İbiza adasına nasıl gidilir? Gezi Turu


İbiza, Akdeniz’de bulunan ve İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Balear Adalarını Mayorka, Minorka, Cabrera ve Formentera ile birlikte oluşturan 5 büyük adadan üçüncüsüdür.


Yüzölçümü 575 kilometre olup, 112.000 kişi yaşar ve isimleri İbiza, Santa Eularia del Rui ve San Antonio de Portmany olan toplam üç tane şehri vardır.


İbiza’nın adı nereden geliyor?


İbiza Adası, 40 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde olduğu için adanın neresine giderseniz gidin seyahat süresi 1 saati aşmaz. Adanın ismi Arapçadan gelir, yerel halk ve Katalanlar Eivissa ismini kullanırlar. Şehir esasında Anadolu’nun güney kıyılarında ticari koloniler kurmuş olan Fenikeliler tarafindan M.Ö 650 tarihinde kurulmuştur.


Neden ‘Beyaz Ada’ deniliyor?


İbiza Adası 60’lı yıllarda ortaya çıkan hippy hareketi sonucu, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen hippy’lerin adada bir koloni kurmasıyla tanınmıştır. Halen adanın bazı kesimlerinde yerleşik hippy kolonileri bulunmaktadır. Adadaki evlerin beyaz renkli olmasından dolayı beyaz ada da denilir.


İbiza esasında pahalı bir yer değil onu pahalı hale getirenin yapacağınız extra harcamalar olacağını unutmayın.


İbiza’ya nasıl gidilir?


1-Deniz yoluyla:


*Türkler için mesafeden dolayı arabayla gitmek oldukça zordur. *İbiza’ya deniz yoluyla ulaşım, sadece 3 tane İspanyol şehri üzerinden gerçekleşmektedir. *Arabayla İbiza’ya gitmek isteyenler için deniz yoluyla ulaşım son derece konforlu feribotlarla gerçekleşmektedir ve fiyatları oldukça uygundur. * Barselona – İbiza arası feribot 8.5 saat sürer (en uzun yolculuk süresi). *Valencia – İbiza arası feribot 6.5 saat sürer. *Denia – İbiza arası feribot 3.5 saat sürer (en kısa yolculuk süresi).


2–Havayoluyla ulaşım:


Geçmişte doğrudan uçma fırsatı bulamadığımız İbiza’ya artık Prontotour ile direct uçabilirisiniz.


İbiza’ya ne zaman gitmeli?


İbiza’da Mayıs başında başlayan sezon, Eylül sonuna kadar sürer ve yazın oldukça kalabalıktır. Ada için ideal zaman, Haziranın son 2 haftası, Temmuz ve Eylül ayının ilk üç haftasıdır.


İbiza’da gezilecek yerler


Sizlere özellikle D’alt Villa diye adlandırılan eski şehre gitmenizi ve aşağıda sıralayacağım yerleri görmenizi tavsiye ederim.


İbiza’da hangi otelde kalırsanız kalın taksiye en fazla 12€ ödeyerek, direkt Kale’ye gidin . Kale kapısında arabadan inin zira arabalar yolun hem dar hem de kapalı olmasından dolayı içeri giremezler. İçeri girdikten sonra takriben 50 m uzunluğunda bir tünelden geçip burçların olduğu en yüksek kısma çıkın. Sol tarafa bakarsanız yeni ve modern İbiza’yı hafifçe sağa dönüp ufuk çizgisine bakarsanız Formentera Adası’nı biraz ilerleyip tam sağınıza bakarsanız en dipteki koy, Las Salinas Plajı yakınında oteller bölgesi ve Playa D’en Bossa’yı görürsünüz.


Eğer yukarıda bir gürültü duyarsanız, kaldırın kafanızı dokunun deklanşöre çünkü alana inmekte olan uçağı fotoğraflayabilirsiniz.


Kale içinden devam edip katedralin önünden geçip eski Belediye Binasına geldiğiniz an, İbiza’nın Pittoresk yüzünü yani beyaz evlerini daracık caddelerini ve sokaklarını ve oldukça dik şekilde aşağı inen uzun merdivenlerini görürsünüz. İşte o anda Orta Çağ’ı ellerinizde hissedersiniz.


Dik merdivenler yerine dar yollardan yürümenizi tavsiye ederim. Kayboldum diye korkmayın zira daracık yollar sizi şehrin alt surlarına götürecektir.


Surları gördüğünüz anda ağaçlar altında oldukça hoşunuza gidecek ağaçlarla çevrili alanlar ve tipik barlar ile karşılaşacaksınız. İsterseniz oturup bir şeyler yiyip içebilir ve hatta biraz ileride yol üzerinde bulunan küçük butiklerden alış veriş yapabilirsiniz.


Surların hemen önünde bulunan trafik lambalarından sonra sağa dönün artık aşağı indiğiniz için İbiza’nın merkezindesiniz özellikle sağ taraftaki sokaklar dükkanlarla dolu.


Şehir turunu aşağıdan yukarıya yapmayın


Sol tarafınızda ise İbiza’nın en eski binalarından biri olan Teatro Pereyra var. Burası hem bar hem de akşam saatlerinde canlı müzik yapılan oldukça nezih bir o kadar da ucuz bir yer. Eğer Hard Rock Cafe’yi arıyorsanız 50m ileride hemen solda köşe başında.


Tavsiye ettiğim eski şehir turunu asla aşağıdan yukarı yapmayın zira hem oldukça yorucu olur hem de geriye dönmek için taksi bulamazsınız ve tekrar aşağıya kadar yürümek zorunda kalırsınız.


Formentara Adası


Eğer vaktiniz var ise tavsiyem özellikle İbiza eski limandan kalkan katamaranlar ile Formentera Adası’na gitmeniz.. Adayı cazip kılan tek unsurun plajları olduğunu da unutmayın.