Londra’da toplu ulaşım kullanmak


Londra’da birbirinden güzel gezilecek yerler bulunuyor. Hiç bilmediğiniz bir şehre gittiğiniz zaman orada ulaşım hakkında bilginiz olmadığı için ne kadar güzel yer olsun gezmeniz çok zor oluyor. Bu nedenle gitmeden önce ulaşım hakkında biraz bilgi toplamak çok iyi bir fikir. Bizler de Londra’daki turunuzu rahat rahat gerçekleştirebilmeniz için ulaşım hakkında bilgilendirici bir yazı kaleme aldık. İşte Londra’da ulaşım:


Londra’da kullanılan ulaşım kartı: Oyster Card ve Travelcard


Londra’da otobüsleri, trenleri, metro ve deniz ulaşımında kullanılan MBNA’yı kullanabilmek için ziyaretçi Oyster cards, ziyaretçi Oyster Cards veya travelcards adındaki karta sahip olmanız gerekiyor. Şehirde dolaşımın en kolay yolu bu kartlar sayesinde oluyor.


Oyster Kartları, İngiltere’de yaşayan kişiler satın alıyor. Ziyaretçi Oyster Cards’ları ise uzun süre şehirde kalacakların alıp kullanabileceği bir kart. Travelcards, az bir süre şehirde kalacaklar için ideal bir kar. Özellikle bir ya da yedi gün kalacak kişiler bu kartı tercih edebilirler. Bu kartı da tüm toplu taşıma araçlarında kullanabilirsiniz. Bu kartları kullanmak çok kolay. Aynı yaşadığımız şehirde otobüslere metrolara binerken okuttuğunuz gibi bu şehirde de binmeden önce okutmanız gerekiyor.


Londra’da Ziyaretçi Oyster Cards’lar nasıl kullanılır?


Temassız olma özelliği ile kartları kolayca okutarak ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kartları ayrıca inerkende okutmanız gerekiyor. Bu sayede gideceğiniz yer mesafesi kadar ödeme yaparsınız. Eğer unutursanız kısa mesafe gitmiş olmanıza rağmen uzun mesafe gidiş parası ödemek zorunda kalırsınız. Kartları otobüs, tramvay, metro, Thames teleferiği ve nehir otobüsü MBNA’da kullanabilirsiniz. Nehir botlarında indirimli olarak kullanabilirsiniz.


Ziyaretçi Oyster Cards’ların sağladığı avantajlar


Kartların kullanımı çok kolay olduğu için şehirde ulaşım konusunda size büyük kolaylık sağlar. Ayrıca tek kişilik bilet almaktansa çok daha uygun bir fiyata ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılara büyük indirimler sağlıyor. Londra’nın önde gelen restoranları ve mağazalarında kullanabileceğiniz indirimler kazanabilirsiniz.


Ziyaretçi Oyster Cards’larını satın alabileceğiniz yerler?


Kartları Londra’da kaldığınız yere teslimi için sipariş verebilirsiniz. Londra’da ulaşım için alacağınız Ziyaretçi Oyster Cards ücreti 5 Sterlin. Bu ücreti kartı iade ederken siz vermiyorlar. Sonrasında karta istediğiniz kadar kredi yükleyebilirsiniz. Genelde Londra’da iki günlük gezi için ulaşım ücreti 20 Sterlin civarında tutuyor. Bu nedenle ilk olarak 20 Sterlin yüklemeyi düşünebilirsiniz. Ama bir hafta kadar bir süre kalacaksanız 50 Sterlin’lik bir kart tam size göre olacaktır.


Kartları satın alabileceğiniz yerler ise Gatwick Havaalanı İstasyonu’ndaki Gatwick Express bilet gişesinden ya da Eurostar tren istasyonlarındaki gişelerden kartınızı satın alabilirsiniz. 11 yaşından küçük çocuğunuz varsa onun için kart almanıza gerek yok.


Londra toplu ulaşım ücretleri


Londra’da ulaşım bazı bölgelere ayrılmış durumdadır. Yolculuğun maliyeti bölgelere göre değişim gösteriyor. Bölge 1’den 2 ye yolculuk 6,60 Sterlin, Bölge 1’den 4’e 9,50 Sterlin, Bölge 1’den 6’ya ise 12,00 Sterlin tutmakta.


Londra’da ulaşım için hangi kartı satın almak gerekir?


Ziyaretçi oyster cards ve travelcards arasında bir seçim yapamadıysanız size yardımcı olalım. İlk olarak Londra’da kaç gün kalacağınız ve ne kadar toplu taşıma kullanacağınıza dair önceden bir planlama yapmalısınız.


Eğer Londra turunuzda iki ile dört kez toplu taşıma kullanmayı planlıyorsanız ziyaretçi oyster cards almanız daha iyi olacaktır. Ama bir haftalık gibi uzun süreli bir Londra turu planlıyorsanız ve günde dört veya daha fazla yolculuk yapacaksanız 7 günlük bir Travelcards sizler için en ideal olanı.