Girne Kalesi Nerede?


Girne Kalesi 7. Yüzyılda kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir. Kale, daha sonra Venedikliler ve son olarak Osmanlılar’ın yönetimine geçmiştir.

Lüzinyanlar döneminde önemli bir yer olmuştur. Bu dönemde kalede bazı değişiklikler yapılmıştır. 1373 yılına kadar restorasyon çalışmaları sürdürülmüştür. Kale, zamanının savunma yöntemleri olan şovalye ve okçulare göre yapılmıştır. 1489’dan sonra, Venedikliler kontrol ele alınca Osmanlı saldırılarına karşı kale çevresinde yeni kuleler inşa etmiştir. Lakin Osmanlı, Lefkoşa’da zafer elde edince Venedikliler Girne Kalesi’ni direnişsiz olarak 1570’de teslim etmiştir.

Girne Kalesi içerisinde Luzinyan Kulesi (Bizans), Venedik Kulesi, St. George Kilisesi (Bizans), Kırnı Mezarları, kalenin su ihtiyacını karşılamak için sarnıçlar, zindanlar bulunmaktadır. Kaleyi tamamen gezmek yaklaşık 1 saat sürmektedir. Kalenin içindeki levhalara dikkat etmekte fayda vardır. Bazı dayanıksız duvarların olduğu düşünülen bölümler ziyarete kapalı durumdadır.

Kalede yakın dönemde, Eski Eserler Dairesi’nce yapılan çalışmalarla bir çok tarihsel tipleme ve mekan canlandırmaları sayesinde modern bir atmosfer oluşturulmak istenmektedir. Kaleyi gezerken Kıbrıs toprakları üzerinde yüzyıllar boyunca yaşanan tarihsel olayların önemi,tarih boyunca insanların Kıbrıs’a bu denli verdikleri önem belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Girne Kalesi’ni ziyaret edecekler için meşhur Kıbrıs Kahvesi önerilmektedir.


Girne Kalesine Nasıl Gidilir?

Kuzey Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Gazimağusa’dan kalkan servisler bulunmaktadır. Bu servislerin fiyatları da uygundur. Bu şekilde Girne’ye vardıktan sonra Girne Kalesi kolaylıkla bulunabilir. Araçlarıyla seyahat edenler için müzenin açık adresi, ‘Girne Kalesi, Küpdemir Sokak’ şeklindedir. Aynı zamanda yollardaki tabelaları gözlemlemek yeterli olacaktır. Girne Kalesi’ne uzaklık Lefkoşa’dan 26 kilometre, Gazimağusa’dan 80 kilometredir.

Girne Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzeye girmek için belli bir giriş ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu giriş ücreti, 50-100 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Batık Gemi Müzesi’nin yaz ve kış dönemleri için ziyaret saatleri farklıdır. Batık Gemi Müzesi kış döneminde haftanın her günü 09:00-13:00/14:00-16:45 arasında faaliyet göstermektedir. Yaz döneminde ise haftanın her günü 09:00-14:00 / 17:00-19:00 arasında faaliyet göstermektedir.

Kıbrıs Turumuza Buradan Ulaşabilirsiniz