İztuzu Plajı Nerede?


İztuzu Plajı Nerede?

Turizm kenti olan Muğla’nın en güzel plajlarından birisi olan iztuzu plajı ‘nın nerede olduğundan ve iztuzu plajı hakkında daha birçok şeyden bu yazıda sizlere bahsedeceğim. İztuzu plajı nerede merak edenler için iztuzu plajı turizm kentimiz olan Muğla ilimizin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan beldesine çok yakın bir konumdadır toplam da 4,5 km uzunluğa sahip bir tertemiz bir Akdeniz plajıdır. İztuzu Plajı , çok farklı bir özelliği ilede insanları hayrete düşürmektedir. Plaj, deniz suyu ve tatlı su arasında bulunan ender plajlardan biridir. Bu özelliği ilede çok sayıda araştırmalara konu olmuştur. İztuzu plajına, Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmasından dolayı bu plaja ikinci ad olarak da ”

Kaplumbağa Plajı (Turtle Beach)” da denilmektedir. Kaplumbağaların yumurtalarının bulunduğu yer düzenli olarak koruma altına alınmış durumdadır. Plajda denize girenlerin yumurtalara zarar verememesi için yumurtaların olduğu bölgeler düzenli olarak işaretlenmektedir. 1988 yılında yönetim tarafından alınan karara göre plaj, kaplumbağaların rahatsız edilmemesi için saat 20:00-08:00 arası kapalıdır ve çevresinde gürültü çıkarmak veya ışık yakmak yasaktır. Bu düzenlemeler sayesinde sayıları da gitdikçe artış göstermektedir. Ayrıca plajda yaralı kaplumbağalarının tedavilerinin yapıldığı bir tedavi merkezi de bulunmaktadır. İztuzu plajı yerli veya yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği plaj, doğallığı ve temizliği ile dünya genelinde bir sürü kuruluş tarafından ödüllendirilmiştir. Plajın aldığı ödüller şu şekildedir: Ödülün adı: Avrupa’nın En İyi Açık Alanı, aldığı tarih: 2008 Veren Kuruluş: The Times.Ödülün adı: Avrupa’nın En İyi Plajı, verildiği tarih: 2011 Veren kuruluş: Zoover ve Meteovista. Ödülün adı: Avrupa’nın En İyi 7. plajı, verildiği tarih: 2013 Veren kuruluş: Trip Advisor

İztuzu Plajı’na Nasıl Gidilir?

Muğlanın en önemli plajlarından olan iztuzu plajına en kolay ulaşım şekilleri aşağıdaki gibidir.

Toplu taşıma araçları ile ulaşım şekilleri: İlk olarak ortaca ilçesi ve dalyan beldesine gelen dolmuşlara yada otobüslere bindikten sonra dalyana geliniz ve dalyan PTT si önünden kalkan iztuzu plajına giden dolmuşlara binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca sabah saat 9 dan itibaren sefere başlayan dolmuş tekneler ile dalyan şehir merkezinden kalkan tekneler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Dolmuş tekneler gün içinde saat 13:00 dan başlar akşam 18:00 a kadar dolmuş tekneler ile dönüş sağlayabilirsiniz.

Özel araç ile ulaşım şekilleri: Özel araç ile gelecek olan ziyaretçilerin ilk olarak Ortaca ilçesine ulaştıktan sonra ilçeden dalyan beldesine doğru ilerleyiniz dalyan merkezden yaklaşık olarak 4.5 km kadar gitmeniz gerekecek şehir merkezinde ki tabelaları kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak aşağıda eklediğim google harita üzerinden direk olarak yol tarifi isteyebilirsiniz.

Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri Ortaca Dalyan Otelleri

Muğla’nın en güzel plajlarından birisi olan iztuzu plajına giriş tamamen ücretsizdir. Böyle güzelliklere sahip plajın girişlerinin ücretsiz olması da gelen misafirleri oldukça fazla memnun etmektedir. Plaja girecek olanların sabah saat 08:00’dan akşam saat: 22:00 saatleri arasında plaja girebilirler bunun dışında kalan saatler de kaplumbağaların güvenliği nedeni ile plaj kullanıma kapatılmıştır.