor, check-in işlemi sokak dairelerinin girişindeki anahtarlı kasa aracılığıyla gerçekleşiyor.


Viyana’da benzer bir modeli, Tuna kanalı yakınındaki This is not a hotel izliyor. 20. yüzyıl başlarına ait eski işyerleri her biri ayrı tarzda donatılan üç otel suitine dönüştürüldü. Viyana’yı keşfetmek için yararlı tavsiyelerin yanında bölgesel malzemelerle kahvaltı da sunuluyor.


Viyana’da sosyal sorumluluk almak isteyenler


Konaklama sırasında sosyal sorumluluğu için de iyi bir şeyler yapmak isteyenler Şubat 2015’ten bu yana 2. Bezirk’te bulunan Magdas Hotel‘de bunu yapabilirler. Caritas Wien yardım kurumu yeşil Wiener Prater bölgesinde eski bir huzurevini 78 odalı ve kütüphane, ev sineması ve bisiklet kiralama gibi ek hizmetlerin sunulduğu bir ekonomik otele (Budget-Hotel) dönüştürdü. Bu sosyal proje otelcilik uzmanları ve 14 ülkeden mülteciler tarafından yürütülüyor.


Teknolojik bir otel


Nisan 2015’te Almanca konuşulan ülkelerdeki ilk Coworking oteli Hotel Schani Wien açıldı. Viyana, ana tren garı yakınındaki 135 odalı otel Viyanalı bir otelcilik ailesi tarafından Stuttgart’taki Fraunhofer Çalışma Ekonomisi ve Organizasyonu Enstitüsü ile işbirliği içerisinde bir akıllı otel olarak geliştirildi. Otelde yenilikçi teknolojiler rezervasyon işlemlerine, oda seçimine ve check-in işlemine destek oluyor. Lobide oluşturulan bir buluşma bölgesi de ilişki ağlarını genişletmeye davet ediyor.


Wiener Gäste Zimmer, Wiener Essig Brauerei, Waldgasse 3, 1100 Wien, www.gegenbauer.at

Hotel Daniel Wien, Landstraßer Gürtel 5, 1030 Wien, www.hoteldaniel.com/de/wien

Chez Cliché, www.chez-cliche.com

Urbanauts, www.urbanauts.at

This is not a hotel, Obere Donaustraße 9, 1020 Wien, www.thisisnotahotel.at

Magdas Hotel, Laufbergergasse 12, 1020 Wien, www.magdas-hotel.at

Hotel Schani Wien, Karl-Popper-Straße 22, 1100 Wien, www.hotelschani.com