Londra Stansted Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?


Londra seyahati için London Stansted Havalimanı’na gelenler şehir merkezine ulaşımın ne kadar pahalı olduğunu bilirler. Birçok low coast havayolu bu havalimanına uçuyor. Uçakla Londra’ya gelmek için alınan bilet kadar Stansted Havayolu’ndan şehre ulaşmak içinde hemen hemen buna yakın bir ücret ödeyebilirsiniz. Çünkü şehir merkezinden çok uzakta konumlanıyor.


Taksiye binmek ise şehir merkezine ulaşmaya çalışmak için çok maliyetli oluyor. Havalimanından şehir merkezine taksi ile ulaşım 140 Sterlin tutuyor. Türk lirasına çevirecek olursak 700 TL’den fazla bir para yapıyor. Yani uçak biletinden fazla bir maliyette şehir merkezine ulaşmanız gerekiyor. Ama çok daha ucuz bir yol var. Stansted Express ile sadece 47 dakikada ve daha ucuza şehir merkezine ulaşmak mümkün.


Peki, Stansted Express nedir?


Stansted Express adında Londra Stansted Havalimanı’ndan Londra Liverpool Caddesi’ne ulaşımı sağlayan raylı bir sistem bulunuyor. Ayrıca bu metro Tottenham Hale ve Stratford duraklarına da uğruyor. Her 15 dakika da bir metro kalkıyor. Sadece sabahın erken saatlerinde ve akşam geç saatlerde yarım saatte bir kalkıyor.


Tottenham Hale Metro İstasyonu hafta içi sabah 05.20’de açılıyor. Bundan daha önce havalimanına ya da şehir merkezine ulaşmak istiyorsanız Londra Liverpool Caddesi’ne gitmek gerekiyor. Metrolar Pazartesi – Cuma, Cumartesi ve Pazar olmak üzere farklı saatlerde hizmet veriyorlar.


Stansted Express ile ulaşım daha ucuz


Stansted Express’in fiyatı ise taksiye göre çok uygun. Erken rezervasyon yaptırırsanız Londra Liverpool Caddesi ile Stansted Havaalanı arasındaki tek yönlü ulaşım için 7 Sterlin’den başlayan fiyatlarla bilet alabilirsiniz. Tottenham Hale veya Stratford London’dan bilet fiyatları ise tek yönlü bilet için £ 6.50’dan başlıyor. Eğer geniş koltuklarda gitmek istiyorsanız birinci sınıfta 24 Sterlin’e bilet alabilirsiniz. Bu biletler sınırlı sayıda oluyor. Yani herkes faydalanamıyor. Biletler tükendiği zaman 7 Sterlin’e bulamayabiliyorsunuz. Ayrıca bu erken aldığınız bileti bir ay içinde kullanmanız gerekiyor.


Grupla seyahat ediyorsanız 3 kişi tek gidiş bilet 36 Sterlin oluyor. Normalde tek kişi 16.90 Sterlin’e tren bileti alabiliyor. Ama grupla 12 Strelin’e geliyor. Grup olarak alınan biletleri kişiler bireysel olarak kullanamıyor. Yani grubun dağılmaması gerekiyor. Bu fark edildiğinde ceza ücreti alınıyor. Eğer 1 ay içinde grupla geri dönüş yapacaksanız gidiş dönüş 54 Sterlin oluyor.


Trenlerde konforlu bir 47 dakikalık yolculuk geçirebilirsiniz. Ücretsiz Wifi, sınırsız bagaj ve telefonunuzu tabletinizi şarj edebileceğiniz prizler bulunuyor.


Stansted Havalimanı’ndan metroya iniş


Stansted Havalimanı istasyonu geliş salonuna çok yakın bir mesafede bulunuyor. Yaklaşık iki dakikalık bir yürüyüşün ardından kolayca ulaşabilirsiniz. Ağır eşyalarınız varsa hiç merak etmeyin. Nasıl eşyaları taşıyacağım diye düşünmenize gerek yok. İnsanların eşyalarını rahatça taşıyabilmesi için metroya gidişte yürüyen merdivenler ve rampalar bulunuyor. Londra Stansted Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımın kolay ve rahatça olabilmesi için her şey düşünülmüş. Artık Londra’ya gelirken şehir merkezine ulaşımın nasıl olacağını kara kara düşünmenize gerek yok. Yapmanız gereken tek şey Stansted Havalimanı’nda inip iki dakika yürüyerek Stansted Express’e ulaşmak