Sakura Gezilecek Yerleri


Japon halkının yaşama ve ölüme bakışını simgeleyen Sakura Türkçe’de kiraz çiçeği anlamına geliyor. Japon hayat felsefesinin bu narin temsilcileri, her yıl Mart sonu ve Nisan başında yaklaşık 2-3 hafta süren bir yaşam seramonisi için kendisini görmeye gelen turistlere kutsal bir şölen sunuyor. Gösterişli pembeliklerinin altında yatan hüzünlü hikayesi, ölüm karşısında bir samuray kadar dirençli duruşuyla bu narin savaşçı, bazen de baharın haberini beyaz ve sarı çiçeklerle veriyor. Dünyanın bambaşka ülkelerinde yaşayan Sakura hayranları ise Japonlar tarafından kutsal sayılan bu ağacı görebilmek için bahar aylarında Japonya’ya akın ediyor. Elbette Japonya hükümeti, yaşam döngüsünün insana benzetildiği bu metaforik ağacın tohumlarını ülke dışına çıkarmıyor. Bu nedenle siz de sakura ağaçlarının hüzünlü şarkısını dinlerken aynı zamanda narin kiraz çiçeklerinin bahar dansını izlemek için bir Japonya turu harika olur diyorsanız, tüm ülkeyi süsleyen görkemiyle pembe çiçeklere uzanan mistik yolculuğunuz için hazırlanın…


Hüzünlü Bir Yaşam Hikayecisi: Sakura Ağacı Yeniden Doğuş İçin Açıyor


Zıtların birliğini, yaşam döngüsünün gizemini büyüleyici güzelliği ve sessizliğiyle anlatan kiraz çiçekleri, her bahar sembolik danslarıyla geleneksel bir Japon hikayesi anlatıyorlar. Japonya gezinizde ev sahibiniz Sakura ağaçları olduğunda, bu hikayeyi dinlemek sizi de büyüleyebilir. Sakura zamanı geldiğinde her bahar milyonlarca kiraz çiçeği tüm dünyaya adeta yaşam enerjisini gönderiyor. İşte tam da tüm çiçeklerin en görkemli haline ulaştığı o an, genç kiraz çiçekleri için dalından kopup yere düşme zamanı geliyor. Japon kültüründe güzelliği ve zarafeti simgeleyen bu çiçekler, samuraylar için her an gelebilecek ani bir ölümü sembolize ediyor. İşte bu yaşam döngüsü hakkındaki bakış açısı, Japon halkının hayat felsefesini kısacık bir zamanda, dünyanın en güzel çiçekleri aracılığıyla gözler önüne seriyor. Japon inanışlarında önemli yer tutan bu anlamlı sahneyi yakından görmek için siz de bu bahar kiraz çiçeği bahçelerinin misafiri olabilir, baharın tatlı kokusunu bu bilge çiçeklerin arasından içinize çekebilirsiniz.


Sakura Zensen Geleneği ve Kiraz Çiçeği Temalı Festivaller


Sakura Zensen, kiraz çiçekleri için açma zamanı, Japonlar için ise hayatın yeniden başlaması anlamına geliyor. Japonya’da Sakura çiçeği açarken, ülkenin 11 kentini saran heyecan, dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık yarım milyon gezginin de misafir olduğu Hanami partilerine dönüşüyor. Bu çiçek izleme partileri, aslında zen felsefesine uygun olarak büyük bir Sakura saygısı ve sessizlik içinde yapılıyor. Sakura bahçelerinde, tapınaklarda ve ülkenin hemen her yerine uzanan bu çiçek izleme partileri, festivaller ve tematik lezzetlerle gün boyu sürüyor. Sakura figürlü ürünler ile kiraz çiçeği içeren yiyecek ve içecekler bu festivallerde tadabileceğiniz en lezzetli semboller arasında. Hanami Bento adı verilen kiraz çiçeği temalı öğle yemeği kutusu, Sakura mochi isimli tatlı kırmızı fasulye, pirinçle yapılan bir pasta ve Sakura cha, Japonya seyahatinizin en güzel menüsü olmayı hak ediyor.


Sakura Zamanı Japonya Turu Sizi Bahçelere, Sokaklara Ve Tapınaklara Davet Ediyor


Ülkenin hemen hemen her yerindeki parklar çiçek açan sakuralara ev sahipliği yaparken ülkede Sakura mevsimi, festivaller ve çeşitli etkinliklerle karşılanıyor. Japonya turlarının bu en sıra dışı festivaline katıldığınızda manzaranın tadını çıkarabileceğiniz o doğru yeri şimdiden düşünmeniz gerekebilir. Çünkü Sakuraların çiçek açtığı dönemlerde yerel halkla birlikte çok sayıda turist, fotoğrafçı ve sanatçı başkent Tokyo sokaklarında yerini alıyor. Bu kalabalığa karışmak yerine kiraz çiçeklerinin açma seramonisini daha sakin bir yerden izlemek isterseniz İmparatorluk Sarayı Bahçesi’ndeki yerinizi alabilirsiniz. Japon kiraz çiçeklerine eşlik etmesi için koi balıklarını tercih ederseniz yol sizi Shinjuku Gyoen Milli Parkı’ndaki göl kenarına götürebilir. Kalabalık bir Sakura karşılaması içinse Ueno Park, Asukayama Park gibi Tokyo’nun en eski ve en ünlü Hanami mekanlarına piknik örtünüzü serebilirsiniz.