Kanada göçmenlik başvurusu nasıl yapılır?


Kanada seyahatimde şu meşhur “Kanada Vatandaşlığı nasıl alınır?” sorusuna da yanıt bulmaya çalıştım. Bazı uzmanlarla konuşma fırsatım oldu. Her ne kadar bu konuda Yoldasın’da detaylı bir yazımız olsa da ben de köşemden bazı notları sizinle paylaşmak istedim. Kanada Vatandaşı nasıl olunur? diye mutlaka araştırmış, eşe dosta sormuşsunuzdur. Ben de dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.

Öncelikle şunu söylemeliyim, Kanada göçmenlik başvurusu 3 şekilde yapılıyor. Bir meslek ile alakalı göçmen başvurusu, yatırımcı göçmenlik ve mültecilik. Gelin tek tek bakalım…

Mesleki göçmen başvurusu

Kanada’ya yapacağınız başvuruda sahip olduğunuz her özellik ayrı ayrı puanlanıyor. Örneğin, İki dil bilenlerin, iş tecrübesi ve eğitimli olanların, hatta yüksek lisans ve doktorası bulunanların bu özelliklerinin artı puan oluşturduğunu belirtmeliyim.

Eyaletler kendileri de göçmen seçebiliyor. Quebec, Nova Scotia, Manitoba gibi farklı eyaletler ayrı ayrı kendi göçmenini seçebiliyor. Bazı eyaletler mesela 2 sene o eyalette kalma zorunluluğu koyuyor. Çünkü Nova Scotia’dan gelen bir göçmen atlayıp Toronto’ya geçebiliyor. Bu yüzden kendi göçmenini kendisi alan eyaletler de bazı kısıtlamalar getiriyor. Örneğin Quebec her zaman farklı bir konuma sahip. Federal hükümet ile anlaşma yaparak kendi göçmenini kendisi alıyor. O yüzden Montreal’den girip Vancouver’a çalışmaya gidebiliyorsunuz.

Kanada göçmen alımı için her sene belli meslek listeleri yayınlıyor. Hemşire, orman mühendisi, hasta bakıcı çok fazla arıyorlar. Özellikle hasta bakıcı ve hemşireye talep yüksek. Sağlık sistemlerinde açıklar var. Her yıl hangi meslek gruplarında ihtiyaç olduğu, bu meslek gruplarının hangileri olduğu her sene Kanada’nın göçmen başvuruları ile alakalı sitesinde yayımlanıyor. Kanada bu seçili meslekleri express başvuru altında online alıyor. 4-5 ay içinde sonuçlanıyor, çünkü çok ihtiyaç var. Normalde diğer kategoriler için dosya göndermeniz gerekiyor. Diğer meslek gruplarında kabul süresi 2-3 seneyi bulabiliyor.

Yatırımcı göçmenlik

Diğer Kanada vatandaşlık başvuru şekli ise yatırımcı göçmenlik. Burada girişimci başı 250 bin Kanada Doları’nı bir bankaya yatırılıyor ve devlet onu bloke ediyor. Tek kişi için biçilen bir bedel olsa da uzmanlar bir aile için de geçerli olabileceğini söylüyorlar. Ailenizle beraber başvurabiliyorsunuz, bu mümkün. Bunun yanısıra 800 bin dolarlık mal varlığı veya gayrimenkul gösterme zorunluluğu var. Ayrıca 400 bin dolarlık yatırım sözü vermenizi istiyorlar. Bu parayla iş açabilir veya hazırda işi olan birine ortak da olabilirsiniz. Mesela onları hemen kabul ediyorlar. Bankadaki paranızı da 5 yıl sonra 20 bin dolarını keserek devlet size geri veriyor. Öte yandan Kanada’da ev almayı yatırım olarak görmüyorlar, mutlaka iş yapmanız gerekiyor.

Anlayacağınız paranız pulunuz olunca Kanada’da vatandaşlık daha kolay oluyor. Gerçi dünyanın her yeri böyle değil mi? Her devletin vatandaşlık için farklı kuralları var.  Sizden sermayeniz ile iş yapmanız isteniyor. Kanada’da konuştuğum uzmanlara göre, Amerika’da bu 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor.

Mülteci olarak başvurmak 

Kanada göçmenliğinde son yol mültecilik. Turistik vizeyle gelip ben burada mülteci olarak kalacağım diyenlerin sayısı da hayli yüksekmiş. Turist olarak gelip ben lezbiyenim diye kalanlar bile varmış. Kanada Türkiye’yi 12 yıldır mülteci liginin dışında tutuyordu ancak son 2 yıldır Türkiye’yi demokrasi alt ligine aldığı için mülteci kabul etmeye başlamış. Ben hıristiyanım, dinimi burada daha rahat yaşarım diye başvuranlar da olmuş. Siyasi ve kimlik üzerinden beyanlar da bulunanlar da varmış. Kanada Hükümeti iyi niyetli beyanlara bakıyor. Fakat sizin bir defa yalanınızı yakaladı mı isterseniz 10 sene önce pasaport alıp vatandaş olmuş olun sizi vatandaşlıktan atıyor. Tabii verginizi de her sene deklare etme zorunluluğunuz var. Mutlaka veri ödemek ve  kazancınızı devlete göstermek zorundasınız.