Paris’te bisiklet nasıl kiralanır?


Paris’te bisiklet ile ulaşım son yıllarda çok popüler olmaya başladı. Şehri arabalardan kurtarmak için son zamanlarda çok fazla çalışma yapılıyor. Tabii bu çalışmalar da meyvesini vermeye başladı. 1990’lı yıllardan beri araba kullanımı %45 düşmüş. Toplu taşıma kullanımı %30, bisiklet kullanımı ise %10 artmış. Paris turu yapıyorsanız eğer şehirde ulaşım için metre, otobüs veya bisiklet kullanmanızı tavsiye ederiz. Peki, Paris’te bisiklet nasıl kiralanır? Gelin Paris’te bisikletin nasıl kiralandığına yakından bakalım…


Paris’te bisiklet kiralamak için Vélib İstasyonları


Paris’te bisiklet kiralamak için her köşe başında Vélib İstasyonları bulunuyor. Paris’te sosyal sorumluluk başlatmak amacı ile belediye bu istasyonları kurmuş. Böylece halkın ve turistlerin daha fazla aktif olup bireysel araba kullanımını minimize etmeye çalışıyor.


Yepyeni bisikletler ile çok rahat bir şekilde şehirde dolaşabilirsiniz. Bisikletin direksiyon kısmında bir ekran bulunuyor. V-Box adındaki bu sistem bir kart okuyucu. Bisikletin güvenliği için asma kilidin açılıp kapanmasını bu ekrandan yapıyorsunuz. Aynı zamanda bu ekran sayesinde bisiklet ile Vélib İstasyonları arasında iletişim sağlanıyor. Bisikletin önünde asma kilitli bir sepet bulunuyor. Bu sepette V-Box ile kontrol ediliyor.


İstasyonlarda mavi ve yeşil renk olmak üzere iki tane bisiklet bulunuyor. Mavi bisiklet elektirikli yeşil renkli olan ise mekanik bisikletlerdir.


Vélib nasıl kullanılıyor?


Bisiklet kiralayabilmeniz için ilk önce Vélib veya Navigo kartına sahip olmalısınız. Kart için her hangi bir Velib istasyonundan üyelik başlatmanız gerekiyor. Bisiklet istasyonuna gittiğiniz zaman V-Box kutusu üzerindeki yeşil tik işaretine basıyorsunuz. Sonrasında ekrana kartınızı okutuyorsunuz. Sonra karşınıza 8 basamaklı bir erişim kodu çıkıyor. Bunu girdikten sonra karşınıza yine 4 basamaklı bir kod kısmı geliyor. Kodu girdikten sonra artınızı yine ekrana okutuyorsunuz. Sonra ekranda bir bayrak resmi çıkıyor ve bisikletin kilidi açılıyor.


Bisiklet ücretleri ne kadar?


Vélib istasyonlarından bisiklet kiralamak için abone olmanız gerekiyor. Abonelik için birçok paketi bulunuyor. Tüm seyahat ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile geniş bir paket yelpazesi bulunuyor. V-FREE adındaki paketi ara sıra kullananlar yani turistler için uygun. 0-30 dakika arasında kullanım için 1 Euro ücrete tabi. Elektrikli bisiklet almak istiyorsanız ise bu fiyat 2 Euro. V-PLUS aboneliği ise ayda 4’ten fazla kullanacaklar için çok ideal. Abonelik fiyatı 3 Euro. 0-30 dakika kullanımı normal bisiklet için ücretsiz. Elektrikli bisikletin fiyatı ise yarım saat için 1 Euro. V-MAX paketinin abonelik fiyatı ise 8.3 Euro. Bu pakette de 0-30 dakika arasında elektrikli ve normal bisiklet kullanımı ücretsiz oluyor.