Prag’ta Seyahat: Toplu Taşıma Bilgileri


 Prag’ta toplu taşıma ucuz, verimli ve son derece entegredir. Kent ve çevresinde tramvay ve metroyla gezmek gündüz de gece de güvenlidir.


Prag Havaalanı’ndan şehre gitmenin en kolay yolu taksiyledir. Ancak şehre varıp otelinize yerleştikten sonra toplu taşıma çok kolay.


Prag Havalimanı’ndan şehre seyahat


Prag Havaalanı’nda metro bulunmuyor. Bu yüzden şehir içine ulaşım, metro ve sonrası otobüs kullanmayı gerektiriyor. Bagajınız varsa veya daha kolay bir tatili tercih ediyorsanız Prag Havaalanı transfer hizmetini kullanarak taksi rezervasyonu yaptırmanızı öneririz.


Toplu ulaşımla iki güzergah var. Her ikisi de 1 saat sürüyor:


Güzergah 1: Prag Havaalanı’nda, tüm terminallerden Dejvicka metro istasyonuna 119 (A hattı) otobüsü var. Ardından gideceğiniz yere metro kullanabilirsiniz.


Güzergah 2: Prag Havaalanı’nda, tüm terminallerden Zlicin metro istasyonuna 100 (B hattı) otobüsü var. Ardından gideceğiniz yere metro kullanabilirsiniz.


Ücret: Eğer havaalanında, Toplu Taşıma Bilgileri masasında satılan bir biletle otobüse binecekseniz 32 czk (koruna), eğer bileti otobüste satın alacaksanız 40 czk ücret ödemeniz gerekir.


Toplu taşıma araçları ile şehir merkezi ve çevresinde seyahat


Prag dopdolu bir kenttir, bu yüzden şehir merkezi ve çevresini yürüyerek veya toplu taşımayla gezmek bir zevktir. Taksi kullanırken dikkatli olun –sokaktan taksi tuttuğunuzda ücreti şişirebilirler- ayrıca burada çoğunlukla trafik sıkışıklığı mevcut.


Toplu ulaşım ağında bir biletle; tramvay, otobüs ve metro ile belirli bir süre seyahat edilebilirsiniz. Ayrıca aynı biletle 3 ağ arasında aktarma yapabilirsiniz. Tekli bilet, 1 günlük, 3 günlük ve aylık kart seçenekleri var.


Biletinizi gazete bayilerinden, metro istasyonlarından ve toplu ulaşım bilgi merkezlerinden satın alabilirsiniz. Prag Havaalanı (1. ve 2. Terminal), metro istasyonu müzesi (A ve C hatları) (Wenceslas Meydanı’nın üstündeki) ve Praha Hlavni Nadrazi tren istasyonunda bulunan bilgi merkezleri her gün saat 07.00-21.00 arası hizmet verir. Bilgi merkezlerinde tramvay ve metro haritaları da bulunur.


Prag Metrosu


Prag’da metro 05.00-24.00 arası çalışır. Metro en yoğun saatlerde ve hatlarda her 2-3 dakikada bir hareket eder ve 19.00’dan sonra 4-9 dakikada bir çalışır.


A (yeşil), B (sarı) ve C (kırmızı) olmak üzere 3 metro hattı vardır. Bunlar şehir merkezinin tüm alanlarını kapsar.


Prag Tramvay


Tramvaylar gündüz 4.30-24.00 arası çalışır. En sık kullanılan tramvaylar her 4 dakikada bir hareket eder. Diğer tramvaylar ise hafta içi boyunca 8-10 dakikada bir, hafta sonunda 8-15 dakikada bir hareket eder.


Gece tramvayları 24.00-04.30 arası çalışır. 51’den 58’e kadar numaralı olan bu tramvaylar 30 dakikada bir çalışır.


Prag Trenler


Çek Cumhuriyeti’nde tren saatlerini öğrenmek ve bilet rezervasyonu yapmak için (Çek Demiryolları) internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu siteden Çekçe, İngilizce ve Almanca bilgi alabilirsiniz. Herhangi bir tren istasyonundan da bilet alabilirsiniz.


Prag Füniküler


Füniküler, Lesser Town ile Petrin Tepesi arasında çalışır. Peyzajlı bahçelerin içinde yer alan zirvede, içinde labirent aynanın ve gözlemevinin bulunduğu Petrin Gözlem Kulesi bulunur. Füniküler Nebozizek Resotoran’da inmek isteyen müşteriler için yolun yarısında durur.


Petrin’in aşağısından gelen füniküler, Ujezd tramvay durağına kadar her gün 09.00-23.30 arası çalışır. Yazın 10 dakikada bir, kışın 15 dakikada bir çalışır.


Füniküler toplu taşıma ağının bir parçasıdır. Bu yüzden tramvay, metro ve otobüste kullanılan standart 32 kronalık biletler füniküler için de geçerlidir. Ayrıca binmeden önce de aynı fiyata bileti satın alabilirsiniz.

Prag Turlarımız Buradan Ulaşabilirsiniz