Burgonya’da gezilecek en iyi 10 nokta


Fransa’nın kırsal bölgesinin merkezi olan Burgundy; zarif şatoları, dünyaca ünlü şarabı ve leziz yemekleriyle ünlü. Çam, akçaağaç ve meşe ormanlarıyla kaplı tepeleriyle görünümü; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerine ayrı ayrı güzellik katar. Orta Çağ kasabaları ise doğallığını korumuş kırsal alanlar ve bereketli ovalar üzerinde yetişmiş taze yerel ürünlerin doldurduğu tezgahlarıyla harika pazarlarla çevrili.


Château de Tanlay (Tanlay Şatosu)


Tanlay’da bulunan 15. ve 16. yüzyıllarda inşa edilen Fransız tipi büyük şato, mükemmel iç dekorasyonuyla Burgonya’nın en güzel varlıklarından biri. Bir dizi hendek, kemer ve demir ızgaraya yerleştirilmiş bir küçük ve bir de büyük şato, tümüyle bir parkla çevrelenmiş.


Dijon


İyi tasarlanmış tekne limanıyla Dijon; büyüyen modern bir şehir. Côte d’Or’un merkezinde yer alan Dijon, 14. ve 15. yüzyıllarda Burgonya’ya başkentlik yaptı. Dijon’da dar sokakların yanı sıra Ducal Sarayı, Parlamento Binası ve Romanesk mahzeniyle birlikte Aziz Bénigne Katedrali gibi sayısız müzeyi gezebilirsiniz.


Beaune


Beaune, bölgedeki en iyi korunmuş Orta Çağ şehirlerinden biri. Kent, 14. yüzyıla kadar Burgonya Dükü’ne ev sahipliği yapmış. 1477’de 9. Louis tarafından ilhak edilen kent, ilk olarak bir Galya tapınağı iken daha sonra Roma kasabası olarak kullanılmış. Beaune şu anda şarap severlerin Mekkesi. Surlarla çevrili bu gelişen kentte, şarap mahzeni olarak kullanılan labirent mağaralar bulunuyor.


Chablis


Serein Nehri kıyısında bulunan Chablis, oldukça küçük bir köy. Burgonya’nın “Golden Gate”i olarak adlandırılan kentin beyaz şarabı dünyaca ünlüdür. Ziyaretçiler  taşlı dar sokaklar ve 14.-15. yüzyıl evlerine açılan  Porte Noël geçidinden kulelere giderler.


Châteauneuf-en-Auxois


Châteauneuf-en-Auxois; küçük, sevimli, tepe üstünde yer alan bir köydür. Bu romantik ve büyüleyici köy; kaleleri, etrafındaki duvarları ve daha önce zengin tüccarlara ait olan zarif evleriyle Fransa’nın başka bir kasabası Carcassonne’nin minyatürü gibidir. 12.-15. yüzyıllar arasında yapılan şato, tarım arazileri boyunca Morvan ormanlığı ve Burgonya Kanalı’nı da içeren geniş bir görsel oluşturur.


Clos de Vougeot


Clos de Vougeot, Burgonya’nın en büyük üzüm bağlarından biridir. Clos de Vougeot Şatosu, Sistersiyan rahiplerin kitlelerine ürettiği şaraplar için gereken şarap presleri için yapılmış küçük bir şatodur. Şato bugün Burgonya’nın şarap müdavimleri Confrérie des Chevaliers du Tastevin’e ev sahiliği yapıyor.


Fontenay Manastırı


Fontenay’deki manastır, Aziz Bernard tarafından 1118’de kuruldu. Uzak bir vadinin dibinde yer alan bu büyük manastır, Montbard’ın yanında sade stili ve gösterişsiz mimarisiyle dikkat çekicidir. Fransız Devrimi sırasında terkedilen ve harap olan manastır, daha sonra kağıt fabrikası olarak hizmet vermiş. Manastır, çok özenli bir restorasyonla bugün büyük oranda Orta Çağ manastırı olmaya devam ediyor.


Commarin Şatosu


Commarin Şatosu, 7 yüzyıldan fazla bir süre aynı ailenin elindeydi. 1346’da inşa edilen şato, bir dönem müstahkem kalesi olarak kullanıldı. 17. yüzyılda ve daha sonra 1702’de dönüştürülen şatoda, şu anda sadece iki büyük kule ve bir küçük şapel 14. yüzyıl yapısı olarak kalmış.


Auxerre


Nivernais Kanalı ve Yonne Nehri’nin kavşak noktasında yer alan Auxerre, zarif binaları ve güzel kordonuyla hoş bir şehir ve liman. Auxerre önemli bir spiritüel merkez, kereste ve şarap bakımından da büyük bir pazardır.


Vézelay


Vézelay, Cure Vadisi’nde tarihi bir tepe şehri ve bir Hristiyan tapınağıdır. Aziz Bernard tarafından yapılan 2. Haçlı Seferi çağrısı Vézelay’den yapılmıştır. Orta Çağ boyunca hac yolculuğunun önemli bir sitesi olan Vézelay, Compostella hac yolunun özel bir istasyonu olmuş. St-Jacques-de-Compostel yolunda Hacılar hala burayı durak olarak kullanıyorlar. 12.-13. yüzyıl yapımı Heybetli Roma bazilikası Ste-Madeleine,  “ebedi tepenin” yükseklerine kondurulmuş. İçeride muazzam Hristiyan gururu, batının en iyi Romanesk eserlerinden biri bulunur.