Fas seyahatine giderken yanınıza neler almalıyız?


Hava ne kadar sıcak olursa olsun, gitmeden önce emin olduğum tek şey yanıma “uygun” kıyafetler almam gerektiğiydi. Ama bu konuda çok da tutucu olmamam gerektiğini de hissediyordum, o yüzden valizime sadece şalvar tipi bir pantolon ve gerektiğinde omuzlarımı örtecek bir şal koydum.


Halk tutucu değil


Marakeş’te hava Haziran ayında gündüzleri oldukça sıcak, geceleri ise battaniye örtecek kadar serin olabiliyor. Kıyafet konusunda sanıldığı kadar tutucu bir halk yok. Evet, sizi baştan aşağı süzen bakışlara maruz kalıyorsunuz ama bu kıyafetinizden değil de daha çok “turist” olduğunuzun anlaşılmasıyla ilgili bir durum. Şort ve askılı üstlerle gezen turistler de gördüm, o yüzden ne giyeceğiniz aslında tamamen sizin nasıl rahat ettiğinizle alakalı.


Kıyafet alışverişinizi Marakeş’te de yapabilirsiniz


Ben biraz daha oraya ait hissetmek için ikinci günden itibaren fotoğraflarda görebileceğiniz “Fatma Ana’nın Eli” baskılı ince elbiseden giydim. İncecik kumaştan yapılmış, gayet rahat ve serin tutan bir giysi. Elbiseyi o kadar çok sevdim ki dönerken hem arkadaşlarıma hem de kendime çeşitli renklerini aldım. Bu yüzden aslında kıyafet konusunda çok endişelenmemenizi öneririm. Medina’daki sıralı dükkanlardan veya işportadan bu giysiyi alabilirsiniz. İspanyol bir turist beni yolda çevirip bu elbiseyi nereden alabileceğimi sordu. Dediğim gibi hem kültüre ait hissetmek hem de rahatça gezmek için en ideal giysi bu. Hem erkekler hem kadınlar için boyları mevcut. Birçok turistik şehir için geçerli olan pazarlık yapma olayı Marakeş’te en üst boyutta. Ben bir mağazadan 150 Dirhem’e, başka bir mağazadan ise sadece 30 Dirhem’e aldım. 10 dirhem yaklaşık 1 euro.


Fonksiyonel çözümler üretin


Yanımda götürdüğüm şal ve fularlar da hem başıma sarmak, hem de omuzlarımı gerektiğinde örtmek için faydalı oldu. Vaktiniz varsa ve günü birlik geziler yapmayı düşünüyorsanız,mutlaka iyi bir yürüyüş ayakkabısı almalısınız. Ourika vadisi en popüler noktalardan biri ve oldukça uzun yürüyüşler gerektiriyor. Şehir merkezinden uzaklaştıkça ve özellikle gruplar halinde geziyorsanız giysileriniz çok dikkat çekici olmadığı sürece, kollarınızın açık olması gayet normal karşılanıyor. Örneğin Ouzoud şelalerine gittiğimde yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere askılı bir elbise giymiştim.

Eğer camileri ziyaret edecekseniz, kollarınızın ve bileklerinizin tamamen kapalı olması gerekiyor. İstanbul’da turistlere tanınan esneklik veya geçici örtü verilmesi burada geçerli değil, en azından Koutoubia camisinde. Omuzlarım kapalı olmasına rağmen caminin içine giremedim, bu kadar sıkı olmasında Ramazan ayı olmasının da etkisi olduğunu düşünüyorum.


Ayaklar önemli


Yanımda sandaletlerim ve spor ayakkabılarım vardı ama elbiseme uyması için bir de yöresel “babouche” aldım. Fiyatları 50 ve 100 dirham arası değişiyor. Uzun yürüyüş için çok uygun değiller ama o kadar güzeller ki bir çift de yanımda getirdim. Şehir içinde bunlarla gezmekten çok keyif aldım.

Marakeş’in en popüler noktalarından meşhur “La Mamounia”ya ise maalesef kıyafet engeli yüzünden giremedim. Uzun siyah elbisem uygundu ama ayağımdaki sandaletler yüzünden içeri alınmadım. Aklınızda olsun, saat 4’e kadar “casual” denen giysilerle girilebiliyor içeriye, o saatten sonra kesinlikle almıyorlar. Erkekler de şortla giremiyor ve sanırım kot pantolon da yasak. Ben sadece rica ederek giriş kapısında fotoğraf çektirebildim.