Lüksemburg’da Gezilecek Yerler


Başkent Lüksemburg


Defalarca işgale uğramış ve birden fazla kültürün egemenliği altında yaşamış başkent, 10. yüzyılda kurulmuş. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi kapsamında koruma altına alınan şehir, mahalleleri, surları, kaleleriyle tarih kokuyor. Avrupa Birliği kurumlarının yer aldığı şehirdeki bakım ve düzen diğer Avrupa şehirlerinde rastlayamayacağınız bir şeydir. Başkenti keşfe çıkacağınız nokta, şehrin tarihi merkezi eski şehir olarak adlandırılan Villa Haute’dir.


The Family of Man


Ülkenin kuzeyinde bulunan Clervaux şehrinde, UNESCO tarafından Dünya Hafızası listesine alınan Edward Steichen’in fotoğraf koleksiyonu, bugün Clevraux Kalesinde sergilenmektedir. İlk olarak 1955’te New York Modern Sanatlar Galerisinde sergilenen fotoğraflar, Edward Steichen’in kendi çektiklerini de dahil ettiği farklı kültürlerden insanların günlük yaşamını konu alıyor.  37 ülke gezen sergi, bugün Lüksemburg doğumlu fotoğrafçının ülkesinde ziyaretçilerini bekliyor.


Ardennes


İkinci Dünya Savaşı boyunca Normandiya Çıkarması’ndan sonra Avrupa’daki en büyük muharebenin yaşandığı yer olan Ardenler, akarsuları, yüksek platolar ve geniş arazileriyle tam bir cennet.  Doğayla baş başa kalmak isteyenlerin tatil yapabileceği Upper-Sûre ve Our olmak üzere iki doğal parkın olduğu bölgede, ayrıca ziyaret edilecek birçok kale bulunuyor.


Victor Hugo’nun sürgün kasabası


Lüksemburg’un kuzeyinde bulunanVianden, meşhur kalesiyle turistlerin ziyaret uğrak yerlerinden biri. 10. yüzyılda romanesk mimari tarzında yapılmış olan kale, birkaç restore geçirmesine rağmen günümüze kadar gelmiş. Yükseklik korkusu olmayanları bile tedirgin edecek bir yere inşa edilen kale, bugün müze olarak ziyarete açık durumda. Fransız Edebiyatının büyük temsilcisi Victor Hugo’ya bir zamanlar sürgün yeri olan kasabada, ünlü yazarın o dönemde kaldığı ev, bugün müze olarak ziyaretçilerini kabul ediyor.


Dünyanın en meşhur köyü


Avrupa Birliği üyesi ülkelere seyahat edeceğiniz zaman, uçak biletinden, otel rezervasyonundan önce düşündüğünüz ilk şey Schengen. Lüksemburg’da şarap üretimi yapan küçük bir köy olan Schengen, 1985 yılında yapılan Schengen Anlaşması ile bütün dünya tarafından tanınır bir yer haline geldi. Sınırları kaldıran anlaşmayı simgeleyen Schengen Anlaşması Anıtı ve Berlin Duvarından getirilen iki kesit göreceğiniz ilginç karelerden. Kimi zaman karın ağrılarına sebep olan, alındığında mucize olmuş gibi sevindiren bu vizenin, adını aldığı köye gitmek ilginç bir anı olabilir.