Maceraseverlere ve doğa tutkunlarına en güzel 40 seyahat belgeseli


İlham veren seyahat, yol ve yaşam belgeselleri, gezi tutkunlarını ekran başına kilitlemekle kalmıyor, yepyeni seyahat planlarına bir yenisini daha ekleme isteğini tetikliyor. Gözlerinizi dünyaya, doğaya, insana ve hayvanlar alemine açan seyahat belgeselleri, daha çok gezmek, daha çok görmek ve dünyaya dair sırları yerinde keşfetmek isteyen maceracılara gerçek yaşamın kapılarını aralıyor. İşte yol ve gezi belgeselleri içinde en çok ilgi çeken ve izlenme rekorları kıran 40 yol belgeseli ve görsel efektlere ihtiyaç duyulmayan dünyaların renkli aynaları…


1- Nepal’de Bir Aile: The Only Son


Nepal’in gündelik yaşamına ışık tutan seyahat belgeselleri arasında dikkat çeken, 2014 yapımı The Only Son, Pema isimli bir çocuğun hayat hikayesini anlatıyor. Pema’nın Katmandu Yetimhanesi’nde başlayan yaşamı, zamanla Nepal ile dünya arasında bir tercih yapmasına neden olacak kadar sıra dışı bir hal alıyor. Belgeselin izleyicileri ise Nepal’in yoksulluk, hastalıklar, sosyal yaşam ve doğal güzelliklerle örülü coğrafyasına Pema’nın gözlerinden bakıyor.


2- Doğa Sporları Geçidi- 180 Degrees South


2010, Netflix yapımı seyahat belgesellerinden biri olan 180 Derece Kuzey, Jeff’in macera dolu yolculuğunu mercek altına alıyor. Belgeselde sörf, tırmanış, yelken ve birçok adrenalin yüklü doğa sporu ekrana yansıyor.


3- Dünyanın Zorlu Rotaları: Jeremy Jones, Further


Jones ve ekibinin dağlarda, vahşi doğada, balta girmemiş ormanlarda geçirdikleri maceraları anlatan “Jeremy Jones, Diğer”, 2012 Netflix imzalı seyahat belgesellerinden biri. Dağlara tırmanan, ormanda zorlu yürüyüşlere çıkan, kimi zaman da bir snowboard üzerinde dağları aşan ekibin sıra dışı maceraları, izleyicilerine heyecan dolu dakikalar yaşatıyor.


4- Porto Riko’da Rap Rüzgarı: Residente


Porto Riko’nun ünlü alternatif rap sembolü Residente, orijinal ismiyle Rene Juan Perez Joglar’ın şaşırtıcı hikayesi bu belgeselde Afrika, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Amerikan yerlilerinin hikayeleriyle kesişiyor. Grubuyla birlikte 10 ülkeye seyahat eden Residente, izleyicilerini Rusya, Gana, Nijer, Burkina Faso, Gürcistan, Ermenistan, Fransa, İspanya, İngiltere ve daha birçok ülkede geçen günlere misafir ediyor.


5- Yepyeni Gerçekler: Dark Tourist


2018 yılının en çok izlenen seyahat belgesellerinden biri olan Karanlık Turist, aslında 8 bölümlük bir Netflix dizisi. İzleyicilerini turizmin karanlık dünyasıyla tanıştıran Dark Tourist’in sunucusu ise Gazeteci David Farrier.


6- Her Kilometresi İlham Verici- Pedal The World


Almanya doğumlu Felix Starck’ın gerçek yolculuk hikayesinin anlatıldığı Dünyayı Pedalla, yola çıkmak için ilham veren en başarılı gezi belgesellerinden biri. Starck’ın 22 ülkede yaptığı ve tam 18.000 kilometre katettiği bisiklet yolculuğunu anlatan belgesel, 2015 yılından bugüne popülerliğini korumayı sürdürüyor.


7- İki İnsan, Bir Köpek: Expedition Happiness


Almanya kökenli genç bir çiftin köpekleriyle birlikte çıktıkları Kuzey Amerika turu, muhteşem bir epik yol gezisi olarak belgesel tutkunlarını ekran başına kilitliyor. Satın aldıkları okul otobüsünü yenileyerek, bir yolculuk evine dönüştüren çift, seyahat etmenin avantajlarını, dezavantajlarını ve yaşanan olağanüstü hisleri izleyicileriyle paylaşıyor.


8- 12 Günlük Yarış: Hit The Road: India


Hindistan’dan başlayan 12 günlük bir çekçek yarışması, iki arkadaşın Mumbai ve Chennai’ye uzanan macerasını Hit the Road: India isimli belgesel ile ekranlara taşıyor.


9- Hindistan’da Zirveye Yolculuk: Meru


Bir aksiyon ve spor belgeseli olan Meru, dağcıların Meru Dağı’nın zirvesine yaptıkları zorlu yolculukları, yarıda kalan tırmanış girişimlerini ve yol boyunca dağcıları bekleyen sürprizleri izleyenleriyle paylaşıyor.


10- Doğaya Meydan Okuyanlar: The Edge Of Never


Gezi belgesellerinin ekstrem sporlar kuşağında bu kez, dünyanın en büyük ve en yüksek dağlarına meydan okuyan bir grup kayakçının maceraları yer alıyor. Doğaüstü manzaralarla bezenmiş görüntüler, tehlikeli sahneler, izleyenlerde heyecanla birleşen bir yola çıkma isteği uyandırıyor.


11- Yol Ve Müzik: Austin To Bosto


Yolculuğun tadı müzikle çıkar diyenlerin en sevdiği seyahat belgeselleri arasında yer alan Austin’den Boston’a, bir grup müzisyenin müzikle dolu iki haftasını, 3000 kilometrelik bir yol macerası ile buluşturuyor.


12- Sonsuza Kadar Sürsün İsteyeceğiniz Bir Yaz: The Endless Summer


İki sörf tutkununun o mükemmel dalgayı bulma ve yakalama anlarına tanıklık edeceğiniz Sonsuz Yaz, su sporlarına olan merakınızı kışkırtabilir.


13- Bir Başkaldırı Tırmanışı: Valley Uprising


Kültür ve doğa sporlarını etkileyici bir hikayede buluşturan yol belgesellerinden biri de Valley Uprising. Vadi İsyanı’nı başlatan ise bu belgeselde bir grup dağcı oluyor. Ulusal Park yönetimine karşı başkaldırının, sınırları zorlayan tırmanışlarla hayat bulduğu maceranın amacı, Yosemite Kayalıkları’nın hakimiyeti.


14- Amerika Doğal Güzelliklerine Bir Bakış: National Parks Adventure


Bir Amerika seyahatinden önce ülkenin doğal zenginliklerine, tarihine ve modern manzaralarına ışık tutan bir belgesel izlemek isterseniz, Milli Parklar Macerası oldukça ilginizi çekecektir. Utah’ın muhteşem doğal coğrafi oluşumlarından, Montana buzullarına uzanan bu Amerika macerası, ülkeye bambaşka gözlerle bakmanız için harika bir fırsat yaratıyor.


15- Kültürlerin Tarihine Yolculuk: Baraka


En iyi seyahat belgeselleri arasına girmeyi başaran Baraka, doğa olaylarının kültürlerin oluşumuna etkisini inceleyen meraklı zihinler için paha biçilmez bir bilgi kaynağı. 1992 yılı yapımı Baraka, kült belgesellerden biri olarak anılmaya bugün de devam ediyor.


16- Ayrıntıların Felsefesi: Jiro Dreams Of Sushi


Japon kültürüne ilgi duyan belgesel tutkunlarının bir solukta izlediği Jiro Dreams of Sushi, Tokyo metro istasyonundaki küçük bir restoranda geçiyor. Dünyaca ünlü suşi ustası 85 yaşındaki Jiro Ono’nun hayatından kesitler sunan belgeselde, mükemmelliğin detaylarda saklı olduğunun kanıtlarını ve Japon kültürüne ait ilginç bilgileri keşfedebilirsiniz.


17- Buzullarda Yaşamak: Antarctica- A Year On Ice


Dünyanın en soğuk yerinde 1 yılınızı geçirmeye ne dersiniz? Çoğumuz bunu deneyimleyemeyecek olsa da Antarctica: A Year On Ice, izleyicilerine muhteşem bir seyir tecrübesi sunuyor. Zorlu yaşam koşullarında, inziva ile geçen bir yılın hikayesinin anlatıldığı belgesel, doğa tutkunlarına tam bir görsel şölen vadediyor.


18- Herkes Yapabilir!: A Map For Saturday


Brook Silva Braga, bir gün New York’taki gösterişli yaşamını ve televizyon dünyasındaki kariyerini bırakıp, sadece sırt çantasını alarak dünyayı dolaşmaya çıkar. Hikayenin başlangıç cümlesi bile gözlerinizi pencereden dışarı çevirmeye yetiyorsa A Map For Saturday en sevdiğiniz gezi belgesellerinden biri olabilir.


19- Yüksek İrtifa Dağcılarına İthafen: K2- Siren Of The Himalayas


Himalayalar’ın Sireni, izleyenleri dağcılığın tehlikeli dünyasına çıkardığı bu yolculukta cesaret kavramını sorgulatan bir görselliğe imza atıyor. Bir grup dağcının sonsuza uzanan uçurumlarda, sıra dışı iklimlerde ve karla kaplı dağ manzaralarında geçen yolculuğu, yüksek irtifa dağcılığına meraklı izleyenlerin favori seyahat belgeselleri arasında yer alıyor.


20- Sınırları Aşın: India’s Frontier Railways


Hindistan, Nepal, Bangladeş ve Pakistan sınırlarının aile, kültür ve tarih birliği gibi kavramlarla aşıldığı 2014 yapımı Hindistan Sınır Demiryolları belgeseli, izleyicilerine tüm bu ülkeleri yakından tanıma fırsatı sunuyor.


21- Tarihe Ayna Tutan Bir Tezgah: The Trader, Sovdagari


Sovyet sonrası dönemde Gürcistan’daki kırsal yaşamı, patates karşılığında ikinci el eşya satan bir tüccarın gözünden anlatan Tüccar Sovdagari, ülkenin sosyal yapısına ve tarihine farklı bir açıdan bakmanızı sağlıyor.


22- Kadrajda Antarktika: Encounters At The End Of The World


Film yapımcısı Werner Herzog’un objektifinden yol belgesellerine yansıyan en ilginç Antarktika seyahatlerinden biri olan Dünyanın Sonundaki Karşılaşmalar, özel görüntüler ve açıklamalar ile sürükleyici bir belgesel seyri sunuyor.


23- Her Bölümde Yeni Güzellikler: Tales By Light


Her bölümde izleyenlerini sıra dışı bir fotoğraf sanatçısıyla tanıştıran Tales By Light, onları su altında ve yer üstünde, benzersiz türlerin, vahşi doğanın ve muhteşem manzaraların süslediği bir yolculuğa çıkarıyor.


24- Orta Doğu’nun Kalbine Seyahat: Holy Land, Startup Nations


Orta Doğu seyahat belgeselleri arasında kutsal toprakları konu alan ve ilginç görüntülerle dikkat çeken Kutsal Topraklar: Başlangıç Ülkeleri, tarihi çok eskilere uzanan, merak uyandırıcı bir hikaye anlatıyor.


25- Dünya Gezegeni Mercek Altında: Sacred Planet


Dünyanın en ilginç yerlerini, büyüleyici coğrafyalarını ve vahşi yaşamın gizemini tek bir belgeselde buluşturan Sacred Planet, Arizona kanyonlarını, ıssız Namibya topraklarını, Yeni Zelanda’nın bembeyaz plajlarını ve daha birçok sıra dışı noktayı içine alan bir dünya seyahati için ilk adımı izleyicileriyle birlikte atıyor.


26- Bir Kıta, Bir Sırt Çantası: First Time In Africa, Backpacking In South Africa & Namibia


YouTuber ve gezgin olan Karl Watson’un, Güney Afrika ve Namibya topraklarına yaptığı seyahatin tanığı olan bu seyahat belgeseli, Afrika’nın doğal güzelliklerini keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor.


27- Dünyanın 15 Ünlü Sahilinde Sörf: Given


Kauai’li genç bir çocuğun,15 ülkedeki sörf macerasını anlatan Given, izleyenlerin ufkunu genişleten, dünyaya bakış açısını değiştiren seyahat belgesellerinden biri. Belgesel, İzlanda, Fas, Tayland ve Peru’nun da yer aldığı 15 ülkede geçen sörf maceralarını, eşsiz doğa manzaraları ile birlikte izlemenin keyfini yaşatıyor.


28- Kuzey Işıklarında Macera: Under An Arctic Sky


Sörf temalı seyahat belgeselleri sizi sıra dışı bir coğrafyaya götürdüğünde, kendinizi bir anda kuzey ışıklarının eşsiz manzarasını seyrederken bulabilirsiniz. Bir grup sörf tutkununun İzlanda’nın kuzey kıyılarında yaşadıkları macera işte tam da bunu yansıtıyor. Kuzey ışıkları eşliğinde sörf yapmanın heyecanına eşlik eden kar manzaraları ise gezi belgesellerini neden sevdiğimizi kanıtlıyor.


29- Ailece Gezgin: Maidentrip


Gelmiş geçmiş en iyi seyahat belgeselleri arasında sayılan Maidentrip, ailesinin çıktığı yedinci dünya seyahatinde doğan ve artık 14 yaşında olan bir kızın hikayesini anlatıyor. Ufuklara yelken açma sırası bu küçük kıza geldiğinde, izleyenleri Panama’dan Galapagos Adaları’na ve Ümit Burnu’na dek uzanan bir macera bekliyor. Genç gezginlere ilham kaynağı olan belgesel 2013 yapımı olmasına rağmen, izleyenler üzerindeki etkisini hala sürdürüyor.


30- Kuzey Kutbu’nun Geleceği: Frozen Planet


Kuzey Kutbu ve Antarktika’da geçen yol belgesellerinden biri olan Donmuş Gezegen, buzullar arasındaki canlı hayatını, çevreyi ve iklim değişikliklerinin bölge sakinlerini nasıl etkilediğini anlatan etkileyici mesajlar içeriyor.


31- Sizce Mümkün Mü?: Living On One Dollar


Dört kafadarın sekiz hafta boyunca günde sadece bir dolarla yaşama çabalarını anlatan Living On One Dollar, yaşam ve seyahat belgesellerinin sıra dışı örneklerinden biri. Üstelik bu ilginç macera Guatemala’da geçiyor. Hastalıklar, açlık ve yoksullukla mücadelenin farklı açılardan ele alındığı belgesel, izleyicilerine insana ve yaşama dair olasılıklarla dolu bir macera yaşatıyor.


32- Müzikal Bir Hikayenin Peşinde: Bela Fleck Throw


Bela Fleck, en sevdiği enstrümanının kökenlerini keşfetmek için Afrika’ya doğru yola çıkıyor. Fleck’e eşlik eden izleyenleri bu yolculukta, sadece müzik değil Uganda, Tanzanya, Gambiya ve Mali’nin muhteşem fotoğrafları bekliyor.


33- Beş Kıtanın Beş Yılı: Samsara


Bazı seyahat belgesellerinin ne anlattığı bazen izleyen kişiye bağlıdır. Samsara, dünyaya bakış açınızı yeniden keşfedeceğiniz ve adının anlamını tam olarak yansıtan bir döngüyü ekranlara taşıyor. Samsara, hayatın sonsuz çemberi anlamına geliyor. Ve bu çember döndükçe Samsara belgeseli, yirmi beş ülkede, yüz farklı yerleşim bölgesinde çekilen görüntüleri yansıtmaya devam ediyor.


34- Kuzey Kutbu’nda Bir Saygı Yürüyüşü: Into The Cold, A Journey Of The Soul


Amerikan tarihinin en cesur kaşiflerinden biri olan Robert Peary ve asistanı, Kuzey Kutbu’na ilk ulaşan insanlar olarak 1909 yılının 6 Nisan gününde tarihe geçti. Birçok maceracının öncü olarak kabul ettiği Peary’nin anısına yapılan bir yürüyüş de böylece seyahat belgeselleri arasındaki yerini aldı. Soğukta: Bir Ruh Yolculuğu belgeseli, Peary’nin bu yolculuğunu anmak için Kuzey Kutbu’na yürüyerek giden iki gezginin seyahatini konu alıyor.


35- Bir Film Yapımcısının Kendini Bulma Yolculuğu: Riding Solo To The Top Of The World


Motosikletini dünyanın en ıssız ve zorlu coğrafyalarına süren Gaurav Jani, aslında bir film yapımcısı. Kendini bulma yolculuğuna izleyenleri de tanık ettiği bu belgeselde Jani, uzakları ve benliğini hedeflediği solo bir motosiklet yolculuğuna çıkıyor.


36- İtalya’da Yaşamak Ya Da Yaşamamak: Italy, Love It Or Leave It


İlk ödüllerini Suddenly isimli belgeselleri ile alan yönetmen Gustav Hofer ve Luca Ragazzi, bu belgeselde kamera önünde! Üstelik bu kez onları bir soru ve bulmaları gereken bir cevap bekliyor. İkisi de İtalyan olan bu iki yönetmen, İtalya’da kalıp kalmayacaklarına karar verecekleri yolculuğa, bir Fiat 500 model otomobil ile çıkıyorlar. İtalya’ya farklı bir gözle bakmayı hedefleyen ikili sonunda aradıkları cevabı bulacak mı?


37- Motosiklet Tutkunuysanız Bu Belgesel Sizin İçin: Long Way Round


Bir belgesel dizisi olan Long Way Round, dünyanın dört bir yanına motosikletleriyle seyahat eden iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Sibirya, Moğolistan, Kazakistan ve Alaska’ya uzanan yolculuk, gezmeyi, adrenalini ve tabii motosiklet seven izleyicileri, her bölümde yeni bir macerayla buluşturuyor.


38- Otelinizi Kolayca Bulun: Great World Hotels


Tatile mi çıkacaksınız? Peki yola çıkmadan önce ülkelere göre değişen otel yapıları ile verilen hizmetler hakkında bir ön izlemeye ne dersiniz? 2011 yılında bir Netflix yapımı olarak çekilmeye başlanan Büyük Dünya Otelleri belgeseli, tatile çıkmadan önce mutlaka izlemeniz gereken yol  belgeselleri arasında yer alıyor. Dünyanın en lüks otellerinden, sıra dışı otellere gerçek bir rehberlik hizmeti sunan belgesel, her bir bölümde karar vermenizi kolaylaştıracak adreslere uğruyor.


39- Sibirya’nın Bilinmeyen Yüzünü Keşfedin: Happy People, A Year In The Taiga


Yakın zamanda bir Sibirya seyahati planlıyorsanız, Werner Herzog imzalı Happy People: A Year in the Taiga belgeselini izlemek isteyebilirsiniz. Sibirya’nın coğrafi koşullarıyla uyumlanan hayatları, balık tutmanın, avlanmanın ve tarımın Sibirya topraklarına özgü yöntemlerini tüm ayrıntılarıyla anlatan belgesel, Sibirya’ya bambaşka bir gözle bakmanızı sağlıyor.


40- Dünya Gezegeninde Bir Günü Nasıl Yaşıyoruz?: Life In A Day


2011 yapımı muhteşem seyahat belgesellerinden biri olan Life In A Day, Dünyada Bir Gün, 90 dakikaya 192 ülkeden gelen videolar arasından seçilen görüntüleri sığdırıyor. Gönderilen 80.000 video arasından yapılan derleme, insanların gündelik yaşamlarına; diş fırçalamaktan yemek sofralarına, iş hayatından yol maceralarına varan ayrıntılarla dünyaya yepyeni pencereler açıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan farklı hayatlar, gündelik yaşamdan olduğu kadar, insan manzaralarından da kesitler sunuyor.