Lizbon 28 Nolu Tramvay


İstanbul ve Roma gibi benzer topoğrafik özelliklerden dolayı, 7 tepe üzerinde kurulmuş Lizbon’un önde gelen simgelerinden bir tanesi dünyaca ünlü 28 numaralı tramvaydır.1930’lu yıllarda bu hat, Lizbon için toplu taşıma görevi amacıyla kurulmuştur.

Güzergah boyunca oldukça yoğun iniş ve çıkışların, eğimli ve yılan gibi uzanıp giden dar yollar geçilir. Bugün, dünyanın neresinde olursa olsun yeri, ancak müzede olması gereken 30’lu yılların klasik tramvaylarının, 90’larda baştan sona tadilattan geçirilip kullanılmakta olduğunu hatırlatırım.

Lizbon halkının özellikle Baixa bölgesini Alfama ve Kale’den ayıran dik yamaçları çıkmak için tercih ettiği 28 numaralı tramvay, şehrin Baixa, Graça ve Alfama semtlerinden geçip Estrela ve Campo Ourique’ye doğru devam eder.

Lizbon’un efsane tramvayı Electrico 28 ile seyahat etmenin ipuçları

1- Kalkış istasyonu şehir merkezinde bulunan Praça do Moniz meydanıdır.

2- Varış istasyonu Campo Ourique’dir.(Prazeres Meydanı)

3-Sabahın ilk saatlerinden akşam 21.00 arası her 11 dakikada karşılıklı kalkar.

4-Tek yön gidiş ücreti 2.8€ olup ücret tramvayda ödenir.

5- Hat üzerinde kalkış ve varış dahil olmak üzere arasında toplam 33 istasyon bulunur.

6- Alfama’da Sao Jorge Kalesi,Se Katedrali ve Santa Luzia seyir terasından geçer.

7-Lizbon’un gece hayatının merkezi olan Barrio Alto’dan geçer.

8- Baixa’da sinema ve tiyatroların olduğu Chiado’dan geçer.

9-Esrela’da Bazilika önünden geçer.

10-Tramvay ile bu turu yapmak için mutlaka sabah 08.00 – 10.00 ve öğleden sonra 14.00- 16.00 saatlerini seçin, zira yoğunluk daha da azalır.

11-Mutlaka pencere kenarına oturun.

Şimdi tahtadan yapılmış koltukların üzerinde bir güzel arkanıza yaslanın, birazdan hiç de yabancısı olmadığınız ıslak caddeler, daracık sokaklar, oldukça dik merdivenler, çiçekler ve çamaşırlarla dekore edilmiş balkonlar göreceksiniz.