Çıldır Gölü Nerede?


Van gölünden sonra kaplamış olduğu 12.350 km2’lik alanla Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çıldır Gölünün deniz seviyesinden yüksekliği 1962 metre olup en derin noktası ise 42 metredir.

Oldukça fazla su kaynağı mevcut olan Çıldır Gölü ‘nün suları tatlıdır ve gölün sularının bir bölümü Türkiye – Ermenistan sınırından geçen Arpaçay nehrinin bir kolu olan Telek çayıyla dışarıya boşalır.

Çıldır Gölü, bir lav akıntısının çukurluğun önünü kapatması sonucu meydana gelmiş volkanik oluşumlu bir göldür. Gölün çevresi bitki örtüsü bakımından pek canlı olmamakla birlikte sularının tatlı olması ve göl çevresinde bulunan sazlıklar buranın pek çok kuşun ziyaret noktası olmasını sağlamaktadır.

Çıldır gölü bolca Sazan balığı türüne ev sahipliği yapmaktadır, bu yönüyle de bölgede önemli bir balıkçılık alanı olarak dikkat çekmektedir. Kışın gölün suları donduğu için göl üzerindeki buzda açılan deliklerle balık avlanmaya devam edilmektedir.

Valiliğin son yıllarda yapmış olduğu çalışmalarla birlikte turizm açısından da canlandırılan Çıldır gölü yaz, kış ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Özellikle gölün suları kışın donduğu için göl üzerinde kızak ve jet skilerle çeşitli aktiviteleri yapmak mümkün olmaktadır.

Kışın içinizi ısıtacak bir yer olan Çıldır Gölünde kendi kış efsanenizi yaşamanız mümkün. Suları donduğu için bembeyaz olan gölün üstünde muhteşem gökyüzü manzarasını da alarak eşsiz fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Ayrıca çevre illerden ve komşu ülkelerden bir çok insanın katılımıyla belli dönemlerde gerçekleştirilen Çıldır Gölü festivali ile yörenin kültürel dokusunu daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz.


Çıldır Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Kars ve Ardahan il sınırları içerisinde bulunan Çıldır Gölü‘nün Kars il merkezine olan uzaklığı 65 km iken, Ardahan il merkezine uzaklığı 60 km’dir.

Çıldır Gölüne, Doğu Expresi ile ulaşım sağlanabildiği gibi Kars ve Ardahan otogarlarından kalkan otobüslerle ulaşmakta mümkün.

Kampanyalı Van turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/van-turlari-350 buradan ulaşabilirsiniz.