Fethiye Kayaköy Nerede? Nasıl Gidilir?


Muğla Fethiye de bulunan kayaköy Fethiye’nin en güzel tarihi noktalarından birisidir. Bir çok yerli ve yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Fethiye denilince ilk akla gelenler deniz kum fakat tarihi bakımdan da bir okadar önemli bir ilçemizdir. Çok sayıda turist burayı ziyaret etmektedir. Sizlere Kayaköy hakkında biraz bilgi vereyim. Kayaköyü sizlere tarif edecek olursak Hisar önü Köyünden çıkarak muhteşem çam ağaları arasından yaklaşık olarak 5 km kadar gittikten sonra harika bir köy göreceksiniz. Buranın adı Kayaköy. Yamaca doğru biri diğerinin önünü kesmeyecek düzende güzel bir şekilde sıralanmış 3500 evden oluşan bu köy eski bir Rum yerleşimi olarak bilinmektedir.Anadolu da bulunan Rumlar her biri iyi bir çiftçi olduğundan dolayı tarım arazisine ev inşasından kaçınırlardı. Evler genellikle etraftaki kayalık, taşlık araziler üzerinde kurulurdu. Kayaköy de bu inşa şekline göre kurulmuş. Köyde 1922 yılına kadar yaklaşık olarak 25 bin insan yaşıyordu. İstiklal Savaşı’ndan sonra köy halkı Yunanistan’a gittiler. Köyde 13. yy’dan beri Hıristiyanların yaşadıkları bilinmektedir. Bu köye batı Trakya tarafından gelenler yerleştirilmiştir.Şimdilerde yerleşim yeri içerisinde 2000 kişilik bir nüfus var, terk edilen evler kapısız, penceresiz bir yalnızlık içinde doğaya bırakıldı. Fakat evler tamamen koruma altına alındı. Eski adı Levissi olan köyde iki kilise, 14 şapel ( küçük kilise ) bulunmaktaydı. Taksiyarhis ve Katopanayi de zamanla harabeye dönmüş durumdadır. İkincisinin ahşap kapısı Fethiye Müzesi’nde. Panagia Pirgiotis Kilisesi (Aşağı kilise) ise iyi durumda. Freskleri ile ilgi çekici bu kilise, ziyaret etmeye değer.1990’da Rodos’lu papaz ile Fethiye’li imam Ali Meryem Ana Kilisesi’nde barış ve dostluk için dua etmişlerdi. Savaştan önce çeşitli kız ve erkek ilkokulları, doktor ve eczaneleri, oldukça fazla işyerleri ile büyük bir yerleşimmiş.Hatta bir de gazeteleri varmış.Daha sonra buraya gelen müslüman halk bu yerleşim yerini sevememişler, çoğu başka yerleşim yerlerine göç etmiş. Buradan Yunanistan’a gidenler de Atina yakınlarında bir yere yerleştirilmiştirler. Daha sonra buranın ismi de Nea Makri konulmuştur. Yani “Yeni Fethiye”yi olarak konulmuştur.O muhteşem taş döşemeli yolu takip ederek tepedeki şapele ulaşınca Soğuksu Koyu’nu panoramik olarak göreceksiniz. Burada hava sürekli olarak serin ve rüzgarlıdır. Köylü kadınlar evlerinin önünde hamur tahtasının başında gözleme açıyorlar. Gözlemeler esmer undan, çeşitli sebzeler olan: ıspanak, peynir, maydanoz ve çevreden topladıkları çeşitli otlarla yapılıyor, lezzetli ve doyurucu. Çay ve ayran da bulabilirsiniz. Evet değerli tatilciler sizlere Kayaköy hakkında biraz bilgi vermeye çalıştım şimdi ulaşım ve diğer önemli bilgileri sizler ile paylaşayım.


Fethiye Kayaköye Nasıl Gidilir? Ve Gezilece Yerler

Fethiyenin en önemli turizm yerlerinden olan tarihi kayaköye en kolay ulaşım şekilleri aşağıdaki gibidir.

Toplu taşıma araçları ile ulaşım şekilleri: Fethiye ilçe merkezinde köye süreklik olarak dolmuşlar kalkmaktadır. Bu dolmuşları kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel araç ile ulaşım şekilleri: Özel aracınız ile gitmek isterseniz. Fethiye İlçesinin Güneyinde yer alan Kayaköy’e iki faklı yoldan ulaşabilirsiniz. Fethiye Kalesinden Güney yönünde Kayaköy tabelasını göreceksiniz daha sonra Kaya Caddesini takip ederek ormanlık ve eğimli bir yoldan 8 km kadar sonra kolayca ulaşacaksınız. Diğer bir yol ise Ölüdeniz Hisarönü mahallesinden Kayaköy tabelasını takip ederek orman manzaralı yoldan 5 km kadar ilerledikten sonra kolayca ulaşmış olacaksınız. Bunun yanında aşağıda eklemiş olduğum harita üzerinden de direk olarak yol tarifi siteyebilrisiniz.

Gezilecek yerler: 3500 den fazla köy evi, 14 şapel (küçük kilise), . Taksiyarhis ve Katopanayi Kiliseleri, Meryem ana kilisesi ve Soğuksu Kanyonu.

Fırsatlı Fethiye turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/fethiye-turlari-8 bu adresten ulaşabilirsiniz.