Uçakta deprem hissedilir mi?


????Yerin onlarca kilometre altındaki fay hatlarındaki hareketlilik sonucu oluşan depremler; yerden 10 km yukarıda seyir halindeki bir uçağı etkileyebilir mi❓


???? Akla gelen ilk cevap ‘tabii ki hayır’❗️


????Ancak bu kısmen doğru bir cevap.


????Depremler sadece yer yüzünde hissedilen sismik dalgalar ve titreşimler açığa çıkarıyor. Bu şok dalgaları yalnızca yerden ve yerle temas eden yüzeylerden yayılıyor; katı cisimler üzerinde hasara neden oluyor.


????Bu dalgalar, atmosfer içinde hareket süreleri uzadıkça, zayıflama olarak adlandırabileceğimiz yoğunluk kaybı yaşayıp sönümleniyor.


????Bu zayıflama etkisi nedeniyle uçakların seyir halindeyken bu dalgaların etkisini hissetmek mümkün değil.


????Ancak deprem esnasında bölgenin üzerinde küçük bir uçak ya da helikopterle alçak uçuş yapıyorsanız; deprem sırasında oluşan sesleri duyma ihtimaliniz olabilir.


????Ayrıca deprem nedeniyle bir tsunami etkisi oluşursa; özellikle alçak irtifalarda seyir halindeki uçaklar için kısa süreli beklenmedik güçlü türbülans geçişleri de oluşabilir.


????Uçaktayken depremin sarsıntısını hissetmezsiniz ancak depremin uçuşunuza dolaylı etkileri olabilir.


????İneceğiniz havalimanı kulesi zarar görebilir; orada görev yapan ve uçakları yönlendiren kontrolörler olumsuz etkilenebilir.


????Kokpit ekibinin kule ile irtibat kurduğu radar ve radyo sistemleri zarar görebilir; pist ışıkları ve aydınlatma sistemleri hasar alabilir.


????Piste yerleştirilen ve uçakların güvenle inmesini sağlayan ILS gibi sistemler depremden olumsuz etkilerle çıkabilir.


????İniş sonrası veya kalkış öncesi uçak yerdeyken depreme yakalanabilirsiniz. Deprem nedeniyle pist veya taksi yollarında çökme ve hasarlanma durumu söz konusu olabilir.


????Apronda bulunan binalar ve hangarlar yıkılabilir.


????Depremin meydana geldiği anda uçağınız piste son yaklaşma esnasında olup çeşitli evlerin, iş yerlerinin ya da yüksek binaların arasında süzülüyor da olabilir.


????Bütün bu saydığım senaryolar da sizin uçuş koşullarınızı olumsuz etkileyerek uçuş emniyetinizi riske atabilir❗️