Fethiye Kelebekler Vadisi Nasıl Gidilir?


Kelebekler vadisi tarihi olarak M.Ö. kadar uzanmaktadır. Tarihte bu bölgede bir yerleşim yeri olan Perdicia isimli yerleşim yerinden bazı kalıntılar hala kanyonun üst tarafında bulunmaktadır. Kelebekler vadisindeki köy de Bizans, Yunan ve Osmanlı kültüründen kalma yaşam alanları, yapı kültürü hala devam etmektedir. Vadinin ilk olarak kelebekler ile anılması ünlü bir fotoğrafçı tarafından gerçekleştirilmiştir daha önceleri vadinin adı Güdürümsu idi. Fethiye ile Ölüdeniz sınırında bulunmaktadır kelebekler vadisi. 1995 yılında sit alanı olarak ilan edilmiş Fethiye kelebekler vadisi dünya mirasları içerisinde ilk 100’e girmeyi başarmıştır. Uzun uzadıya sarp kayalıkları ile çevrili olan kelebekler vadisi harika bir doğa ortamıdır. Muğla’ya gidince mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin en başında gelmektedir. Vadinin coğrafi yapısı bilim çevreleri, botanikçiler ve etimologların tarafından incelemelere ve laboratuvar çalışmalarına birçok kez konu olmuştur. Kelebekler vadisini korumak ve kollamak amaçlı büyük bir tesis kurulmuş ve birçok yönetici ve personel koruma ve kollama işlemi ve vadi gelişimi planlamalı için görevlendirilmiştir. İçerisinde küçük bir şelalenin de bulunduğu ismini 70 den fazla kelebek türünün içerisinde yaşamasından almaktadır.


Fethiye Kelebekler Vadisine Nasıl Gidilir?

Kelebekler vadisine kolayca ulaşabilmeniz için ilk olarak Ölüdeniz’e gelmeniz gerekmektedir. Toplu taşıma ile gelmek isteyenlerin tekne turlarını kullanmanız gerekmektedir. En yakın hava alanı ise Dalaman hava alanıdır. Toplam uzaklığı 55 km kadardır.

Toplu taşıma ile ulaşım: Fethiye’ye geldikten sonra Dolmuş duraklarından Ölüdeniz’e kalkan herhangib ir minibüs ve otobüse binerek ölüdenize kadar gelmelisiniz daha sonra zaten tekne ile devam edeceksiniz.

Tekne turu ile ulaşım: Ölüdenizden kolayca özel tur firmalarının düzenlediği turlar ile ulaşmanız mümkündür. ortalama tur fiyatları 20 ile 50 TL arasındadır.

Özel araç ile ulaşım: özel aracın ile yolu tamamen gitmeniz mümkün değildir. Bir yere kadar gidip oradan yaya olarak devam etmeniz gerekmektedir. İlk olarak hisar önü daha sonrada ölüdeniz istikametine giderek kolayca ulaşabilirsiniz. Bunlara ek olarak aşağıda eklemiş olduğum Google maps üzerinden direk olarak buraya yol tarifi isteyebilir bulunduğunuz yerden oranın arasındaki mesafe farkını sorgulayabilirsiniz.

Fethiye Kelebekler Vadisi Konaklama İmkanları ve Fiyatları, Yeme İçme İmkanları ve Fiyatları

Kelebekler vadisinin içerisinde sit alanı olduğundan dolayı herhangi bir yapı inşası yoktur fakat kamp ve çatır kurma olanağı vardır bunu da vadinin yönetiminden izin alarak yapabilirsiniz. Diğer konaklama imkanları olarak Fethiye ve ölüdeniz civarında bulunan otel, pansiyon, süit apartları tercih edebilirsiniz bunlara ek olarak civarda bulunan villa ve apartman dairelerini günlük bir şekilde kiralayabilirsiniz. Konaklama ücretleri de 1500 TL ile 10.000 TL arasında otelin lükslüğü ve konumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak Bazı firmalara özel olarak yada uyguladığı özel kampanyaları takip ederek birde erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak daha ucuza konaklamanız mümkündür. En uygun konaklama imkanları için tatilinizi önceden planlayıp kış aylarında rezervasyon işlemlerini yaptırmanız gerekmektedir. Yeme içme olanaklarına değinecek olursak etrafta vadiye girmeden çeşitli yöresel yemek yiyebileceğiniz yerler vardır buralarda yada Fethiye’de yemeğinizi yiyebilirsiniz bunun yanında vadiye gelmeden önce yanınıza yiyecek yöresel malzemelerden alabilirsiniz zaten kamp kuracaksanız bunu önceden düşünmelisiniz. Yeme içme Fiyatları olarak da 150 TL ile 500 TL arasında karnınızı güzelce doyurabilirsiniz.

Sizlere Fethiye Kelebekler vadisini en iyi şekilde anlatmaya çalıştım umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Kelebekler vadisine bitmeden önce mutlaka iyice araştırıp gidiniz orada herhangi bir aksilikle karşılaşmanız tatilinizi berbat etmeye yetecektir. 

Güzel Fethiye turlarımıza katılmak için https://www.tatilkalbi.com/fethiye-turlari-8 sizde bu adresi ziyaret edin!