Çakallı Menemeni Nedir? Nerede Yenir?


Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Çakallı Köyü’nün olduğu bölgede yapılan Çakallı Menemeni, yarım asırlık bir geçmişe sahiptir. Bu mevkide yer alan Çakallı Menemencileri tarafından yapılan bu özel yemek, yakın zamanda tanınmaya başlanmış ve ünü ülke çapında yayılmıştır.

İlk zamanlar kamyonculara hizmet veren küçük işletmeler sayesinde tanınan menemenin artık festivali ve şenlikleri dahi yapılmaktadır. Bu organizasyonlar ilginin daha da artmasına neden olmuş ve Çakallı bölgesine çok sayıda menemenci açılmıştır. Samsun ile Ankara arasındaki yolun 30.kilometresinde çok sayıda tesis vardır. Bu tesisler, ufak işletmelerden başladıkları serüvenlerinde giderek gelişmekte ve çağın gerekliliklerine sahip olabilmeye çalışmaktadır.

Bu bölgede bulunan menemenciler, hizmet vermeye başladıklarında gelen müşterilere sadece menemen, çay ve ekmek vermekteydi. Fakat zamanla bu durum biraz daha değişti ve yöreye ait olan turşu benzer lezzetlerde masadaki yerini almaya başladı. Ayrıca hizmet verilen yerler, genellikle otantik bir mekan şeklinde dekore edildi. Böylece bölgeye gelen tatilciler ve diğer kişiler hem meşhur Çakallı menemenini tadıyor hem de farklı bir ortamda yemek yemenin tadını alıyor.

Çakallı Menemeni ve giderek yayılan ünü son olarak patent başvurusu yapılmasına neden olmuştur. Bu özel yemeğin yapılması için dikkat edilmesi gereken püf noktalar, pişirme yöntem ve usullerinin bilinmesi gerekiyor. Bundan dolayı yapılan başvuruda, coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebinde bulunulmuştur.


Çakallı Menemeni Püf Noktaları

Bu meşhur menemenin en önemli farkı, kullanılan malzemeler ve bunların kalitesidir. Farklı olan malzemeler tereyağı, kaşar ve yumurta sarısıdır. Menemende kullanılan diğer malzemeler ise şunlardır:

  • Sivri yeşilbiber (1 adet ya da 10-15 gram)
  • Domates (4-5 adet)
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • Kaşar peyniri (30 gram)
  • Tereyağı (50 gram)
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Kırmızı pul biber
  • İsteğe bağlı sucuk, bastırma ve kuşbaşı
  • Yörenin Özelliği

Çakallı, Karadeniz Bölgesinin şirin noktalarından bir tanesidir. Geçiş noktalarında bulunduğu için tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bölgede çok sayıda tarihi yapı yer alır. Çakallı Hanı bunlardan bir tanesidir.

Çakallı Hanı, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapılmıştır. Yapım yılı tahminen 1200’dür ve İpek Yolu’nu korumak için inşa edildiği bilinmektedir. Yörenin en önemli özelliklerinden bir tanesi de İpek Yolu üzerinde bulunmasıdır.

En Çok Tercih Edilen Yerler

Çakallı menemeninin ünü artmaya başlayınca, menemenci sayısı da aynı hızla artmıştır. Samsun ile Ankara yolunun Çakallı bölgesinde çok sayıda menemenci vardır. Bunların hizmet anlayışları birbirine yakın olsa da bazı ufak farklılıklar, bazılarının bir adım öne çıkarak daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır.

Yoldan geçenler ya da buraya özellikle gelenler öncelikle mekanlara göre tercih yaparlar. Dolayısıyla da yeri iyi olanlar çok daha avantajlıdır. Fakat sürekli buraya gelerek menemen yiyenler, kaliteli olanları bir şekilde tespit eder ve bir noktadan sonra tercihlerini bu yönde değiştirirler. Her iki durum da dikkate alındığında en fazla tercih edilen yerler şunlardır:

Meşhur Menemenci Dayı: Mekan oldukça egzotik ve ilginç objeleri barındırıyor. Turistik bir konumu var. Parkı rahat ve bahçesi var. Hizmet güzel. Ek yemek imkanları geniş. Kredi kartı ile ödeme kabul ediliyor.

  • Menemenci Alaattin
  • Ünal Menemen
  • Menemenci Nadir’in Yeri
  • Mutlu Menemen
  • Kelin Yeri
  • Menemenci Selahattin ve Oğulları

Yukarıda yer alan işletmeler yazılırken sıralama yapılmamış ve karışık bir şekilde yazılmıştır.

Menemen Fiyatları

Bölgede yenilecek menemenlerin fiyatları farklılık gösterebiliyor. Özellikle son yıllarda artan menemenci sayısı ve farklı türde yapılan menemenler fiyatların değişken olmasının temel nedenleri arasındadır.

İşletmelerin geneli düşünüldüğünde standart bir menemenin fiyatı ortalama 100 TL civarındadır. Fakat içerisine sucuk, pastırma gibi ilaveler istendiğinde bu fiyat 200 TL’ye hatta biraz daha yukarılara çıkmaktadır. Burada verilen fiyatlar tek kişilik menemen fiyatlarıdır.

Çakallı’ya Nasıl Gidilir?

Çakallı’ya giderek menemen yemek isteyenler, Samsun ile Ankara arasında yer alan karayolunu kullanarak buraya rahatlıkla ulaşabilir. Menemencilerin olduğu bölge, Kavak ilçesi ile Samsun il merkezi arasında kalıyor. Ayrıca İç Anadolu Bölgesinden gelerek Doğu Karadeniz Bölgesine giden yol da buradan geçiyor. Dolayısıyla da insanlar çok rahat bir şekilde buraya gelebilir.

Tavsiyeler

Çakallı’nın önemli bir geçiş güzergahı üzerinde olmasından dolayı insanların buradan geçerken muhteşem menemeni mutlaka tatmalı. Tamamen doğal ürünlerin kullanılmasıyla yapılan menemenler lezzetli olduğu kadar insan sağlığını da olumlu etkiler. Bundan dolayı yolculuk planlaması yaparken buraya 5-6 saat ayırılmalıdır. Menemen yedikten sonra insanlar açık havada çay içmenin keyfini de mutlaka yaşamalıdır.

 Güzel yurdumuzu keşfetmek için https://www.tatilkalbi.com/turlar adresine gidebilirsiniz.