Mostar köprüsü nerede


Avrupa’da bazı şehirler simgesel hale gelen yapılarıyla anılır. Hatta o yapılar sayesinde bağlı olduğu ülkenin turizm merkezleri bile olabiliyor. Tıpkı Bosna Hersek’in turizm kenti Mostar gibi. Günümüzde çok sayıda turist ağırlayan Mostar, bir bakıma şehrin kaderini de değiştirmiş. Her ziyaretçide farklı bir etki bırakan köprünün aynı zamanda trajik de bir hikayesi bulunuyor.


Mostar denilince akıllara ilk olarak köprü geliyor. Mostar kelime anlamı olarak da “Köprücü başı” demek. Bu tarihi köprü ne yazık ki Sırplar ve Hırvatlar tarafından 2 kez yıkılıyor. Ancak tekrar yapıldıktan sonra Unesco devreye giriyor ve köprüyle birlikte şehri koruma altına alıyor. Hilal şeklinde olan köprü tam bir sanat eseri…


Köprü ilk olarak Osmanlı döneminde açılıyor


1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mostar Köprüsü’nün açılışı yapılıyor. Özellikle köprünün bu derece ihtişamlı olmasında halkın payı büyük. Halk Kanuni’ye bizim görkemli bir ordumuz ve halkımız var diyor. Bu nedenle yapılacak köprü de bize yakışmalı şeklinde görüş bildiriyorlar. Bunun üzerine Kanuni, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayreddin’i çağırarak bu köprüyü yapmasını istiyor.


Hırvatlar tarafından köprü yıkılıyor


Mimar Hayrettin de hemen işe başlayıp projeyi çiziyor. 30 metre yüksekliğinde hilal şeklinde bir köprü tasarlıyor. Sonrasında köprüyü tamamlıyor. Köprü insanların buluşma noktası haline geliyor. 1993 yılında Hırvatlar tarafından köprü yıkıldı.


1995 yılına gelindiğinde ise Unesco köprüyü yeniden yapma teklifini sunuyor. Türkiye başta olmak üzere, Unesco ve Dünya Bankası’nın da desteğiyle bir Türk firması tarafından, nehirden çıkan orijinal taşlar da kullanılarak yeniden inşa edilen köprü 2004 yılında tekrar açılıyor.


Orijinale yakın yapılıyor


Köprünün yapımında İtalyanlar en fazla desteği yapıyor. Hatta köprünün üzerinde bir anıtta hangi ülkenin ne kadar yardımda bulunduğu belirtilmiş. Köprünün yapımı için mühendis ve mimarlar ummalı bir çalışma yapıyorlar. 456 kalın taş kullanıyorlar. Orijinal olması için de nehrin altındaki taşlar çıkartılıyor. Bilinen taş ocaklarından örnekler alıyorlar ama orijinale uyduramıyorlar. Bunun üzerine arşivlerden işçi bilgilerini alıyorlar. O işçilerin bazılarının torunlarını da dahil getirterek birlikte çalışmalar yapılıyor. Sonrasında da taşları uygun hale getiriyorlar. Ancak günümüzde de dahil Mimar Hayrettin’in kemere nasıl açı verdiği bilinmiyor.


Açılışı dünyada geniş yer buldu


Mostar Köprüsü’nün açılışı dünyada geniş yankı buldu. İngiltere Prensi Charles açılışa katıldı. Günümüzde de turizm merkezi haline geldi. Köprü eski dönemlerde erkeklerin kızlara sevgilerini göstermek için atladıklarına sahne olurdu. Günümüzde bu gelenek devam etmese de Mostar’da yaşayan gençlere para vermeniz halinde köprüden atlıyorlar.


Mostar Köprüsü’nü insanlar barışın simgesi olarak düşünülüyordu. Bir tarafında Müslümanlar diğer tarafında da Hristiyanlar yaşıyordu. Ancak barış ifadesinin çok gerçekçi olmadığını da belirtmek lazım. Özellikle Hırvatlar’ın hala ayrılmak gibi bir düşüncelerinin olduğunu da ifade etmeliyiz.


Mostar’a gittiğinizde mistik bir havanın içine gireceksiniz. Savaşın izlerini hala görmeniz mümkün. Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezerken esnafla Türkçe konuşmanın da verdiği mutluluk çok ayrı. Siz de bir Balkan turu yaparsanız, Mostar’ın da listenizde bulunmasına özen gösterin.



Mostar Köprüsü’nü insanlar barışın simgesi olarak düşünülüyordu. Bir tarafında Müslümanlar diğer tarafında da Hristiyanlar yaşıyordu. Ancak barış ifadesinin çok gerçekçi olmadığını da belirtmek lazım. Özellikle Hırvatlar’ın hala ayrılmak gibi bir düşüncelerinin olduğunu da ifade etmeliyiz.


Mostar’da gezilecek yerler


Neretva Nehri‘nin ikiye böldüğü Mostar’a gittiğinizde mistik bir havanın içine gireceksiniz. Şehirde savaşın izlerini hala görmeniz mümkün. Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezerken esnafla Türkçe konuşmanın da verdiği mutluluk çok ayrı. Siz de bir Balkan turu yaparsanız, Mostar’ın da listenizde bulunmasına özen gösterin. Şimdi Mostar’da köprünün dışında gezilecek diğer yerlere bakalım…


Tara ve Halebiye Kulesi


Mostar Köprüsü’nün her iki tarafında kuleler bulunuyor. İsimleri ise Tara Kulesi ve Halebiye Kulesi’dir. Bu kuleler köprüyü savunmak için yaptırılmış. Kulelerin içinde cephane ve toplar mevcutmuş. Bu kulelere çıkarak şehrin panoramik görüntüsünü seyredebilirsiniz. Tahta merdivenlerden kuleye çıktığınızda harika bir manzara sizi bekliyor. Bu arada kule girişlerinin saat 15.00’te kapandığını da unutmayın.


Eski Köprü Müzesi


Mostar Köprüsü’nün yeniden yapılmasını kutlamak için 2006 yılında bir müze oluşturulmuştur. Eski şehir merkezinde yer alan müze kulede yapılan restorasyon sırasında bulunan arkeolojik objelere sahiptir. Eski Köprü’nün etrafını saran kulelerin restorasyon çalışmalarına yönelik fotoğrafları da görebilirsiniz. 3 bölümden oluşan müzeyi gezmenizi öneririm.


Bakırcılar Çarşısı


Bakırcılar Çarşısı (Kujundziluk) özellikle turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Burada alışveriş yapma imkanına sahipsiniz. Peki çarşıda neler var? Bakırcılardan, terzilere ve tabakçılara kadar birçok kişinin dükkanını görebilirsiniz. Özellikle Mostar’da alışveriş için burası çok ideal bir yer. Mostar Köprüsü’ne ait birçok hediyelik eşyayı satın alabilirsiniz.


Karagöz Bey Camii


Karagöz Bey Camisi 1557 yılında inşa edilmiş olup, şehrin en önemli camilerinden biridir. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bu önemli eser Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Özellikle kubbesi ve yüksek minaresi ile dikkatleri çeken bu eser, ne yazık ki,  savaşta tahrip olup yıkılmıştır. Ancak savaş sonrasında tekrar inşa edilerek hayata kazandırılan Karagöz Bey Camii, 2004 yılında Mostar Köprüsüyle birlikte yeniden açılmıştır. O tarihten itibaren de hizmet veren camiyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


Müslüm Bey Konağı


Mostar’da çok sayıda Osmanlı dönemi eserlerine rastlayacaksınız. Bunların arasında en güzel olanlardan biri de Müslüm Bey Konağı’dır. Burası hem otel hem de müze olarak kullanılıyor. Mimarisindeki dini motifler oldukça dikkat çekicidir. Tesisi ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz.


Koski Mehmed Paşa Camii


Mostar’da 1618 yılında Koski Mehmed Paşa tarafından yaptırılan, bu cami savaşta zarar görmesine rağmen minaresi, içi ve dışı restore edilerek yeniden hizmete girdi. Burası “Defterdar Camii” olarak biliniyor. Nedeni ise camiyi yaptıran Koski Mehmed Paşa’nın eskiden tımar defterdarı olması. Caminin bahçesinden Mostar Köprüsü’nü ve Neretva Nehri’ni seyredebilirsiniz. Caminin minaresine de çıkmanızı öneririm. Çünkü orada da muhteşem bir manzara bulunuyor. Ancak bunun için yaklaşık 100 basamak çıkmanızın gerektiğini unutmayın.


Eğri Köprü


Eğri Köprü’yü gördüğünüzde akıllara ilk olarak Mostar Köprüsü gelir. Nedeni de Mostar Köprüsü’ne çok benzemesidir. Burası, Mostar’da yer alan bir diğer önemli köprü olup Neretva Nehri’nin kolu olan Rabobolja Deresi’ni bağlar. Mostar fotoğraflarınızda olması gereken güzel bir yerdir. Köprünün yapım tarihi ise bilinmemektedir.


Hersek Tarih Müzesi


Mostar tarihi ile ilgili birçok fotoğraf koleksiyonlarını Hersek Tarih Müzesi’nde görebilirsiniz. Şehrin geçmiş hikayesini, hangi aşamalardan geçtiğine burada tanık olmanız mümkün. Müzenin içinde Eski Köprü’nün tarihini anlatan bir filmi de izleyebilirsiniz.


Biscevica Evi (Biscevica Kuca)


Biscevica Evi’nde orijinal bir Türk dönemi evine tanık olabilirsiniz. Burada Türk döneminden kalma en iyi korunmuş yapıtlardan birini görebilirsiniz. 18. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen evin etrafı yüksek duvarlarla çevrilidir. Burada farklı bir deneyim yaşayacağınızdan şüpheniz olmasın.


Keyvan Kahya Camii


Burası, Mostar’ın en eski camisi olma özelliğini taşıyor. 1552 yılında yapılan Keyvan Kahya Camii, savaşta zarar görmesine rağmen yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmıştır.


Mostar gece hayatı


Mostar gündüzü olduğu kadar geceleriyle de çok ünlü bir yer. Özellikle akşam saatlerinde Mostar’da eğlence hızlı bir eğlence hayatına tanık olmanız mümkün. Hırvatların olduğu bölümde eğlencenin daha da üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Ancak şu bir gerçek ki, Mostar’da yaşayan insanlar eğlenmeyi çok seviyor. Barlar, diskolar ve kafelerde vakit geçirmenizi öneririm. Özellikle Ali Baba adlı diskoyu size öneririm. Mağaranın gece kulübü olarak hizmet verdiği mekan misafirlerine sıra dışı bir ortam sunuyor. Işıklandırmasıyla da oldukça etkileneceğiniz yerin fiyatları da uygun. Gündüz de cafe olarak hizmet veren yerde bir şeyler içmenizi tavsiye ediyorum.


Mostar’da yeme içme


Mostar’a gittiğinizde Balkan mutfağının birçok lezzetini bulacaksınız. Bizim damak tadımıza uygun olan böreği ve cevapi olarak adlandırılan köfteyi neredeyse her restoran ya da lokantada bulabilirsiniz. Köfte fiyatları da 3 Euro civarında. Şehirdeki cafe ve restoranlar zengin kahvaltı seçeneklerine de sahip. Mostar Köprüsü civarındaki yerlerde ortalama 5-6 Euro’ya çok çeşitli kahvaltıları tercih edebilirsiniz.

Bosna Hersek içeren Balkan turlarımıza linkimizden ulaşabilirsiniz.

https://www.tatilkalbi.com/turlar/c/balkan-turlari