Ukrayna’da 1 Günde neler yapılır?


Tatilinizi eğlenceli hale getirmek istiyorsanız sizi hem vizesiz hem de pasaportunuz bile olmadan, yeni kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Ukrayna’yı tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Avrupa’nın doğusundaki batı olarak da tanımlanan Ukrayna, başkent Kiev, sanat ve kültür şehri Lviv, tarihi miraslarını koruyan Kharkiv ve yazın büyük talep gören, denizi ve gece hayatıyla dikkat çeken Odessa gibi şehirleri ile her zaman ilgi çekiyor. Soğuk toprakların turist dostu sıcak insanları sizi bekliyor. Ukrayna’da UNESCO Dünya Mirası listesine giren pek çok tarihi yapı, park, bahçe, sokak, restoran, müze, sanat merkezi ülkenin turizm potansiyelini destekliyor. Ukrayna’da öne çıkan şehirler arasında bu yazımızda Kharkiv’i yakından tanımaya çalışacağız.

Kharkiv

Kharkiv, başkent Kiev’in ardından Ukrayna’nın ikinci büyük şehri konumunda olup ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. 17. yüzyılda temelleri atılan Kharkiv gezilecek yerleri ile de dikkat çekiyor.  Öncelikle Kharkiv için ideal mevsimin ilkbahar sonu ve yaz ayları (mayıs-eylül) olduğunu söyleyebiliriz. Şehirde Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna kullanılıyor. Tabii ki resmi dili Ukraynaca. Türkiye ile arasında saat farkı bulunmuyor. Karasal iklimin hakim olduğu şehir kışın epey soğuk oluyor. Bir üniversite şehri olduğu için toplu taşıma gelişmiş durumda.

Kharkiv gezilecek yerler

Sovyetler Birliği döneminin izlerini fazlasıyla taşıyan, ikinci dünya savaşında harap olduktan sonra yeniden inşaa edilen Kharkiv’de pek çok park bulunuyor. Bunlardan biri Maksim Gorky Parkı. Dünya edebiyatının ünlü ismi Maksim Gorki’nin adının verildiği park biniciler için yapılmış. O yüzden neredeyse 150 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Maksim Gorky parkı aynı zamanda şehirdeki kutlama, festival ve sokak etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Spor yapmak isteyenlerden film keyfi yaşamak isteyenlere kadar herkes parkın nimetlerinden yararlanıyor. Kharkiv’de görülecek bir diğer yer ise yerel dilde Ploşça Svobodi olarak bilinen Özgürlük Meydanı. Burası Avrupa’nın en büyük parklarından biri. Meydan, Bolşevik ve Sovyetler Birliği dönemlerinden izler taşıyor. Özgürlük Meydanı’nda bir de Lenin Heykeli bulunuyor.

Kentin tarihine tanıklık eden Annunciation Katedrali en büyük Ortadoks katedrallerinden biri. 19. Yüzyılda restorasyon geçiren yapı görkemli mimarisi ile dikkat çekiyor. Yine başlangıçta ahşaptan yapılan bir diğer ünlü katedral ise Uspensky katedrali. Kharkiv’de bahçe kültürü gelişmiş durumda. Botanik ve hayvanat bahçesi ziyaretçilerin akınına uğruyor. Kharkov hayvanat bahçesinde binlerce hayvanı görmek mümkün. Meraklılara hemen söyleyelim yaklaşık 400 tür var. Yine botanik bahçesinde 8 bine yakın tür olduğunu söyleyebiliriz. Bu bahçelerin yer aldığı Dolphinarium’un içinde bir de Ukrayna’nın ünlü ismi Taras Shevchenko’nun adının verildiği meydan ve park bulunuyor.


Ukrayna’nın turizm şehri Kharkiv’de Sumskaya Caddesi görülmeye değer yerler arasında. Bu cadde üzerinde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar, yerel lezzetleri tadımlayabileceğiniz restoranlar bulunuyor. İşlek bir cadde olan Sumskaya Caddesi kentin kalbi denilebilecek bir konumda. Kharkov’da gidilecek yerler listesine mutlaka Kharkov Tarih Müzesi’ni ve Kharkiv Sanat Müzesi’ni de eklemeyi unutmayın. Gezilecek yerler listesinde yer alan ve Barok mimarisinin izlerini taşıyan Pokrovsky Manastırı da şehrin önemli figürleri arasında. Yine Puşkin Caddesi üzerinde yer alan ve mutlaka fotoğrafını çekeceğini düşündüğümüz Aşk Anıtı ve öğrencilerin de ilgisini çekeceğini düşündüğümüz Kozmos Müzesi de gidilecek yerler arasında.

Kharkiv’de ne yenir ne içilir?

Rusya, Ukrayna, Belarus ve Moldova mutfaklarında birbirine benzer çok özellik var. Slav topluluklarının yeme-içme kültüründe birbirini andıran detaylar dikkat çekici. Tabii soğuk iklimin etkisiyle besleyici ve doyurucu gıdalar öne çıkıyor. Ukrayna’da klasikleşen lezzet Borsch Çorbası’nı Kharkiv’deki pek çok restoranda bulabilirsiniz. Yine mantıya benzeyen Vareniki de yerel lezzetler arasında tercih edilebilir. Yine ev yapımı yiyecekler ve votkaları deneyebilirsiniz. Yerel lezzetlerden hoşlanmayanlar için pizza ve hamburger yiyebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Şehirde öğrenci nüfus fazla olduğu için pek çok kafe ve gece kulübüde bulunuyor. Ayrıca Kharkiv’de alışveriş yapabileceğiniz büyük AVM’ler de var. Palladium Shopping Mall, Dafi Center, Kravan Mall gibi alışveriş merkezlerine gidebilirsiniz.