Gideros Koyu Nerede?


Gideros, Kastamonu ilinin Cide ilçesine yaklaşık on kilometre uzaklıkta yer alan; etrafı yemyeşil dağlarla çevrili, göl görüntüsünde bir koydur. Gideros Koyu’nda ilk yerleşim, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre koydeki ilk yerleşim Amazonlar tarafından 3500 yıl önce kurulmuş. Ayrıca tarihte korsanların Gideros Koyu’nu saklanma yeri olarak kullandığı söylenmektedir. Bu bağlamda geçmişten günümüze bir çok toplumun yaşam alanı olarak kabul ettiği Gideros Koyu ile birlikte kilometrelerce uzanan sahili, dağları, şelaleleri, koyları, kanyonları ve ormanlarıyla bir doğa harikası olan Cide ilçesini de bilmek ve gezmek gerekir.

Cide ilçesinin toprakları dağlarla kaplıdır. İlçenin doğu kesimi ise Isırganlı Dağı nedeniyle engebelidir. İlçede ova denebilecek düzlüğe ancak vadi tabanlarında rastlanmaktadır. İlçenin yaklaşık yüzde 70’i de ormandır. Bu ormanlar gürgen, kayın, kestaneler ile kara çam ve göknarlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla ilçenin başlıca geçim kaynakları ormancılık ve tarımdır. Mera hayvancılığı da yaygındır. Gerekli yaşam koşullarını büyük ölçüde sağlayan Cide’nin bölgede nadir olarak görülen koylarından birisi olan Gideros Koyu, bu sebeplerle insanların uğrak noktası olmuştur. Amazonlarla başlayan yerleşim süreci, Cide’nin ilerleyen yıllarda Bizans’a; 14.yüzyıl başlarında Candaroğulları Beyliği’ne; 15.yüzyıl ortalarında Osmanlı topraklarına katılarak devam etmiştir. Osmanlı yönetiminde 1868’de kaza olarak Kastamonu vilayeti Merkez sancağına bağlanmıştır.


Gideros Koyu’na Nasıl Gidilir?

Gideros Koyu, belirtildiği üzere Kastamonu ilinde yer almaktadır. Bu nedenle otobüs ile buraya gelebilir. Ardından ildeki ulaşım araçlarını kullanarak buraya varabilirsiniz. Aracınız ile gelmeyi planlıyorsanız öncelikle otobanla Bolu üzerinden gelip Yeniçağa yol ayrımını kullanabilir, Batı Karadeniz’in eşsiz sahillerine ulaşabilirsiniz. Kastamonu’ya doğu yönden gelmeyi planlıyorsanız Amasra’dan Sinop’a doğru yine aynı şekilde Karadeniz sahil yolu üzerinden devam ederek Gideros Koyu’na ulaşabilirsiniz. Açık adresi de ‘Bartın İnebolu Yolu,Cide’ şeklindedir.

Gideros Koyu Giriş Ücreti,Ziyaret Saatleri

Gideros Koyu, Cide ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olduğundan; mülkiyeti herhangi bir şahsa ve ya kuruma bağlı olmadığından koya giriş sırasında herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu değildir. Aynı sebepten ötürü tanımlanmış bir ziyaret saati bulunmamaktadır. Ayrıca koyda yer alan plaja girişler de tamamen ücretsizdir. Gideros Koyu’nda balık yemenin, yüzmenin, gezmenin ve manzaranın keyfini sonuna kadar çıkartabilirsiniz.

Vatanımızın cennet bölgesi Egemizi https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-butik-ege-turu419 turundan inceleyin!