Dünyanın en güzel dans destinasyonları


Seyahatin en güzel yanlarından biri, kentler ve insanlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmektir. Dans da ister romantik, ister tarihi ister dini olsun, kültürleri en iyi yansıtan şeylerin başında gelir.


Bu yazımızda sizler için dünyanın dört bir yanından 7 dansı ve onları yaratan şehirler ile kültürleri sıraladık.


Dünyanın en güzel dans destinasyonları


1. Sema (İstanbul-Türkiye)


Mevlevi inanışının takipçisi olan semazenlerin, inanca olan bağlılıklarını göstermek için düzenledikleri dini ritüele Sema deniyor. İnanışa göre semazen, üstündeki siyah hırkayı çıkartıp sembolik olarak hakikate doğar ve kollarını bağlayarak bir rakamını temsil eder. Böylece; Allah’ın birliğine şehadet eder. Semazenlerin kıyafetleri de birer semboldür.


İnsanın kötü huylarının, yani nefsinin mezar taşını temsil eden sikkesi, nefsinin kefenini temsilen tennuresi, nefsini ise üstüne giymiş olduğu hırkası temsil eder. Semazen Sema’ya başlarken hırkasını çıkarır ve manevi bir temizliğe adım atmış olur.


Ne zaman gidilmeli?


İstanbul’da pek çok mekanda tüm yıl boyunca sema gösterileri düzenlenmektedir. İstanbul’un tarihi mekanlarının merkezinde, Sirkeci’de bulunan Hocapaşa Kültür Merkezi’nde Sema Gösterisi’ni ya da Mevlevi Sema Ayini’ni izlemeniz mümkün. Ayrıca Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm yıldönümü olan 17 Aralık haftasında İstanbul’da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine de katılabilirsiniz.


2. Haka (Yeni Zelanda)


Maori yerlilerinin ‘savaş dansı’ olarak bilinen haka dansı, Yeni Zelanda’yı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken etkileyici bir gösteri.


Vücudu dövmelerle kaplı savaşçıların, savaşlardan önce gerçekleştirdiği bu ritüel, Yeni Zelanda kültürünün önemli bir parçası. Dans, günümüzde Yeni Zelanda’nın milli rugby takımı tarafından maçlardan önce gerçekleştiriliyor.


Ne zaman gidilmeli?


Yeni Zelanda güney yarım kürede bulunuyor, yani mevsimleri bizim tam zıttımız. Kasım, Aralık ve Ocak ayları ülkeyi ziyaret etmek için en güzel aylar.


3. Two-step (Teksas)


Güney Amerika’da da yaygın olan two-step dansının, esas ihtişamını Teksas sahnelerinde görebilirsiniz.


Kot pantolonlar ve kovboy çizmeleriyle sahneye çıkan dansçılar, country ve western müzikleri (hillbilly müziği olarak da adlandırılıyor) ile şahane bir gösteri sunuyor.


Dansın kökeni, Apalaş Dağları ve Missisipi’nin ötesinden batıya göçenlere dayanıyor.


Ne zaman gidilmeli?


Yaz mevsimi aşırı sıcak, kış mevsimi ise çok yağmurlu olduğundan, Teksas’ı ziyaret etmek için en iyi zaman ilkbahar ve sonbahar dönemleri.


4. Ateş Dansı (Bikaner- Hindistan)


Hindistan’ın ‘vahşi batısı’ olarak adlandırılan Racastan’ın Tar Çölü’nde, Guru Jasnath Ji Maharj Jagran’ın ateş dansçıları, dini ritüellerini yanan kömürün üzerinde dans ederek gerçekleştiriyor.


5 yüz yıldan beri bu ritüeli gerçekleştiren turuncu sarıklı Hindu tarikatı üyeleri, ateş üzerinde yaralanmadan dans etme yeteneğinin kendilerine tanrılar tarafından bahşedildiğine inanıyor.


Davullar, ziller ve ritmik ilahiler eşliğinde gerçekleştirilen bu ritüelde, dansçıların kısa molalarla kömürün üzerinde yürümesi ve ağızlarından ateş çıkarması sizi dehşete düşürebilir.


Ne zaman gidilmeli?


Bikaner Deve Festivali’nin gerçekleştirildiği ocak ayı, gösterileri izlemek için en uygun zaman.


5. Hula (Hawaii)


Hula denince akla Hawaii’nin palmiyeleri ve eşsiz kumsalları gelse de Hula dansı aslında kökleri çok derinlere dayanan, dışlanma ve marjinalleşmeyi anlatan bir dans.


Kökleri yüzyıllar öncesindeki Hawaii yerlilerine dayanan ve farklı türleri olan hula dansları, Hawaii Adaları’nın oluşumunu ve diğer yerel kahramanlık efsanelerini anlatır.


Bu sebeple ‘beyaz yerleşimciler’ tarafından bir tehdit olarak görülen hula, 19. yüzyılın büyük bir bölümünde yasaklanmış. Zaman değiştikçe, bu dans Hawaii yerlileri için hem kültürlerini yaşatma hem de gelir elde etme açısından büyük önem taşır hale gelmiş.


Ne zaman gidilmeli?


Aslında Hawaii’yi ziyaret etmek için kötü bir zaman yok. Ancak bu tecrübeyi tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız, her kasım ayında Honolulu’da düzenlenen World Invitational Hula Festival’i sırasında ziyaret etmenizi öneririz.


6. Step dansı (Newfoundland)


Kanada’nın doğusunda yer alan Newfoundland Adası’nın İrlanda kökenli halk, bu dansı kuşaktan kuşağa aktarmayı başarabilmiş. Bölgedeki festivallerin, düğünlerin ve diğer kutlamaların başrolünde yer alan bu dansın çeşitli türleri bulunuyor.


Dansın en popüler şekli tek başına yapılanı olsa da makara ve meydan dansı adı verilen türleri de dahil olmak üzere toplu halde yapılan versiyonları da bulunuyor.


Ne zaman gidilmeli?


Her yılın ağustos ayında gerçekleştirilen Newfoundland ve Labrador Folk festivali, onlarca tür step dansını görmek ve danslara katılmak için en uygun zaman.


7. Tango (Arjantin)


Dans denince ilk akla gelen tangoyu yazmadan olmaz… Buenos Aires ve Montevideo’nun (Uruguay) arka sokaklarında doğan bu tutkulu dans, batı dünyasına ancak 20. yüzyılın ikinci on yılında ulaşmış.


Kökleri Arjantin kültürünün derinlerinde yer alan bu dansın, pek çok farklı çeşidi bugün hala dünyanın en popüler dansları arasında yer alıyor. En popüler tango türleri ise Arjantin tangosu ve uluslararası tango.


Ne zaman gidilmeli?


Tango tutkunları, mutlaka her yıl ağustos ayında düzenlenen Dünya Tango Festivali’ne katılmalı.