Girit Adası Gezilecek Yerler


Akdeniz’in beşinci büyük, Yunanistan’ın en büyük ve en zengin adası Girit. Adanın zenginliği tarihinden, doğasından ve leziz yemekleri ile dolu mutfağından geliyor. Bu büyük ve zengin adayı görmeye dünyanın dört bir yanından turistler adeta akın ediyorlar. Akdeniz ikliminin de etkili olması ile adanın her yerini dört mevsim rahatça gezebileceğiniz muhteşem bir Girit Turu sizleri bekliyor.


Girit’in tarihi yerleri


Tarihteki Avrupa’nın en eski uygarlığı olan Minoslar’a ev sahipliği yapmış olan Girit’te eski zamanlardan kalma pek çok kalıntı bulunuyor. Heraklion’daki havalimanında indikten sonra bu uygarlığa ev sahipliği yapan şehir karşılıyor sizleri. Burada limanda bulunan kaleyi ve dar şirin sokaklarında gezebilirsiniz. Heraklion’da tipik ana kara Yunan şehir yaşantısından izler bulabilirsiniz.


Ayrıca burada Heraklion Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Burada geçmiş zamanlardan kalma pek çok heykel, çömlek ve tarihi eser sergileniyor. Ayrıca Heraklion’da bulunan antik kenti de gezerek geçmişe bir yolculuk yapabilirsiniz. Knossos ören yerini de listenize eklemeyi unutmayın. Burası Avrupa’nın ilk yerleşik uygarlığı olan Minoanlar’ın yaşadıkları çömleklerinin, takılarının ve minik heykellerinin bulunduğu, tavuskuşu figürleri ve eski Roma mimarisi ile dikkat çekiyor.


Kazancakis’in mezarını mutlaka görün!


Girit denilince akla yerel halk için filozof mertebesine ulaşmış olan ünlü yazar Kazancakis geliyor. Zorba’nın yazarı Nikolas Kazancakis’in mezarına ziyaret için gidebilirsiniz. Kazancakis için doğum yeri olan Myrtia’da küçük bir de müze bulunuyor. Bu müze içerisinde ünlü yazarın çalışmaları sergileniyor. Ayrıca yazarın ailesinin eşyaları da müzede bulunuyor.


Venedik ve Osmanlı zamanlarında Girit’i koruma amacı ile birçok kale inşa edilmiş. Bu kalelerden bazıları Venedik Kalesi, Sitia şehrindeki Kazarma ve Rethymno şehrinde bulunan Fortezza Kalesi’dir. Mutlaka bu kaleleri görmeye giderek geçmişte yaşayan insanların bu adayı nasıl korumaya çalıştıklarını yerel halktan dinleyebilirsiniz. Ayrıca Rethymno şehri Girit’in en çok turist çeken yerleri arasında. Resmo olarak da bilinen bu şehirde Forteszza Kalesi’nden başka gezilecek çok güzel bir Sanat Müzesi bulunuyor. Aynı zamanda burası Girit’in üçüncü büyük şehri.


Spinalonga’da tarihin içinde bir tur atın!


Girit’in burnunun ucunda yer alan tarih kokulu Spinalonga Adası’na teknelerle geçerek burada bulunan kaleyi de yakından görebilirsiniz. Bu adaya Elounda ve Aghios Nikolaos’tan kolayca ulaşabilirsiniz. Surlarla çevrili olan bu adayı gezerken dar sokaklarına göz atmayı da unutmayın. Spinalonga’ya ulaşım yarım saat kadar sürüyor ve saat başı tekneler kalkıyor.


Konya değil burası Hanya!


Yunanca Xavia, İngilizce Chania olarak bilinen Girit’in güzel liman şehri ise kesinlikle Hanya. Burası Girit’in ikinci büyük şehri. Bu büyük şehirde gezilecek çok güzel yerler bulunuyor. Bunlardan biri de Girit Tarih Müzesi. Burayı ziyaret ederek Hristiyanlık döneminden kalma eserleri görebilirsiniz. Ayrıca burası Yunanistan’daki ikinci en büyük Deniz Müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzede savaş gemilerinin aslına sadık kalınarak yapılan maketleri ve bir de maket atölyesi yer alıyor. Müzeden sonra şehrin limanında bulunan minaresi yıkılmış Hasan Paşa Cami, Hanya’nın simgelerinden biri. Şu anda bu cami çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.


Girit’te gezilecek yerler


Girit’in 2 şehrini görmeden dönmeyin derim. Bunlar yukarıda bahsettiğim Hanya ve Rethymno. Bu iki güzel şehirde de cami yer alıyor. Rethymno’da bulunan caminin adı Gazi Hüseyin Cami. Bu cami günümüzde konser salonu olarak kullanılıyor. Rethymno, dar sokakları arasından çıkan otantik tavernaları ile oldukça davetkar bir şehir. Benim Girit’te favorim kesinlikle Rethymno.


Girit’in tarihi yerleri dışında da gezilecek farklı pek çok güzel yerleri bulunuyor. Özellikle masmavi denize sahip plajları turistleri çeken yerlerin başında. Elafonisi Plajı, Elounda Plajı, Falasama Plajı ve Kedrodasos Plajı Girit plajları arasındaki en ünlülerinden. Bu plajlara giderek turkuaz renkli denizin tadını sonuna kadar çıkarmalısınız. Ayrıca buranın sualtı dünyasını görmek için tüplü dalışı sonrasında ise rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü gibi su sporları yapmayı unutmayın.


Ayrıca Girit’in doğa severler için harika gezilecek yerleri mevcut. Samaria Kanyonu bunlar yerlerden sadece birisi. Bu kanyonda sırt çantalı gezi için hazırlıksız çıkmamanızı öneririz. Çünkü yaklaşık 5-6 saatlik uzun bir yolculuk sizi bekliyor olacak.


Beyaz Dağ, Psiloritis, Dikteon Mağarası, Gourgouthakas Mağarası, Therisso, Filler Mağarası, Lassithi gibi daha pek çok yerde doğa sporları gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz Beyaz Dağ’da kayak gibi kış sporları yapıp, Therisso’da treaking ve tırmanış yapabilirsiniz. Eğer merak ederseniz de Zeus’un doğduğu yer olduğuna inanılan Dikteon Mağarası’na inebilirsiniz.


Leziz yemekleri ile Girit mutfağı


Bu büyük adada gezilecek o kadar çok yer varken acıkmamak elde değil. İşte Girit Mutfağı karnınızı güzel yemeklerle doldurmak için güzel bir imkan sağlıyor. Birbirinden güzel yemeklerinden hangisini yesem diye karasız kalacağınıza eminiz.


Ege’nin mutfağından eksik olmayan şeylerden biri zeytinyağı. Girit Mutfağı’nda hemen hemen her yemekte zeytinyağı bulunuyor. Ayrıca adanın diğer bir vazgeçilmezi ise deniz ürünleri. Avli Restoran, Taverna Larenzo, Ferryman Tavernası, Porto Rino ve Elounda Lotus Eater Girit usulü beslenmek için turistlerin en çok uğradığı ünlü mekanlardan bazıları.


Girit’te ne yenir diyenler için Girit peynirlerini, Kızarmış Salyangozları, Kaltsounia denilen peynirli tartları, Gamopilafo pilavı, Dakos salatası, Hindiba, pancarlı ve favalı ahtapot buraya özgü yemekler arasında. Buranın tatlıları da ayrı bir lezzetli. Tatlı yaparken şeker yerine bal kullanıyorlar.Ayrıca Girit Şarabı, üzüm şerbetleri, anasonsuz rakı olan Çikudya ve dut rakısı olan Mournoraki burada ünlü olan içeceklerden. Fakat baskın lezzetlerim deniz mahsulleri olarak görmeyin. Keçi ve koyun etinden yapılmış yemekler, domates dolması, sarma ve cacık vazgeçilmezler arasında.


Girit’te eğlence


Girit’te gezerek hem kültürünüzün gelişmesini sağlarsanız hem de çok eğlenceli dakikalar geçirirsiniz. Bu adada gezerek eğlenmenin dışında alışveriş ve gece hayatı ile de çok eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz.


Girit’te alışveriş için turistlerin tercih ettiği Daedalus ve Dikaiosinis caddeleri en ünlü yerler arasında. Ayrıca Talos Plaza alışveriş merkezine giderek de alışveriş yapabilirsiniz. Buradan özellikle zeytin ağacından yapılma el yapımı eşyalar ve renkli kıyafetler, çantalar, takılar hediye olarak tercih edebileceğiniz ürünler arasında.


Alışveriş yapıp güzel hediyeler aldıktan sonra Girit gece hayatı nasılmış görmeye Resmo, Gouves, Kandiye ve Hanya’ya gidebilirsiniz. Girit’te gece eğlencesi hiç eksik olmaz. Özellikle beach barlar eğlencenin en çok görüldüğü yerlerden. Buralarda sabah kahvaltı ve yemek veren yerler akşamları barlara dönüşüyor. Yunan müziğinin eksik olmadığı tavernalara gitmeyi de kesinlikle unutmayın.