Çeşme Ilıca Kaplıcaları, Çeşme Kaplıcaları Nerede?


Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Çeşme, aynı zamanda kaplıca ve ılıcalarıyla meşhurdur. Sahip olduğu özellikleriyle dünyada başka bir eşi olmayan Çeşme’ye bu nedenle yıl içinde çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Çeşme Kaplıcaları, belli bir alana dağılmış durumdadır ve bunların önemli bir kısmı merkeze yalnızca 7 km uzaklıkta yer alır. Geçmişte Toptan Kaplıcaları adıyla bilinen bölge, günümüzde termal turizmin en önemli merkezlerinden bir tanesi olmuştur ve buna bağlı olarak bölgeye çok sayıda otel yapılmıştır.

Çeşme’de bulunan termal sular, geçmişte de etkin olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminden önce kullanıldığı tahmin edilse dahi bununla ilgili net bir kaynak yoktur. Fakat Osmanlı zamanında burasının etkin olarak kullanıldığı ve farklı yörelerden insanların buraya gelerek tedavi olduğu bazı kaynaklarda geçer. Çeşme Kaplıcalarına dair ilk bilimsel çalışma Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Benzer bir çalışma bir süre sonra Sorbonne Üniversitesi’nin ünlü profesörlerinden M. Urban tarafından da yapılmıştır.

Çeşme içerisinde yer alan kaplıcalara gelmek isteyenler özel araçları ya da toplu taşıma araçları ile bunu yapabilir. Termal kaplıcaların olduğu bölge, İzmir kent merkezine yaklaşık 81 km uzaklıktadır ve özel araçlarla bu mesafe 1 saat sürmektedir. Çeşme ilçe merkezinden ise sadece 7 km’dir ve toplu taşıma araçları ya da taksilerle bu mesafe gidilebilir.


Çeşme’de Hangi Termal Tesisler Var?

Çeşme’nin deniz kenarında olması ve aynı zamanda sınırları içerisinde termal suları bulundurması burayı çok özel bir konuma yükseltir. Bu özelliğinden dolayı hem tatil yapmak hem de tedavi olmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir merkez olmayı başarmıştır. Bundan dolayı zaman içerisinde buraya çok sayıda otel yapılmıştır. Bu otellerin bir kısmının termal bölümleri vardır. Termal bölümlerinde doktor ve diğer sağlık personellerini bulunduran oteller, aynı zamanda birer termal tesis gibi hizmet verirler. Burada yer alan ve termal bölümü olan oteller şunlardır:

  • Boyalık Beach Hotel & SPA
  • Altın Yunus Resort & Thermal Hotel
  • Pırıl Hotel Thermal & Beauty SPA
  • Sheraton Çeşme Thermal Hotel & SPA
  • Ilıca Otel SPA & Thermal Resort

Bunların dışında da termal hizmeti olan oteller vardır fakat burada yer alan oteller, termal hizmetlerinden dolayı daha fazla tercih edilmektedir.

Çeşme Termal Tesisleri Nerede?

Çeşme’de bulunan termal tesisler belli bir bölgeye dağılmış durumdadır. Fakat yoğun olarak bulundukları nokta, İzmir-Çeşme yolu üzerindeki kıyı şerididir. Şifne olarak da bilinen bölgedeki Ilıca Mahallesi, adını buradan almıştır. Ardıç Mahallesi ve İnönü Mahallesinin bazı bölümlerinde de bu tesislerden bulunur. Termal tesislere gelmek için İzmir-Çeşme arasında hizmet veren toplu taşıma araçları kullanılabilir.

Çeşme Termal Kaplıca Fiyatları

Çeşme’de yer alan kaplıcaların neredeyse tamamı kurumsal yapıya sahip durumdadır ve bundan dolayı dışarıdan gelenlere hizmet verme gibi bir durum yoktur. Bunun en önemli nedeni ise buranın aynı zamanda normal tatil için gelenlerin de yoğun ilgisini çekmesidir. Tatil ve tedavi için gelenlerin sayısından dolayı oteller, özellikle yaz aylarında tamamen dolmakta ve bundan dolayı dışarıdan günübirlik olarak gelenlere hizmet vermemektedir.

Termal Kaplıcalardan yararlanmak isteyenlerin mutlaka otellere rezervasyon yaptırarak burada konaklaması gerekiyor. Bundan dolayı ödenmesi gereken fiyatlar farklılık gösteriyor. Özellikle yaz döneminde otellerin kalitesine göre günlük fiyatlar 1.500 TL ile 8.750 TL arasında değişiyor. Diğer mevsimlerde ise nispeten daha uygun seviyelere iniyor.

Çeşme Termal Kaplıcaları Faydaları

Çeşme Kaplıcalarında bulunan suyun içerisinde çok farklı mineraller vardır. Potasyum, sodyum, demir, alüminyum, çinko, magnezyum, kalsiyum ve klorür gibi faydalı minerallerin dışında radyoaktif maddeler de bulunur. PH değeri 6,58 olan suyun sıcaklığı ise 62 derecedir. Bu özelliklerinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanılır. Bu hastalıklardan şunlardır:

  • Dejeneratif eklem
  • Romatizma sendromları
  • Sedef hastalığı
  • Egzamalar
  • Kalp dolaşım sistemi hastalıkları
  • Ortopedik rahatsızlıklar
  • Travmatik yaralanmalar
  • Neurodermatitler
  • Yumuşak doku romatizmalar

Termal tedavi sürecinde hastalar, çok yakın konumda bulunan sahile götürülerek kumdan da yararlanmaları sağlanır. Güneş ve deniz gibi iki önemli etken, tedavilere çok önemli katkı yapar. Bu özellikleri, bölgedeki diğer ülkelerden de buraya hastaların gelmesine neden olur.

Çelme turlarımıza https://www.tatilkalbi.com/cesme-turlari-38 buradan ulaşabilirsiniz.