Dünya mutfağında bir devrim Pop-up restoranlar


Supper clubs olarak da bilinen Pop-up restoranlar, Türkçeye çevirirsek dönemsel veya geçici restoranlar diyebiliriz. Yaz mevsimlerinde veya bir festival döneminde kısa süreli olarak açılıp kaybolan restoranlar, etkinlik dönemi boyunca insanların akın ettiği yerler olmakta. Pop-up restoranların samimiliği ve sıcaklığı ta evlerdeki mutfaklara uzanmaktadır. Yemekler ev mutfaklarında organize edilir veya evdeki mutfak sistemi direkt açık havada yapılacak şekilde uyarlanır. Dönemsel restoranlar kendilerine eski bir fabrikayı veya benzer bir alanı mekan olarak belirler. Ekonomik sebeplerden ötürü tercih edilmek zorunda kalınan bu tarz ilginç yerler, Pop-up restoranların ilginçlik kat sayısını artırarak mekanlarına olan ilgiyi olumlu yönde etkilemektedir.


Pop-up restoranlar ne zaman ortaya çıktı?


Aslında Pop-up restoran açmak o kadar da yeni bir olay değil. 2000’li yıllarda başlayan bu akım, İngiltere ve Avustralya’da fenomen olmuştu. Öncelerinde ise Amerika Birleşik Devletleri ve Küba’da akşam yemeği kulüpleri olarak ortaya çıkmıştır. Pop-up restorancılığın fitilini ateşleyen gelişme ise bazı usta aşçıların daha doğrusu Michelin yıldızlı ünlü şeflerin bu akıma dahil olmaya başlamalarıdır. Dünyaca ünlü profesyonel aşçıların sanatlarını sokakta icra etmesi, alışılmış ve beklenen bir durum değildir. Bu geçici yemek şöleni bazen de ustaların mutfağında halka açık aşçılık dersleri olarak sokağa yansımıştır. Son yıllarda iyice gelişen akım, insanların evlerinden, twitter ve facebook gibi sosyal medya ağlarını kullanarak online rezervasyon yapabildiği ve dünya çapında etkileşime girildiği bir hal almıştır.


Yeteneklerinizi dünyaya ispatlayacağınız yer sokaklar


Profesyonel ekipler bu tarz restorancılığın çıtasını yükseltirken aslında meydana gelen bir başka olay daha var. O da; genç yeteneklerin, kendilerini dünyaya tanıtabilme fırsatı bulmalarıdır. Bu kısa ve samimi dönemde kendini gösterebilenler bir sonraki aşamada, usta şefler ile ünlü restoranlarda çalışma şansına sahip olmakta veya tanınmış bir şef olarak kendi restoranlarını açma imkanı bulmaktadırlar.


Pop-up restoranların dünyaya armağanı


Kayda değer girişimciler, şefler ve restorancıların bu oyunda rol alıyor olmaları tam bir etkileşim içerisinde misafirleri ve restoran sahiplerini mutlu etmektedir. Geçici bir restoran olduğunu en başta biliyor olmak iki taraf için de stresi ve yüksek beklentiyi ortadan kaldırmaktadır. Normalde bir restoran açtığınızda, ilk önceliğiniz iflas etmemek ve ayakta kalmak olacaktır fakat bir Pop-up restoran açtıysanız öncelikleriniz daha farklı olacaktır. Bu durum fiyatlara da olumlu yönde yansımakta, doğal olarak da misafirler daha çok yemek tadabilmekte. Pop-up restoranların getirdiği bir diğer güzel şey ise restoran sahiplerinin yeni lezzetleri, her hangi bir otorite tarafından değerlendirilme kaygısı olmadan hazırlamalarıdır. Böylece daha önce evinizde veya bir restoranda görmediğiniz, bilmediğiniz bir lezzeti tatma imkanınız oluyor. Toplamda mutfak kültürüne katkıda bulunan bu restoranlar, sahipleri ve misafirleri tarafından aylar öncesinden açılış günleri büyük bir iştahla beklenmektedir. İlerleyen yıllarda restorancılık nasıl bir hal alacak, lezzet avcısı misafirler olarak bekleyip göreceğiz.