Gizemli ve Büyüleyici Kuzey Işıkları Gezi Rehberi


Dido dendiğinde akla ” Na diiida didoooo” ile ” I will go down with this ship…” cümleleri akla gelmiyor mu? Bilmeyenler için söyleyelim, birincisi türkü ikincisi ise türkü ile aynı ismi taşıyan Dido isminde, nazik ve sis gibi bir ses sahip güzel bir kadın solist… Peki bize ne bundan, yani ” Kime, ne yararı var ?!…” Tamam canım hemen kızmayın. Dido’nun ( Solist olan ) ” Northern Lights ” diye bir şarkısı var. Yani ” Kuzey Işıkları ” … İşte bu yazımızda da sizlere, bu şarkıya ilham olan doğa harikasından, yani Kuzey Işıkları’ndan bahsedeceğiz.


Kuzey Işıkları Nedir & Nasıl Oluşur ?

Hızlıca, sıkıcı bölümü geçelim. Kuzey Işıkları, yeryüzünün sahip olduğu manyetik alan ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların karşılaştıklarında, birbirleriyle girdikleri etkileşim sonucu ortaya çıkan bir ışımadır. Yani çeşitli mıknatıssal/manyetik etkilere sahip olan dünyamıza Güneş’ten gelen bazı parçacıklar, ” Oooh be, Dünya varmış…” diyerek bu manyetik etkilerin verdiği rehavetle ışıyıp, saçılıyorlar… tabi bu işin latifesi. Daha bilimsel bir açıdan bakarsak, bu ışımaların olduğu yerin iyonosfer olduğunu görürüz. Bilimsel saptamalar bizlere daha çok 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemlerinde ışımaların olduğunu gösteriyor; yani Kuzey Işıkları‘nı en güzel göreceğimiz yerleri bilim bizim için saptamış bile.

Olur da bir yerde lafı açılırsa, konuya daha hakim gözükmeniz için etimolojik kökeninden de bahsedelim öyleyse; Aurora Borelais olarak geçen Kuzey Işıkları, ismini Roma Şafak Tanrıçası‘ndan almaktadır. Kri olarak bilinen bir halk ise bu ışıklara Ruhların Dansı ismini vermişlerdir. Hatta orta çağda Tanrı’dan işaretler olduğuna inananlar bile olmuş… Yani Kuzey Işıkları tarih boyunca bizlere çeşitli ilhamlar vermiş.

Kuzey Işıkları En İyi Nerede İzlenir ?

Kuzey ışıkları adı üstünde en iyi kuzey ülkelerinde izlenir. Sizler için Kuzey Işıkları’nı izleyebileceğiniz en iyi 5 yeri derledik.

1 – Norveç / Svalbard

Bir ada olan Svalbard, Kasım – Şubat ayları arasında sizlere Kuzey Işıkları‘nın muazzam görüntülerini sunabilmektedir. Tabi bir de düz mantık var; ne kadar yüksek o kadar güzel görüntü…

2 – Finlandiya / Kakslauttanen

Kakslauttanen şehrinde, camdan inşa edilmiş eskimo evlerinde Kuzey Işıkları‘yla tanışabilirsiniz. Tasavvur edin bir yanda odun ateşi, saunada kıyım kıyım ter atıyorsunuz, dışarısı eksi bilmem kaç derece ve gökyüzünde Kuzey Işıkları… Helsinki üzerinden gidebileceğiniz Kakslauttanen, lüks ancak unutulmaz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

3 – İzlanda / Reykjavik

Bütçe olarak cüzdanınızın şişkinliğiyle ilgilenemeyen ekonomik bir seçim burası. Üstelik ünlü Game of Thrones‘un çekildiği yerler de oldukça yakın bu bölgeye… Bölge çeşitli doğa harikaları ve gezileriyle, sizlere Kuzey Işıkları‘ndan fazlasını vaat ediyor diyebiliriz. Türkiye’den aktarmalı uçuşla gidebileceğiniz Reykjavik, iyi bir seçenek…

4 – İsveç / Jukkasjärvi

İsveç‘te bir köy olan Jukkasjärvi , Kuzey Işıkları’nı rahatça görebileceğini turlar düzenlemekle kalmıyor, bölgenin çeşitli yerlerine de geziler düzenliyor. Köy içerisinde pahalı ve fantastik bir buz otelini yahut Kiruna bölgesinde daha makul bir konaklamayı tercih edebilirsiniz.

5 – İskoçya / Caithness

Sizlere son önerimizse, gaydalı sesler ve etekli erkeklerle geliyor!… Korkmayın, korkmayın… Braveheart‘ı hatırlayıp sakinleşin. Derin bir nefes alın… Evet; İskoçya‘dasınız. Kuzey Işıkları için Caithness sahili en güzel gözlem yerlerinden biri olarak geçiyor. Üstelik İskoçya gerek tarihi gerekse doğasıyla, sizlere muazzam bir tecrübe sunuyor…

“Northern Lights” güzel şarkı aslında. Fakat Kuzey Işıkları‘nı görmek için planlanan keseye uygun bir gezinin yanında, sıfır kalıyor… Biz güzele güzel demeyiz, güzel bize ışımayınca!… Tamam, sustuk.

Yurtdışı turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/turlar/c/yurt-disi-turlari buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.