Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den alışveriş tüyoları


Nordik ülkeleri arasında ayrı bir yere sahip olan Finlandiya’nın başkenti Helsinki mutlaka seyahat rotalarınız arasında olmalı. Helsinki’de görülecek yerler ve mutfak lezzetleri dışında alışveriş yapmak isteyenlere bazı önerilerim var. Üstelik bu şehir tasarım meraklılarının da başkenti konumunda. Metal ve cam ürünlerinden yapılan tasarımlar ilginizi çekebilir. Finlandiya ucuz bir ülke değil ama alışveriş çok keyifli ve mutlaka uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Üstelik yazın günler uzun olduğu için akşamın bir saati gündüzü yaşadığınız için keyifle cadde ve sokaklar kalabalık; keyifle gezebilirsiniz.

Öncelikle aperatif bir şeyler yedikten sonra alış-veriş yapmanızı tavsiye ediyorum. Geleneksel İskandinav sokak lezzetlerini keşfetmek ve geleneksel Fin yemeklerini yemek isteyenleri Market Meydanı olarak da bilinen pazar yerine gitmelerini öneriyorum. Pazar yerinde Noel arifesinde harika tatlılar ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Üstelik bu meydanda yemekler daha ucuz. Deniz mahsüllü, havuçlu çorbaları meşhur. Burada hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz. Özellikle geyik boynuzundan yapılmış hediyelikler dikkatinizi çekecektir.

AVM’lerin piri Stockmann

Elbiseden ev eşyalarına kadar, ünlü markaların ve tasarım ürünlerin yer aldığı Marimekko gidilecek shoping noktalarından biri. Stockmann ise neredeyse her şeyi bulabileceğiniz çok amaçlı bir alışveriş merkezi. En güzel hediyelik eşyaları buradan alabilirsiniz. Helsinki geziniz sırasında bu büyük AVM’yi mutlaka göreceksiniz. Asırlık tarihi bir bina içinde yer alan 8 katlı Stockmann’da ayakkabıdan kozmetiğe, kıyafetten parfüme kadar onlarca mağaza var. Cafe ve restoranlarında dinlenebilirsiniz. Burası bir nevi Finliler’in buluşma mekanı.

Dev markaların adresi

Helsinki’de Esplanade Bulvarı’nda pek çok markanın mağazasının olduğunu da hatırlatalım. Louis Vutton’lar Prada ve Gucci’ler burada karşınıza çıkıyor. Bölgede şık restoran ve oteller, hediyelik eşya satan dükkanlar bulabilirsiniz. Helsinki’nin en büyük alışveriş caddesi ise Aleksanterinkatu caddesidir. Burada modanın devlerini görebilirsiniz. Old Market ise gurmelerin ve Helsinki’de çiftlik ürünleri arayanların ideal adresi konumunda. Bu kapalı pazarda taze deniz ürünleri ve geyik etleri bulabilmeniz mümkün.

Bit pazarı olmazsa olmaz

Helsinki’ye geldim şöyle tarz bir şeyler alayım diyorsanız da Forum, Sokos ve Kamppi alışveriş merkezlerine gitmenizi tavsiye edebilirim. Spor malzemelerinden kozmetik ürünlerine kadar şık mağazalar sizi karşılayacak. Yine her şehirde olduğu gibi Helsinki’nin de bit pazarı var. Ancak bir Berlin değil onu hemen söylemeliyim. Kauppatori Bit Pazarı’nda da hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Bit pazarında kaliteli koleksiyonların olduğu ve dünyanın dört bir tarafından insanların geldiği söyleniyor. Itis alışveriş merkezi de İskandinavya’nın en büyük AVM’lerinden bir diğeri ama ben gitmediğim için detay veremiyorum. Küçük butik mağazaların yer aldığı Kluuvi AVM’nin de popüler noktalardan biri olduğunu duydum, benim vaktim olmadı ama gidenler burayı da deneyimleyebilir.

Kitapçısı da çok…

Yerel el yapımı eşyalar almak için Kankurin Tupa en çok tavsiye edilen yerler arasında. Cam, porselen ve ahşap oymalı ağırlıklı geyik figürlerinin yer aldığı hediyelik eşyalar dikkat çekici. Yine Fin kürkü, ayakkabı ve aksesuarlar, tasarım çantalar, sürdürülebilirlik ilkesi ve doğaya saygı mottosu ile üretilen özel tasarım kıyafetler mutlaka alabileceğiniz hediyelik ürünler arasında. Finlandiya eğitim sistemi ile nam saldığı için ülkede okur-yazarlık oranı epey yüksek. Bu nedenle Helsinki’nin farklı noktalarında büyük kitapçılar karşınıza çıkabilir.

Ren geyiği derisi satılıyor

Havalimanında free shop’tan votka alabilirsiniz. Kış meyveleri likörleri ya da reçellerini de tavsiye ederim. Füme geyik eti de tercih edenler için bir seçenek olabilir. Hediyelik eşya olarak ren geyiği derisi satılıyor. Bunu alırken katlanmasına dikkat edin. Kırılırsa bir işe yaramaz. Evinizde asacağınız yerde belli bir oda sıcaklığı olması gerekiyor, Yoksa tüyleri dökülüyor. Avcıların taşıdığı Ahşap bardaklar alınabilir. Kendi özel bıçakları var. Geyik boynuzu alınabilir. Bölgenin yerel halkı olan Samiler yaptığı için fiyatları da pahalıdır. Bir bıçak 200 euroya kadar çıkıyor.