St. Petersburg’da En İyi Yapılar


Rusya’nın kültür başkenti olarak anılan St. Petersburg birbirinden güzel yapılara ev sahipliği yapıyor. 18. yüzyıldan günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiş eski yapıları bulunuyor. Petersburg turu yapacak olan kişilerin mutlaka gezilecek yerler listesine bu binaları da eklemelerini öneririz. İşte St. Petersburg’da nefes kesen güzellikteki 5 yapı:


Rus Devlet Müzesi


Mikhaylovsky Meydanı’nın hemen yanında bulunan Rus Devlet Müzesi 1895 yılında açılmış. İçeride Kazimir Malevich, Ilya Repin ve Ivan Aivazovsky gibi ünlü sanatçıların ulusal eserleri yer alıyor. Müze içerisinde çok fazla oda bulunuyor. Tüm eserler bu odalarda sergileniyor. İçerisi çok büyük. Bu nedenle burayı gezmek için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Müze Petersburg’da bulunan en büyük güzel sanatlar müzesi olma özelliği taşıyor. Burası çok sayıda tablo ve heykele ev sahipliği yapıyor.


Mariinsky Tiyatrosu


Mimarisi ile dikkat çeken 1860’lı yıllardan günümüze gelmiş Mariinsky, eski bir tiyatro salonu. Şu anda tiyatro salonunun yönetmeni Valery Gergiev. Burada opera ve bale gösterileri gerçekleştiriliyor. Rimski-Korsakov, Çaykovski ve Mussorgyki gibi pek çok ünlü kişinin eserlerinin galasına ev sahipliği yapmış. Ayrıca her yıl düzenli olarak yapılan White Nights Festivali de bu tiyatro salonunda düzenleniyor.


Saint Isaac Katedrali


Rusya’nın ikinci büyük katedrali olan Saint Isaac Katedrali, şehrin simgesi halinde. Ayrıca dünyada da dördüncü büyük katedral olma özelliği taşıyor. Yapımı tam 40 yıl sürmüş. Kubbesi ve iç süslemelerinde altın kullanılan katedralin yapımı için 20 milyon gümüş ruble harcanmış. Saint Isaac Katedrali hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler “Rusya’nın ikinci büyük katedrali: İshak Katedral” yazısını okuyabilirler.


Catherine Sarayı


Petersburg’da mavi, sarı ve beyaz rengi ile tüm dikkatleri üzerine çeken bir saray var. Catherine Sarayı, yazlık ev olarak Alman mimar tarafından 1733 yılında yapıldı. Sonrasında bina eski olduğu düşüncesi ile yıkıldı ve 1756’da tekrardan yapıldı. İçerisi göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip. Duvarında kullanılan altın rengi, kabartmalar ve çeşitli eşyalar burayı çok zengin gösteriyor. İçeride gecebileceğiniz bir de Portre Salonu bulunuyor. Sanatseverlerin ilgi ile gezdiği bir yer olma özelliği taşıyor..


Kanlı Kilise


Spasniy Kravy Kilisesi olarak da bilinen Kanlı Kilise Neva Nehri kanallarının arasında bulunuyor. Bugünkü kilisenin bulunduğu yerde Çar II. Alexander suikasta uğramış. 1883 yılında bu yere Çar’ın oğlu olan III. Alexander tarafından kilise yapımına başlanmış. 1907’de tamamlanan bu tasarım harikası ve bugün devlet tarihi müzesi statüsüne sahip. St. Petersburg’u ziyaret eden turistlerin en çok gittiği mekanlardan biri. Kanlı kilise hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Neva Nehri kıyısında görkemli bir yapı: Kanlı Kilise” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.